Qigong & Shiatsu - Meridiaanflow

QIGONG & SHIATSU

‘Laat je raken’
Meridiaanflow voor Yin-Yang evenwicht

Zowel Qigong als Shiatsu zijn eeuwenoude vormen van bewegingsleer met het doel
om qi in ons lichaam te harmoniseren en vrij te kunnen laten stromen in het meridiaan netwerk.

Het zijn beide prachtige vormen van zelfzorg en zelfontwikkeling.

Wees welkom om preventief te werken en zo balans te ondervinden
in de overgang naar een nieuw seizoen!

Qigong & Shiatsu
Een gouden combinatie

Onze gezondheid en welbevinden zijn het meest kostbare wat we hebben. Vooral in periodes van ons leven waarin we het gedurende een kortere of langere tijd niet ervaren, beseffen we des te meer de waarde ervan. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn gezondheid en welbevinden verbonden aan balans en harmonie in zowel onze fysieke, mentale als geestelijke staat van zijn. Een evenwicht dat onlosmakelijk verbonden is aan de kwaliteit, kracht en hoeveelheid levensenergie – oftewel qi – die door ons heen stroomt.

Qi circuleert in het menselijk lichaam via specifieke banen die meridianen heten. Als qi ongestoord door de meridianen kan stromen, dan is ons lichaam in balans en bereikt de levensenergie elke cel. Stagneert de qi in de meridianen of stroomt het de verkeerde kant op als gevolg van bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, heftige emoties of langdurige stress, dan krijgen we last van fysieke, mentale en/of geestelijke klachten. In het begin zijn de symptomen onopvallend, maar wanneer de blokkade langer aanhoudt, dan kunnen de klachten mettertijd heftiger worden en zelfs uitmonden in ziekten.

Het onderhouden en verzorgen van deze stroom van levensenergie is dus van essentieel belang om je gezond en gelukkig te voelen. Er zijn drie manieren waarop je dit kunt doen, door middel van: intentie, aanraking en beweging. Oftewel door middel van Qigong en Shiatsu!

Tijdens het beoefenen van Qigong wordt er gebruik gemaakt van intentie om qi door het lichaam te laten bewegen en het zich evenwichtig te laten verspreiden. De voornaamste methode om balans en harmonie in de qi-stroom te brengen en houden zijn echter de zachte, ronde en vloeiende bewegingen. Aanraking wordt bij Qigong ook ingezet in de vorm van zelf-massage, maar Shiatsu – ook wel acupressur genoemd – zorgt voor een nog diepere heling. Hierbij worden bepaalde energiepunten op het lichaam door middel van druk met de vingers of handen behandeld. Deze acupunten liggen daar waar de meridianen, vanuit een dieper gelegen gebied aan het huidoppervlak komen en kunnen met behulp van fysieke druk gestimuleerd worden om energie vrij te maken of beter te verdelen.

Samenwerking met Natalja Elings Shiatsu.

Agenda 2024
Waar, wanneer & waarde

Zondagavond 14 januari (winter)
Zondagavond 17 maart (lente )
Zondagavond 26 mei (zomer)
Zondagavond 20 oktober (herfst)

19.30 – 21.30 uur | € 37,50
De Lichplaats Zaandam

Elke keer geven we een nieuwe en bij het seizoen behorende sessie!

Aanmelden
Met een klik op de knop!

Er zijn in totaal zeven plaatsen beschikbaar! Na aanmelding via onderstaande knop, ontvang je van ons bericht of er een plekje voor je is.

Na afloop van de avond ontvang je een handout met een omschrijving van de behandelde acupunten, zodat je ze kunt blijven toepassen, en per e-mail een video met een Qigong serie voor het geldende seizoen!

De acupressuurpunten die we uitdiepen en de Qigong oefeningen die we tijdens de sessies doen zijn gericht op het in balans brengen
en houden van de meridanen behorende bij het seizoen waarin de sessie plaatsvindt en het daarbij behorende element.

Qigong – Yvonne Alefs
Beweging, bewustzijn & welbevinden

Qigong is een Chinese bewegingsleer die zich kenmerkt door zachte strekkingen, ronde vormen en vloeiende bewegingen. Samen met het inzetten van de aandacht zorgen deze fysieke bewegingen voor het openen van de energiebanen in het lichaam, waardoor levensenergie (qi) ongehinderd kan stromen en je je zowel fysiek als mentaal en geestelijk in balans voelt. Vooral deze holistische uitwerking op het welzijn van mijn leerlingen, maar ook op die van mijzelf, maakt het doorgeven van Qigong zo waardevol voor mij.

Shiatsu – Natalja Elings
Aanraking, heling & zelfzorg

Als Shiatsu therapeut vind ik het belangrijk dat mensen een staat van ontspanning, vitaliteit en balans zelf leren opzoeken, zodat ze deze vorm van zelfzorg altijd kunnen toepassen. Shiatsu is druk van vingers of handen op de meridianen, die een uitwerking heeft op de mens als geheel, fysiek en emotioneel. Een belangrijk aspect van Shiatsu is zelfontwikkeling en ook zelf shiatsu. Voor mij is Shiatsu niet alleen een manier om andermans vitaliteit te verbeteren, maar ook een zienswijze om mijn eigen lichaam beter te begrijpen.

Meridiaanflow voor Yin-Yang evenwicht
Invulling van de avond

We openen elke sessie met een korte uitleg over het bij het betreffende seizoen behorende element (Hout, Vuur, Aarde, Metaal of Water) en de bijbehorende meridianen en organen. Daarna laat Natalja je kennismaken met een aantal acupressuurpunten die bij het element horen en leert je wanneer je ze kunt inzetten. Yvonne neemt je vervolgens mee in Qigong bewegingen die het openen van deze punten ondersteunen en die de qi in de bijbehorende meridianen laat stromen. Tijdens dit Qigong gedeelte wordt iedere deelnemer tien minuten terzijde genomen voor een ontspannende Shiatsu behandeling. Na afloop van deze avond zul je je meer ontspannen, vitaal en in balans voelen.

Shiatsu tijdens Qigongles
1-op-1 mini behandeling

Tijdens de Qigong les wordt je uitgenodigd voor een 1-op-1 mini Shiatsu behandeling, waarbij contact wordt gemaakt met het innerlijk landschap waar de meridianen van het betreffende seizoen een vergroot podium krijgen. Shiatsu speelt daarop in met zachte ondersteunende druk op het merdiaannetwerk en voelt waar een uitnodigende of verspreidende druk nodig is. Doordat je op de shiatsumat volledig kan ontspannen in een liggende positie, kan de qi vrij bewegen en voel ik waar deze heen mag stromen. Shiatsu is een uitermate ontspannende ervaring en regelmatige behandelingen kunnen het opbouwen van stress voorkomen.

NB Shiatsu wordt met kleding aan gegeven!