Yvonne & Oosterse bewegingsleren

Profielfoto Yvonne Alefs - Qigong docente Yoga bij De Lichtplaats
Qigongles Zaandam - Zorgen voor je innerlijkj leven - 1 t/m 7 juni 2020

Karate

In 2003 betrad ik uit nieuwsgierigheid de wereld van Karate en genoot vervolgens 13 jaar lang van de vakkundige en bezielde lessen van Frank en Debra van den Nieuwendijk van Sportschool van den Nieuwendijk. Naast het behalen van verschillende banden – met als hoogtepunten het in 2010 behalen van mijn eerste Dan (zwarte band) en in 2014 de tweede Dan – genoot ik vooral van het trainen met de fijne en sportieve mensen van deze sportschool. Na 13 jaar intensief en op hoog niveau trainen, besloot ik te stoppen met Karate om meer tijd te kunnen besteden aan het beoefenen van Yoga.

Yoga

Al tijdens mijn karate periode had ik het besluit genomen, dat ik een keer met Yoga zou beginnen. Het leek me een hele mooie manier om met het ‘klimmen der jaren’ soepel en lenig te blijven. In 2014 betrad ik voor het eerst deze wereld en schreef me in bij Yogadreams in Zaandam. En alhoewel ik vooral voor het fysieke voordeel van het beoefenen van Yoga ging, was het vooral de geestelijke weldaad die mij helemaal overstag deed gaan.

Qigong

Nadat ik een workshop ‘Hachi Dan Kin‘ – een zachte en rustig Karate kata – bij Yogadreams had gegeven, werd het me duidelijk dat het mijn passie was om energetisch helende oefeningen aan anderen door te geven. Anderen bewegingen aanleren die rust en ruimte in het dagelijks leven geven en het lichaam met de geest koppelen was iets waar ik me in de toekomst graag op wilde toeleggen. Dat de opleiding tot Zhineng Qigong docent op dat moment aan me voorbij kwam, noem ik geen toeval.

Juni 2017 rondde ik de opleiding Zhineng Qigong docente level 1 af, maar al tijdens mijn opleiding werd me bij Yogadreams de ruimte gegeven om mijn opgedane kennis tijdens introductielessen op anderen over te brengen. Vanaf september 2017 geef ik bij Yogadreams en Yoga bij De Lichtplaats wekelijkse (online) Qigonglessen, Verdiepingslessen en Motion Healing sessies (zie deze verdere website!).

Mijn grote Qigong voorbeeld is Mimi Kuo-Deemer.  Vanaf 2019 heb ik een aantal Qigong trainingen bij haar gevolgd waarvoor ik een certificaat heb ontvangen. Zij pleit voor een verantwoorde, maar wel vrije interpretatie van het beoefenen van Qigong en dat is iets wat mij enorm aanspreekt!

Do-In/Tao Yoga

Van 2018 t/m 2020 heb ik met veel plezier de 3-jarige Do-In opleiding van de Do-in Academy van Lilian Kluivers gevolgd. Deze opleiding heeft een immense diepgang gebracht in mijn kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde, met name de vijf elementen theorie en de meridianen- en organenleer, die als basis dient voor mijn Qigonglessen.

Qi teken- sidebar - Yvonne Alefs

Door de jaren heen zijn vele verschillende vormen van Qigong ontwikkeld. Na verloop van tijd beïnvloedden niet alleen verschillende Chineze filsofieën, zoals het daoïsme, confusianisme en boeddhisme, de vorm van Qigong, maar ook de levensomstandigheden van de mensen. In tijden van onrust en onveiligheid bijvoorbeeld werden er meer verdedigende vormen van Qigong ontwikkeld, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van krijgskunsten, zoals Gong Fu en Karate (martial arts).

Ook in Nederland wordt les gegeven in verschillende vormen van Qigong. Er zijn stijlen die eenvoudig aan te leren zijn, omdat er maar met een beperkt aantal oefeningen wordt gewerkt, en stijlen die veel uitgebreider zijn. De leer van de Chinese Vijf Elementen vormt de basis van mijn lessen en is als een rode draad te vinden in alles wat ik op het gebied van Qigong aanbied. Het mooie van Qigong vind ik dat je gedachten over een perfecte uitvoering van de beweging mag laten varen, zodat je vooral vanuit je bron (intuïtie) gaat bewegen. Het loslaten van allerlei gedachte over hoe het zou moeten, zorgt voor innerlijke rust, waardoor de energie in je lichaam vrij kan stromen.

Een ander element van Qigong dat ik heel boeiend vindt en welke mij enorm aanspreekt is de overtuiging dat we als mens niet afgescheiden zijn van elkaar, van de natuur of van het universum.

Alles en iedereen is onderdeel van één groot energieveld, en alles en iedereen heeft invloed op elkaar. Het besef dat er altijd en overal energie voorhanden is, kan een grote bron van rust en een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven in een maatschappij waar men veel te vaak opgebrand en uitgeput raakt.

Door het doorgeven van deze oefeningen en van de helende werking die het zowel op het lichaam als de geest kan hebben, hoop ik anderen te kunnen helpen een leven te leiden die – ondanks tegenslagen en verdriet – toch vol van liefdevolle energie kan zijn.