Intensieve Qigong Training 2021 - Mimi Kuo Deemer - Banner Yvonne Alefs

INTENSIEVE QIGONG TRAINING VOOR YOGADOCENTEN 2021

Gegeven door Yoga- en Qigongdocente Mimi Kuo-Deemer

Deze intensieve training is speciaal voor jou als Yogadocent en reikt je de basisprincipes van de Chinese bewegingsleer Qigong aan. Je leert tijdens deze training, door het opdoen van praktische kennis en het fysiek doorvoelen van de oefeningen, wat Qigong inhoudt. Zo ontstaat er een basis van waaruit je vernieuwende en originele manieren vindt om Qigong te verweven en toe te passen in je Yogalessen.

Qigong is een energetische geneeswijze en bewegingsleer die afkomstig is uit China en zijn oorsprong vindt in het Daoïsme en Boedhisme. Het geeft ons toegang tot mogelijkheden om de deugden van vertrouwen, integriteit, wijsheid en compassie te harmoniseren met ons menselijk lichaam en geest. Net als bij Yoga maakt Qigong gebruik van een diepe ademhaling, meditatie en statische of dynamische bewegingen, die de gezondheid en vitaliteit bevorderen. De oefeningen zorgen niet alleen voor de aanmaak van qi (prana) in het lichaam, maar zetten het ook in beweging.

Qigong is een op energie gebaseerde bewegingsleer waarin vooral ronde bewegingen voorkomen die de stroom van qi door de meridianen en organen in het lichaam bevordert. Wanneer toepassingen van Qigong in een Yoga āsana worden opgenomen, kan de stroom van prana en qi aanzienlijk toenemen, en ervaart het lichaam meer energie, gezondheid en harmonie. De kruisbestuiving tussen Yoga en Qigong opent de deur naar creatieve ontdekkingen en verruimende inzichten, die je op een onverwachtse wijze zullen verrassen.

Onderwerpen die tijdens deze training worden behandeld:

  • Qigong theorieën en hoe je deze op Yoga kunt toepassen, zoals chen (gronden en zinken), wuwei (moeiteloosheid), yi (intentie), vijf elementenleer inclusief organen- en meridianentheorie, het effect van qi flow op de fysieke en emotionele gezondheid;
  • De overeenkomsten en verschillen tussen de Daoïstische richtlijnen en die van Yoga;
  • Op vuur/yang gebaseerde Qigong houdingen en series die effectief geïntegreerd kunnen worden in een Yogales, zoals o.a. paardrijstand, temmen van de tijger, draak, beer en nestende vogel;
  • Op water/yin gebaseerde Qigong houdingen en series die effectief geïntegreerd kunnen worden in Yoga series, zoals het leegmaken, opvullen en verzegelen van het energetisch lichaam; het in beweging brengen en scheiden van wolken; etherische reiniging; de hand op het hart; en het zoeken naar de maan en de zee.
  • Op seizoen/element gebaseerde en door Qigong en de Chinese geneeskunde geïnspireerde thema’s, die in Yoga lessen ingebouwd kunnen worden.
  • Qigong oefeningen voor behoud van gezondheid en energie van de Yogadocent.

KORTE BIOGRAFIE VAN MIMI KUO-DEEMER

Mimi volgt sinds 1995 Yoga lessen en doceert tegenwoordig vinyasa Yoga, Qigong en meditatie. Naast deze drie disciplines heeft ze ook een onstuitbare passie voor dansen. Dat begon in 1978 toen ze – vanwege het lopen met naar binnen gedraaide tenen – door haar moeder op dansles werd gedaan. Balans vinden tussen speelsheid en precisie is volgens Mimi de beste manier om vooruit te komen, zowel in je ‘practice’ als in het leven zelf. Maar minstens zo belangrijk vindt zij het om nooit en ten nimmer de wijze waarop je zit, ademt en beweegt te onderschatten, omdat – wanneer je dat bewust doet – het je de meest heldere inzichten kan verschaffen op de wat rommelige, complexe en vaak onvoorspelbare opdracht van het mens zijn.

Haar twee belangrijkste leraren binnen de Yoga wereld – Erich Schiffmann en Donna Farhi – herinneren haar er telkens weer aan dat Yoga de kunst van leven, luisteren en leren is, die vormgeeft aan een diepgaande spirituele traditie. Martin Aylward en Mark Coleman – haar mindfulness meditatie leraren – herinneren haar er op hun beurt aan dat het mogelijk is om op ieder moment met vriendelijkheid en zachtheid aanwezig te zijn. Haar Qigong ‘practice’ die geïnspireerd wordt door haar nieuwsgierigheid en liefde voor het Daoïsme en de Chinese Vijf Elementen, bleek van toegevoegde en onderscheidende waarde in aanvulling op haar liefde voor Yoga en meditatie.

Mimi is afgestudeerd aan de Stanford University en SOAS, University of London, waar ze in 2016 cum laude slaagde voor haar Masters diploma in Traditions of Yoga and Meditation. Ze heeft een aantal Yoga en Qigong DVDs/videos uitgebracht in samenwerking met New Shoot Pictures en is onlangs toegetreden tot de in Londen gesitueerde literaire agentschap, Madeleine Milburn. Haar eerste boek ‘Qigong and the Tai Chi Axis’ is eind vorig jaar uitgekomen en via Orion Spring uitgegeven.

Naast het lesgeven en schrijven, helpt Mimi ook bij het leiding geven aan de Glow Fund charitable trust  –  een liefdadigheidsorganisatie die zij en haar man hebben opgericht om het mogelijk te maken voor kansarme Chinese en etnische Tibetaanse kinderen met ernstige orthopedische aandoeningen om levensveranderende operaties te kunnen ondergaan.

Voor meer informatie over Mimi, verwijs ik je graag naar haar website.

Waar: Yogadreams, Vinkenstraat 36a, Zaandam
Wanneer & Welke tijden:
Vrijdag 9 april 2021: 13.30 – 18.00 uur
Zaterdag 10 april 2021: 11.00 – 17.00 uur
Zondag 11 april 2021: 10.00 – 17.00 uur
(Op za. en zo. een uur lunchpauze!)
Prijs: € 299,00 p.p.

Inschrijven!
Omdat we op dit moment nog geen zicht hebben op de ontwikkelingen rondom het bij elkaar komen van grotere groepen in één ruimte zonder de anderhalve meter regeling, wordt er eerst een aanmeldlijst gemaakt op volgorde van inschrijven. Het innen van de betalingen zullen we pas doen wanneer de anderhalve meter maatregel versoepeld wordt, maar niet later dan januari 2021. Mocht begin volgend jaar blijken dat we nog niet met de groep bij elkaar kunnen komen, dan zullen we de training verplaatsen naar een later datum.

Deelnemers ontvangen naar keuze een Engelse of Nederlandse handleiding met geïllustreerde voorbeelden van series oefeningen, als ook gedeelten met uitleg over samenhang, theorie en methoden om Yoga en Qigong met elkaar te verweven.