Qigong les

Ben je op zoek naar meer rust, ruimte en energie in het dagelijks leven? Dan is Qigong echt iets voor jou!

Qigong is een Chinese bewegingsleer, ook wel beschouwd als meditatie in beweging. De zachte strekkingen en vloeiende bewegingen van de oefeningen, de aandacht voor een diepe, voedende ademhaling en de rustgevende meditaties en visualisaties maken deze Oosterse bewegingsleer tot een weldaad voor lichaam en geest. Je zult je niet alleen energieker en vitaler voelen, maar ook evenwichtiger en kalmer.

Het regelmatig beoefenen van Qigong zorgt voor een optimale verbinding tussen lichaam en geest. Door de fysieke bewegingen gaan de energiebanen in het lichaam (meridianen) volledig open en kan de levensenergie (qi) vrijelijk door het lichaam stromen. Hierdoor wordt je je gaandeweg steeds bewuster van hoe je lichaam aanvoelt en waar zich spanning en weerstand (energieblokkades) bevindt. Het mentale  resultaat van de oefeningen uit zich vooral in een meer gebalanceerde omgang met werkdruk, spanning en tegenslag in je dagelijks leven. Je zult beter in staat zijn aan te voelen wat je, zowel fysiek als mentaal, nodig hebt om in balans te blijven en vanuit deze staat bewust te kiezen voor een gezond(ere) levensstijl.

Dit is o.a. wat Qigong zowel voor je lichaam als geest doet:

  • Houdt het zenuwstelsel in balans; stress krijgt geen vat.
  • Houdt bloeddruk in evenwicht en verbetert bloedsomloop; je bent in balans.
  • Versterkt het immuunsysteem; krachtige afweer van schadelijke invloeden van buitenaf.
  • Vitaliseert het skelet; je houding blijft soepel en jong.
  • Rekt en strekt spieren en gewrichten; bevordert je flexibiliteit.
  • Voedt en ondersteunt de longen; opnemen wat goed voor je is, loslaten wat schadelijk is.
  • Stimuleert de spijsvertering; alleen wat gezond is blijft, wat ongezond is wordt afgevoerd.
  • Houdt de organen soepel; stabiliteit en vitaliteit.
Sidebar afbeelding - Zhineng Qigong en Yvonne - Hunyuan Qi

Energiewerk

De meest ijle vorm van Qi is dat van het Universum en heet voluit Hunyuan Qi. Het is deze energie die we via het beoefenen van Qigong aantrekken en waarmee we ons eigen menselijke Qi verrijken en aanvullen. 

Via de kracht van gedachten (meditatie in beweging) sturen we ons eigen Qi naar de leegte en ruimte van het Universum, waar het zich met de Hunyuan Qi vermengt en via onze gedachten weer terug in ons lichaam gebracht wordt, waar het tot diep in iedere cel doordringt. 

Niet alleen ons lichaam wordt hiermee verkwikt en verrijkt, maar ook onze geest, met als resultaat dat we in ons dagelijks leven meer harmonie en balans ervaren. Een kostbare staat van ‘Zijn’ waar velen van ons naar op zoek zijn en die met Qigong binnen handbereik is!