Nieuwe-banner-1100-400-Zelfzorg

SHIATSU & QIGONG

‘Laat je raken’
Zelfzorg o.b.v. Oosterse geneeskunde

Zowel Qigong als Shiatsu zijn eeuwenoude vormen van bewegingsleer met het doel
om qi in ons lichaam te harmoniseren en vrij te kunnen laten stromen in het meridiaan netwerk.

Het zijn beide prachtige vormen van zelfzorg en zelfontwikkeling.

Wees welkom om preventief te werken en zo balans te ondervinden
in de overgang naar een nieuw seizoen!

Qigong & Shiatsu
Een gouden combinatie

Onze gezondheid en welbevinden zijn het meest kostbare wat we hebben. Vooral in periodes van ons leven waarin we het gedurende een kortere of langere tijd niet ervaren, beseffen we des te meer de waarde ervan. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn gezondheid en welbevinden verbonden aan balans en harmonie in zowel onze fysieke, mentale als geestelijke staat van zijn. Een evenwicht dat onlosmakelijk verbonden is aan de kwaliteit, kracht en hoeveelheid levensenergie – oftewel qi – die door ons heen stroomt.

Qi circuleert in het menselijk lichaam via specifieke banen die meridianen heten. Als qi ongestoord door de meridianen kan stromen, dan is ons lichaam in balans en bereikt de levensenergie elke cel. Stagneert de qi in de meridianen of stroomt het de verkeerde kant op als gevolg van bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, heftige emoties of langdurige stress, dan krijgen we last van fysieke, mentale en/of geestelijke klachten. In het begin zijn de symptomen onopvallend, maar wanneer de blokkade langer aanhoudt, dan kunnen de klachten mettertijd heftiger worden en zelfs uitmonden in ziekten.

Het onderhouden en verzorgen van deze stroom van levensenergie is dus van essentieel belang om je gezond en gelukkig te voelen. Er zijn drie manieren waarop je dit kunt doen, door middel van: intentie, aanraking en beweging. Oftewel door middel van Qigong en Shiatsu!

Tijdens het beoefenen van Qigong wordt er gebruik gemaakt van intentie om qi door het lichaam te laten bewegen en het zich evenwichtig te laten verspreiden. De voornaamste methode om balans en harmonie in de qi-stroom te brengen en houden zijn echter de zachte, ronde en vloeiende bewegingen. Aanraking wordt bij Qigong ook ingezet in de vorm van zelf-massage, maar Shiatsu – ook wel acupressur genoemd – zorgt voor een nog diepere heling. Hierbij worden bepaalde energiepunten op het lichaam door middel van druk met de vingers of handen behandeld. Deze acupunten liggen daar waar de meridianen, vanuit een dieper gelegen gebied aan het huidoppervlak komen en kunnen met behulp van fysieke druk gestimuleerd worden om energie vrij te maken of beter te verdelen.

Samenwerking met Natalja Elings Shiatsu.

Agenda
Waar, wanneer & waarde

Lokatie: Yogadreams, Vinkenstraat 36a in Zaandam

Datum: Donderdag 19 januari (winter) – BOEKEN

Tijd & Tarief: 19.30 – 21.30 uur | € 35

Na afloop van de avond ontvang je een handout met een omschrijving
van de behandelde acupunten, zodat je ze kunt blijven toepassen en een
link naar een korte Qigong videoles behorende bij het geldende seizoen!

Qigong – Yvonne Alefs
Beweging, bewustzijn & welbevinden

Qigong is een Chinese bewegingsleer die zich kenmerkt door zachte strekkingen, ronde vormen en vloeiende bewegingen. Samen met het inzetten van de aandacht zorgen deze fysieke bewegingen voor het openen van de energiebanen in het lichaam, waardoor levensenergie (qi) ongehinderd kan stromen en je je zowel fysiek als mentaal en geestelijk in balans voelt. Vooral deze holistische uitwerking op het welzijn van mijn leerlingen, maar ook op die van mijzelf, maakt het doorgeven van Qigong zo waardevol voor mij.

Shiatsu – Natalja Elings
Aanraking, bewustzijn & zelfzorg

Als het goed is weet jij als geen ander welke plekken op het lichaam om aandacht vragen. Door de strekkingen, acupressuur en zelf-shiatsu technieken toe te passen, leer je om iets met deze signalen te doen. Als Shiatsu therapeut vind ik het belangrijk dat mensen deze staat zelf leren opzoeken. Het is een vorm van zelfzorg en het vergroot je lichaamsbewustzijn. Laat je raken en doe mee! Het wordt een uitermate ontspannende avond met aandacht voor de grote wonderen van ons lichaam

De acupressuurpunten die we uitdiepen en de Qigong oefeningen die we tijdens de sessies doen zijn gericht op het in balans brengen
en houden van de meridanen behorende bij het seizoen waarin de sessie plaatsvindt en het daarbij behorende element.

Zelfzorg o.b.v. Oosterse geneeskunde
Invulling van de avond

We openen elke sessie met een korte inleiding over het bij het betreffende seizoen behorende element (Hout, Vuur, Aarde, Metaal of Water) en de bijbehorende meridianen en organen. Daarna is het tijd om zelf de qi te ervaren! We starten met een warming up door de strekkingen van Masunaga te doen. Dit zijn de 6 Japanse basis strekkingen die een onderdeel kunnen worden van je dagelijkse routine om jezelf in goede conditie te houden. Hierna nodigen we je uit om zelf de masseurs pet op te zetten. In het deel Zelf-Shiatsu leer je om met zachte, ondersteunende druk de ki in beweging te zetten. We gaan een aantal acupressuurpunten langs, waarbij je leert wat de eerste hulp plekken op het lichaam zijn en waarom je deze punten kunt gebruiken. Wanneer je helemaal opgewarmd bent, wordt in de Qigong bewegingen meegenomen die het openen van meridianen ondersteunen waardoor je de qi in de bijbehorende meridianen echt zal voelen stromen.

NB Shiatsu wordt met kleding aan gegeven!