Breath is power - uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs

Breath is power

Ik heb zojuist een nieuwe t-shirt gekocht met de tekst ‘Breath is power’ erop geprint. Woorden waar ik volkomen achter sta, maar waar ik me nog niet zo heel erg lang bewust van ben. De tijd dat ik – wanneer ik in de aandacht stond ik – totaal verkrampte en uiteindelijk over mijn hele lichaam begon te trillen, ligt nog niet zo heel ver achter mij. Dat dit symptomen waren die hoorden bij een verkeerde ademhaling, begreep ik pas in alle volheid toen ik met Yoga en Zhineng Qigong in aanraking kwam. Door de spanning van de aandacht ademde ik onbewust niet volledig in en uit, waardoor ik halverwege mijn verhaal al geen lucht en energie meer had om door te kunnen gaan. Mijn verkeerde ademhaling stond mij letterlijk in de weg om in mijn kracht te staan en datgene wat ik te vertellen had in de groep te gooien.

Het verkrampen en trillen van het lichaam, is de fysieke reactie van een verkeerde ademhaling, wat weer voortkomt uit een energetische disbalans in de organen. De lucht die we inademen is letterlijk een bron van energie (Qi) voor ons lichaam, precies zoals voeding dat ook is. Als de nieren – als verzamel- en distributiecentrum van Qi – niet genoeg levensenergie via de longen aangevoerd krijgen, dan hebben zij een tekort om over de rest van de organen te verspreiden en vindt er een ‘energiestoring’ in het lichaam plaats. De organen missen de kracht om optimaal hun werk te kunnen doen, wat weer gevolgen heeft voor de kwaliteit en de hoeveelheid van ons bloed en onze lichaamsvloeistoffen. Onze spijsvertering zal daardoor niet meer optimaal werken en ook het proces van het uitscheiden van afvalstoffen uit ons lichaam zal verstoord raken, om maar te zwijgen over wat dit tekort aan bloed en lichaamssappen met onze botten, spieren en pezen doet. Op den lange duur zullen we ons futloos en vermoeid gaan voelen, op dezelfde wijze als wanneer we een ongezonde voedingspatroon zouden hebben.

Ook op emotionele vlak is een gezonde ademhaling belangrijk voor een evenwichtig en stabiel leven. Wanneer ik in het verleden zo verkrampte en over mijn hele lijf begon te trillen, dan kwamen vlak daarachter soms ook de tranen. Vanuit de 5 elementen theorie van Chinezen is dit ook heel goed te verklaren, want de emotie die bij een disbalans in de longenergie hoort, is verdriet. Door niet volledig in- en uit te ademen veroorzaakte ik een onmiddellijke tekort aan energie in de longen en wekte daardoor spontaan de emotie van verdriet op. Los van of ik nu daadwerkelijk verdrietig was of niet, want dat was echt niet in alle gevallen zo, toch kwamen de tranen en was er weldegelijk een gevoel van verdriet. Destijds kon ik die tranen niet verklaren en schaamde ik me daarvoor. Maar vanuit de Chinese zienswijze, waarin de koppeling van verdriet met de longenergie gemaakt wordt, is me dat veel duidelijker geworden.

Nog steeds overkomt het me weleens dat als ik voor een groep sta, ik mijn ademhaling vergeet. Mijn stem trilt dan een beetje en ik voel lichte spanning in mijn lichaam. Maar ik ben me daar steeds sneller van bewust en weet dankzij het regelmatig beoefenen van Yoga en Qigong meteen hoe ik dieper naar mijn buik kan ademhalen. Door dat te doen sta ik snel weer krachtig in mijn lichaam, wat zich uit in een vastere stem en een meer ontspannen houding. Het is dan ook niet zonder reden dat ik mijn lessen begin met de ‘Qigong breath’ en straks vol overtuiging een t-shirt met ‘Breath is power’ draag. Als geen ander weet ik, dat goed ademhalen je letterlijk de energie – de power – geeft om krachtig en sterk in het leven te staan.

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.