Energie van de lente, steuntje in de rug - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Energie van de lente, ons steuntje in de rug

Het is een uitdagende tijd waarin we nu leven. Een tijd waarop we met z’n allen enorm worden teruggeworpen op onze veerkracht en aanpassingsvermogen, nu we even niet zomaar kunnen gaan en staan waar we willen. Hoe bijzonder eigenlijk dat dit allemaal juist in de lente periode zich voordoet! De kracht van het voorjaar is in de Traditionele Chinese Geneeskunde gekoppeld aan het Hout element en haar kwaliteiten van flexibiliteit en creativiteit. Als je de natuur op dit moment heel bewust bekijkt dan zie je ook haar souplesse in de vorm van buigzame, nieuwe jonge scheuten en takken en haar kunstzinnigheid in de prachtige kleuren en vormen die een weldaad zijn voor het oog (is het zintuig dat bij het Hout element hoort!). Je zou kunnen stellen dat de energie van de Lente die nu op haar hoogtepunt is voor ons een steuntje in de rug is om deze bijzondere tijden goed door te komen.

Veerkracht, aanpassingsvermogen, flexibiliteit en souplesse zijn eigenschappen die tot onze verbeelding spreken en die heel inspirerend kunnen zijn, net als creativiteit en kunstzinnigheid. Woorden die een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid met zich meebrengen en een gevoel van de wereld die aan je voeten ligt. Een totaal andere ervaring dan wat we nu waarschijnlijk met z’n allen zo voelen, zou je kunnen stellen. En toch …. JUIST in deze tijden kun je de werking van Dao zien met haar YinYang kwaliteiten. Want als we de keuze hadden gehad om in zo’n situatie terecht te komen dan waren we daar beslist niet voor gegaan, en toch maken veel van ons een bepaalde ontwikkeling door. Aan de ene kant is er sprake van een vorm van ’tegenslag’ omdat we ons dagelijks leven en ons werk niet voort kunnen zetten zoals we dat altijd gewend waren, maar tegelijkertijd ook een ‘overwinning’, omdat we ons aanpassen en flexibel zijn en nieuwe manieren vinden om in evenwicht te zijn met onze omstandigheden.

Zoals de wortels van bomen op zoek gaan naar voeding en water en daarbij soms omwegen moeten maken langs obstakels, zo wordt er van ons als mens gevraagd om ons niet blind te staren op de meest ‘recht toe recht aan’ weg. Het leven dwingt ons soms om de route los te laten die vanuit ons perspectief het meest ideaal is en wellicht in onze ogen ‘voorbestemd’ was en mee te buigen. Een opgave die beslist niet makkelijk is en kan aanvoelen als te zwaar en te vermoeiend, wat zelfs kan leiden tot irritatie, frustratie en misschien ook wel uitbarstingen van woede. Kenmerken van het Hout element dat uit balans is. En ook dat is menselijk en helemaal te begrijpen, maar ook heel erg goed weer in balans te brengen met Qigong door aandacht te besteden aan de stroom van qi door de meridianen van de Lever en Galblaas. De volgende serie heb ik gemaakt met dit in gedachten:

Het open strekken van de zijkanten van je lichaam en de ruimtes onder de borst door je armen op of over je heen te strekken, het duwen van je grote tenen in de aarde (of je mat), de strekking aan de binnenkant van de benen door eentje te buigen en de ander te strekken, het gebruikmaken van de helende klank ‘shhhhhh’ en het bewustzijn van de energie van de lente om je heen, zorgen ervoor dat de qi in de levermeridianen (grote tenen, binnenkant benen, naar ruimtes onder de borst) en galblaasmeridianen (zijkanten, bovenkanten en achterkanten hoofd, zijkanten lichaam tot in tenen naast kleine teen) vrij kunnen stromen en emoties als irritatie, frustratie en woede op kunnen lossen in het gevoel onderdeel te zijn van de natuur en het vertrouwen te hebben dat alles precies is zoals het moet zijn.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.