Qigong en natuur - Uitgelichte afbeelding

Qigong en de natuur

Al in maart plande ik een Qigongles aan het strand in Castricum voor 18 april met de intense hoop natuurlijk dat het tegen die tijd wat zonniger en warmer zou zijn buiten. Ik hielde de weersverwachtingen in de voorafgaande week nauwlettend in de gaten en sprong een gat in de lucht toen de voorspellingen richting die bewuste dag alleen maar beter en beter werden. Op de dag zelf hadden we één van de eerste mooie, warmere dagen van dit voorjaar en kon de strandles niet meer stuk. Met de zon op onze huid, de wind in onze haren, het ruizen van de golven binnen het gehoor en de geur van de zilte zee in onze neus hebben we anderhalve uur genoten van een intense verbinding met de aarde onder onze voeten en de hemel boven ons hoofd. Want Qigong in de buitenlucht beoefenen is de ultieme ervaring, omdat het fundament waarop deze bewegingsleer gebouwd is, gevormd is door intensieve observatie van de natuur.

De Chinezen in de oudheid – Qigong bestaat al meer dan 5000 jaar – waren zich bewust dat lichamelijke en geestelijke gezondheid afhankelijk was van de mate waarin een mens zich aan kan passen en meebewegen met de veranderingen die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Het merendeel van ziekten is terug te voeren naar een vorm van ontkenning van wat er in en om ons heen gebeurt en het star willen vasthouden aan hoe het eens was. Voorbij gaan aan emoties (een vorm van starheid) is misschien wel de meest directe manier om qi in het lichaam vast te zetten en daarmee de weg naar fysieke of geestelijke ongemakken of nog erger te garanderen. Door naar de natuur en het dierenrijk te kijken, begrepen de Chinezen destijds dat meegaan met de seizoenen en aanpassen aan de veranderende omgeving de grondslag waren voor welzijn en een lang leven. Vertrouwen hebben in het lichaam en de geest (of lichaamgeest, zoals de Chinezen dat zeggen, omdat deze niet los van elkaar te beschouwen zijn) zorgt voor stabiliteit en een zeker weten dat je alles wat op je pad komt aankunt. En je kunt alleen vertrouwen hebben in iets waar je je bewust van bent. De bewegingen, aandacht en intenties van Qigong zijn erop gericht om je in contact te brengen met je lichaamgeest, zodat je er bewust mee kunt ademen en leven.

Na de strandles vorige week ben ik nog achtergebleven om een aantal Qigong video’s te maken om o.a. hier te kunnen delen. De eerste video (pulseren) brengt niet alleen zuivere qi in het lichaam, maar zorgt er ook voor dat qi in gelijke mate verdeeld wordt over het lichaam, waardoor je balans en harmonie in lichaamgeest ervaart. Het is een hele fijne oefening om de dag met aandacht en in harmonie te beginnen, maar zeker ook om deze af te sluiten en rustig de nacht in te gaan. De tweede video is een oefening die bij uitstek geschikt is voor de lente tijd waarin de energie van de lever en galblaas met name aangesproken wordt. Kracht in de benen en strekkingen van de zij zijn oefeningen die de lever- en galblaasmeridianen openzetten en je gedurende de lente ondersteunen om je zowel fysiek als mentaal fit en vitaal te voelen. Doe deze oefening ’s morgens achter het pulseren aan en je zult een topdag hebben!

Mocht je de kriebels krijgen en zin hebben om mee te doen met Qigong aan Zee, dan is de eerstvolgende keer op vrijdagmiddag 17 mei a.s. Volg deze link voor meer informatie. Ervaring is niet nodig! Wil je op de hoogte blijven van de data voor de strandlessen in de maanden juni, juli en augustus, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.