Yvonne & Oosterse bewegingsleren

Karate  - Yvonne Alefs en Zhineng Qigong
Profielfoto Yvonne Alefs - Qigong docente Yoga bij De Lichtplaats
Qigongles Zaandam - Zorgen voor je innerlijkj leven - 1 t/m 7 juni 2020

Karate

Onder de houdingen en bewegingen die ik uitvoer en voordoe tijdens mijn Qigong lessen ligt een stevige basis van een jarenlange (2003 – 2016) en intensieve karate training bij Sportschool van den Nieuwendijk. Het bewegen vanuit de onderste Dantian (gebied achter de navel), het in lijn houden van kruin en staartbeentje met de aarde, het gebruikmaken van de kracht in de benen om het bovenlichaam te ondersteunen, het combineren van innerlijke stilte en uiterlijke kracht, zijn maar een paar voorbeelden hiervan. Het behalen van mijn eerste Dan (1e zwarte band) in 2010 en tweede Dan (2e zwarte band) in 2014 beschouw ik als een stevig fundament voor mijn kwaliteiten als Qigong docent.

Qigong

In 2015 ontdekte ik Qigong doordat ik online op zoek was naar meer informatie over een zachtige rustige Karata kata met de naam ‘Hachi Dan Kin‘. Ik stuitte in deze zoektocht op de ‘Ba Duan Jin‘, wat de Qigong vorm van deze kata bleek te zijn. Mijn interesse was gelijk gewekt en een half jaar later besloot ik me op te geven voor de 1-jarige Zhineng Qigong opleiding van de Qing-Bai Academie. Tijdens de opleiding werd me duidelijk dat het mijn passie was om energetisch helende oefeningen aan anderen door te geven. Anderen bewegingen aanleren die rust en ruimte in het dagelijks leven geven en het lichaam met de geest koppelen, was duidelijk iets waar ik me in de toekomst graag op wilde toeleggen. Zo gedacht, zo gedaan!

Mimi Kuo – Deemer

Mijn grote Qigong voorbeeld is Mimi Kuo-Deemer.  Vanaf 2019 heb ik een aantal Qigong trainingen bij haar gevolgd die gebaseerd zijn op de verbinding tussen Qigong en de Chinese Vijf Elementenleer. De inzichten en kennis die ik tijdens haar trainingen opdoe, zorgen voor nog meer verdieping en bezieling van mijn eigen les. Iets wat mij verder enorm aanspreekt aan haar is dat zij voorstander is van een verantwoorde, maar wel vrije interpretatie van het beoefenen van Qigong. Daar sluit ik me heel graag bij aan!

Do-In Academy

De enorme hoeveelheid kennis die ik in de afgelopen jaren heb vergaard over de Traditionele Chinese Geneeskunde, waar Qigong onderdeel van uitmaakt, heb ik (naast het verslinden van boeken erover) grotendeels te danken aan de 3-jarige Do-In opleiding van Lilian Kluivers. Deze opleiding heeft een immense diepgang gebracht in mijn kennis van de Chinese Vijf elementen theorie met de meridianen- en organenleer, welke als basis dienen voor mijn Qigong lessen.

Qi teken- sidebar - Yvonne Alefs

Door de jaren heen zijn vele verschillende vormen van Qigong ontwikkeld. Na verloop van tijd beïnvloedden niet alleen verschillende Chineze filsofieën, zoals het daoïsme, confusianisme en boeddhisme, de vorm van Qigong, maar ook de levensomstandigheden van de mensen. In tijden van onrust en onveiligheid bijvoorbeeld werden er meer verdedigende vormen van Qigong ontwikkeld, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van krijgskunsten, zoals Gong Fu en Karate (martial arts).

Ook in Nederland wordt les gegeven in verschillende vormen van Qigong. Er zijn stijlen die eenvoudig aan te leren zijn, omdat er maar met een beperkt aantal oefeningen wordt gewerkt, en stijlen die veel uitgebreider zijn. De leer van de Chinese Vijf Elementen vormt de basis van mijn lessen en is als een rode draad te vinden in alles wat ik op het gebied van Qigong aanbied. Het mooie van Qigong vind ik dat je gedachten over een perfecte uitvoering van de beweging mag laten varen, zodat je vooral vanuit je bron (intuïtie) gaat bewegen. Het loslaten van allerlei gedachte over hoe het zou moeten, zorgt voor innerlijke rust, waardoor de energie in je lichaam vrij kan stromen.

Een ander element van Qigong dat ik heel boeiend vindt en welke mij enorm aanspreekt is de overtuiging dat we als mens niet afgescheiden zijn van elkaar, van de natuur of van het universum.

Alles en iedereen is onderdeel van één groot energieveld, en alles en iedereen heeft invloed op elkaar. Het besef dat er altijd en overal energie voorhanden is, kan een grote bron van rust en een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven in een maatschappij waar men veel te vaak opgebrand en uitgeput raakt.

Door het doorgeven van deze oefeningen en van de helende werking die het zowel op het lichaam als de geest kan hebben, hoop ik anderen te kunnen helpen een leven te leiden die – ondanks tegenslagen en verdriet – toch vol van liefdevolle energie kan zijn.