Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - De verbindende kracht van qi

De verbindende kracht van Qi

Heb je je weleens afgevraagd hoe kan dat de zon invloed heeft op alles wat op aarde groeit en bloeit? En waarom regen ervoor zorgt dat alles vitaal en fris blijft? Het meest voor de hand liggende antwoord zou zijn dat de warmte van de zon en het vocht van de regen hiervoor verantwoordelijk zijn. Dat klopt natuurlijk, maar daaronder blijft nog een diepere vraag onbeantwoord, namelijk: hoe kan het dat warmte en vocht kunnen doordringen in andere materie, in het leven hier op aarde? Waarom blijft het vocht bijvoorbeeld niet op de aarde liggen, maar dringt het door en vermengt het zich met de grond? Waarom wordt de warmte van de zon niet afgeketst door een plant of boom, maar wordt het opgenomen en geabsorbeerd? Zelfs een schijnbaar ondoordringbare muur die volop in de zon staat, neemt de warmte van de zon op!

Volgens de theorie achter Zhineng Qigong komt dit omdat de zon en de regen en alles wat zich in het Universum bevindt één en hetzelfde component in zich hebben, namelijk Qi. En het is dan ook dit gedeelde component, deze energie of Qi, dat ervoor zorgt dat het voor bepaalde substanties van het Universum mogelijk is om invloed uit te oefenen op andere substanties. Je zou Qi kunnen vergelijken met taal. Via taal is het mogelijk voor de ene mens om zijn kennis en kunde over te dragen aan de ander. De ontvanger absorbeert de nieuw opgedane kennis en verrijkt en vermeerdert daarmee die van hemzelf, precies zoals de warmte van de zon via Qi doordringt in levende organismen hier op aarde en het voedt en versterkt. Het voorbeeld van een kind dat de wijsheid van zijn ouders aanneemt en zich eigen maakt, gaat hier ook op. De wederzijdse liefde maakt overdracht en opname mogelijk.

De mate waarin het ene Universele element invloed kan uitoefenen op het andere heeft te maken met de kwaliteit, of dichtheid van de Qi. Hoe verfijnder of ijler de Qi is des te meer kan het zich vermengen met ander materie en het doordringen.

Je kunt het vergelijken met het verschil in dichtheid van ijs, water en damp. IJs is hard en ondoordringbaar, water is zacht en vloeibaar en damp is licht en vluchtig. De meest ijle vorm van vocht, waterdamp, kan via onze poriën rechtstreeks doordringen in ons lichaam, water dat we drinken moet eerst door onze organen verwerkt worden voordat het zich kan mengen met ons lichaamsvloeistoffen en ijs moet eerst in ons mond smelten voordat we het door kunnen slikken en via de organen in ons systeem kunnen opnemen.

De meest ijle vorm van Qi is dat van het Universum en heet voluit Hunyuan Qi. Het is deze energie die we via het beoefenen van Zhineng Qigong aantrekken en waarmee we ons eigen menselijke Qi verrijken en aanvullen. Via de kracht van gedachten (meditatie in beweging) sturen we ons eigen Qi naar de leegte en ruimte van het Universum, waar het zich met de Hunyuan Qi vermengt en via onze gedachten weer terug in ons lichaam gebracht wordt, waar het tot diep in iedere cel doordringt. Niet alleen ons lichaam wordt hiermee verkwikt en verrijkt, maar ook onze geest, met als resultaat dat we in ons dagelijks leven meer harmonie en balans ervaren. Een kostbare staat van ‘Zijn’ waar velen van ons naar op zoek zijn en die met Zhineng Qigong binnen handbereik is!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.