Banner-Agenda-1100-400

QIGONG & WANDELEN

‘Stiftsche Uiterwaarden’
Natuurgebied aan de Waal, nabij Zaltbommel
Zaterdag 1 juni a.s.

Mijn hart heb ik verloren aan de Bommelerwaard!
Daarom neem ik je graag mee naar
één van haar prachtige natuurgebieden:
‘Stiftsche Uiterwaarden’, nabij Zaltbommel.
Om te genieten van wandelen in combinatie met Qigong!

20220526_150951
Distel
20220526_152728
IMG-20220526-WA0016

We beginnen deze wandeling met een tocht over de Waal met de fiets- en voetveer vanaf Heerewaarden naar Varik. In Varik aangekomen wandelen we onderaan de Waalbandijk naar het pad dat ons onder een groene dak van wilgen en via graslanden naar de Stiftsche Uiterwaarden brengt.

In dit dynamische landschap dat in bepaalde seizoenen regelmatig onder water staat, vind je naast mooie ooibossen (bossen die van nature ontstaan op natte plekken nabij de rivier) ook graslanden die in het voorjaar weelderig in bloei staan. Dit waterrijke gebied met verschillende soorten bomen en planten trekt veel kleinere vogels en zoogdieren aan en allerlei insecten.

Daarnaast kun je hier regelmatig een buizerd (misschien zelfs een Visarend!) of ooievaar zien overvliegen, maar ook aalscholvers, futen en verschillende soorten reigers strijken hier in het water neer. In dit schitterende natuurgebied en in het gezelschap van haar bijzondere natuurlijke bewoners maken we samen een wandeling en houden op een mooie plek halt om een uurtje Qigong met elkaar te doen. .

We verzamelen om 10.45 uur in de bocht bij Oude Oven en De Kop in Heerewaarden en nemen vanaf daar de eerst mogelijk afvaart van de fiets- en voetveer naar Varik. De wandeling in de Stiftsche uiterwaarden begint naar schatting rond 11.30 uur en duurt ongeveer drie uur, waarvan een uur voor Qigong zal zijn.

Voor het Qigong gedeelte is geen ervaring nodig!

Het wandelen wordt op een rustige tempo gedaan, zodat er genoten kan worden van de natuur, en is geschikt voor iedereen die goed ter been is. Wel is het raadzaam om goede (waterbestendige) wandelschoenen aan te trekken, omdat we zowel over gras, zand als langs water zullen lopen. Trek verder het liefst kleding aan in laagjes, zodat je wat uit kunt trekken als het warm is en iets weer aan kunt trekken als het fris is. Een bidon met water is ook altijd raadzaam en een lunchpakketje. Een verrekijker kan ook heel leuk zijn om mee te hebben!

20220526_151026
IMG-20230218-WA0002
20220526_152043
IMG-20220526-WA0014

Datum & Tijd

Datum: Zaterdag 1 juni a.s.
Tijd: 10.45 – 14.30 uur
Kosten: € 25,50 p.p.
(inclusief retourtje voetveer)

NB Deze wandeling maakt ook onderdeel uit van de Qigong Natuurweekend Bommelerwaard. Tijdens dit weekend wordt overnacht in B&B Alemsche Waard en worden meerdere wandelingen in de Bommelerwaard gemaakt.

Wat is Qigong?

Qigong is een Chinese bewegingsleer, ook wel beschouwd als meditatie in beweging. De zachte strekkingen en vloeiende bewegingen van de oefeningen, de aandacht voor een diepe, voedende ademhaling en de rustgevende meditaties en visualisaties maken deze Oosterse bewegingsleer tot een weldaad voor lichaam en geest. Je zult je niet alleen energieker en vitaler voelen, maar ook evenwichtiger en kalmer.

Het regelmatig beoefenen van Qigong zorgt voor een optimale verbinding tussen lichaam en geest. Door de fysieke bewegingen gaan de energiebanen in het lichaam (meridianen) volledig open en kan de levensenergie (qi) vrijelijk door het lichaam stromen. Hierdoor wordt je je gaandeweg steeds bewuster van hoe je lichaam aanvoelt en waar zich spanning en weerstand (energieblokkades) bevindt. Het mentale  resultaat van de oefeningen uit zich vooral in een meer gebalanceerde omgang met werkdruk, spanning en tegenslag in je dagelijks leven. Je zult beter in staat zijn aan te voelen wat je, zowel fysiek als mentaal, nodig hebt om in balans te blijven en vanuit deze staat bewust te kiezen voor een gezond(ere) levensstijl.