Meebewegen met de energie van de herfst

Gezondheidsklachten en emoties die je ervaart en die niet in verhouding staan tot de gebeurtenissen waardoor ze aangewakkerd zijn, worden veelal veroorzaakt door een levensstijl die gedurende een langere periode niet in harmonie is met de omringende natuurlijke krachten. Om in balans te blijven is erkenning en een diepe bewustzijn van de invloed die natuurlijke ritmes en patronen op je hebben enorm belangrijk. Je mag je bewust zijn (of worden) dat je onlosmakelijk deel uitmaakt van je omgeving en dat je er niet omheen kan dat de krachten van de natuur tot diep in je doordringen. Als je zowel geestelijk, mentaal als fysiek gezond wil blijven, dan doe je er goed aan om iedere seizoen bewust de natuur te observeren en je gedrag aan de energie van de natuur aan te passen.

De Chinese Vijf Elementenleer erkent vijf seizoenen die elk een eigen energie hebben. De energieën van lente en zomer zijn yang: krachtig, warm, expansief en naar boven en buiten gericht. De energieën van herfst en winter zijn yin: ingetogen, koel, samentrekkend en naar beneden en binnen gericht. De nazomer zit hier qua energie als het draaipunt van een ouderwetse weegschaal precies tussenin en is centrerend, transformerend en harmoniserend.

Wanneer het je in je dagelijkse leven lukt om met de specifieke energieën van elk seizoen mee te bewegen, dan is dat een enorme ondersteuning voor je welzijn. Hoe je dat voor de herfst kunt doen, vertel ik je hieronder:

Herfst – September t/m November
Metaal element – Diep ademen – Bezinning en Loslaten

Na de stuwende kracht van de lente en uitbundigheid van de zomer, mag je in de periode van september tot en met half november, weer heel langzaam overgaan naar een iets ingetogener stand. Het najaar staat in de natuur in het teken van vruchten afwerpen, bladeren loslaten en langzaam afsterven. Als mens is het goed om deze periode in het jaar te gebruiken om een tandje terug te doen en na te denken over het jaar dat achterligt. Het is een tijd van bezinning en keuzes maken: wat wil je loslaten en wat wil je juist meenemen de stilte van de winter in? Het is ook de tijd van het jaar waarin je je zachtjes aan weer in je coconnetje mag wikkelen, zodat je in de wintertijd weer krachten kunt opdoen voor een nieuwe cyclus van seizoenen.

Wanneer je aan loslaten denkt, dan kan het zijn dat daar een gevoel van weerstand om de hoek komt kijken. De herfst betekent dat we het licht en de warmte van de lente en zomer weer een tijdje moeten missen, terwijl je je misschien best nog wat langer in de zon hadden willen koesteren. Naast weerstand kan ook verdriet naar boven komen als je iets in het leven moet loslaten. Het verlies van een dierbare, een baan, een idee of een wens vraagt ook van je dat je loslaat en dat kan behoorlijk pijn doen. Het loslaten wat zo bij de herfst hoort en het daarmee samenhangende gevoel van verdriet of melancholie zijn kenmerken van het Metaal element en de bijbehorende energieën van de Longen en Dikke Darm. Via de lichaamgeest verbinding die je opzoekt met Qigong, kan het ondersteunen van deze energieën in het lichaam helpen om zowel mentaal als geestelijk makkelijker los te laten en verdriet beter te doorvoelen en te verwerken.

Om de energie van de Longen te ondersteunen is een diepe en voedende ademhaling het allerbelangrijkste. Daarna komt het openstrekken van de Longmeridiaan, die aan beide zijden van je lichaam dichtbij je schouder begint en langs de binnenkant van de arm naar de duim loopt. De energie van de Dikke Darm kun je bijvoorbeeld ondersteunen door het begin- en het eindpunt van de bijbehorende meridiaan vast te houden. Plaats hiervoor de duim van je rechterhand op de nagelriem van de wijsvinger ernaast (wat je ook doet als je een oké teken maakt) en je linker wijsvinger op het kuiltje naast je linker neusvleugel. Wissel na een poosje om en plaats de duim van je linker hand op de nagelriem van de wijsvinger ernaast en je rechter wijsvinger op het kuiltje naast je rechter neusvleugel.

Een diepe, voedende ademhaling kan op mentaal en geestelijk vlak al zoveel meer rust en helderheid geven, waardoor je uitdagingen van het leven wat evenwichtiger het hoofd kunt bieden. Als het je lukt om tot diep in de buik adem te halen dan breng je zuivere qi naar de Nieren die deze vitaliserende en verrijkende qi op hun beurt door het lichaam verspreiden, waardoor alle andere organen ook worden gevoed. Een diepe ademhaling brengt dus balans en harmonie in de energieën van de organen, wat zich uit in een helderder geest en meer gelijkmatige emoties. Adem je oppervlakkig, dan honger je als het ware de Nieren uit, waardoor ze ook niet kunnen uitdelen en een energetisch disbalans in je lichaamgeest zich voordoet.

Deze tekst komt uit mijn boek ‘De Kracht van Qigong’: De Kracht van Qigong – Meebewegen met het Leven

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.