De biologie van de overtuiging – Hoe je gedachten je leven bepalen – Dr. Bruce H. Lipton

Dat onze gedachten een krachtig instrument zijn, weet ik al mijn hele leven. Bidden en mediteren is mij niet vreemd, en nu met het beoefenen van en lesgeven in Qigong, gebruik ik ook mijn gedachten om Qi (levensenergie) in en door mijn lichaam te leiden. Het is vooral vanwege dat laatste dat ik nieuwsgierig was naar dit boek. Ik voelde het effect van mijn gedachten in mijn lichaam als ik Qigong doe, maar hoe werkt dat dan precies? Hoe is het mogelijk dat als ik met mijn aandacht naar mijn voet of hand ga, ik het meteen voel tintelen?

De invloed van onze overtuigingen en gedachten op ons biologisch functioneren heeft alles te maken met de werking van onze cellen, legt celbioloog Dr. Bruce Lipton in zijn boek uit. In zijn laboratorium zag hij keer op keer hoe de bouwstenen waaruit ons lichaam is opgemaakt, onze cellen, een miniatuur versie zijn van ons lichaam. Wanneer hij een cel tijdens een onderzoek in een gezonde milieu plaatste, floreerde de cel en maakte het goed. Maar als hij het vervolgens in een omgeving plaatste die niet optimaal was, ging de kwaliteit van de cel achteruit en kwijnde het weg. Teruggeplaatst in de petrischaal met de optimale omstandigheden, leefde de cel weer op. Als je dat uitvergroot naar ons menselijk lichaam, dan zie je ook hoe de mens opleeft in een omgeving waar liefde, vrede en welzijn volop de kans krijgen. Wanneer zich echter ongezonde, gewelddadige en schadelijke omstandigheden voordoen, dan zie je dat de gezondheid en het welbevinden van de mens langzaam maar zeker achteruit gaat. Dr. Lipton geeft hiermee het bewijs, dat wat zich op celniveau voordoet, ook van toepassing is op het hele menselijke lichaam.

Zijn onderzoek naar cellen (en die van menig andere collega) gaat nog een stapje verder en heeft het heilig huisje van de genen omvergeworpen. Ons is namelijk halverwege de vorige eeuw wijs gemaakt dat onze genen onze lichaamsfuncties besturen. Dat zij bepalen wie we worden en wat we zijn. Uitspraken als ‘Tja, het zit nu eenmaal in mijn genen’ kennen we allemaal, maar Dr. Lipton legt uit dat het juist de eiwitten en het membraan van de cel zijn die ons biologisch functioneren besturen. De elektromagnetische lading van eiwitten zorgen voor het gedrag van de cel, niet de gen. Het celmembraan communiceert met de omgeving en laat deze signalen door, niet de gen. Verwijder de celmembraan en de cel sterft. Haal het gen weg en de cel leeft nog een tijdje voort. Genen besturen onze cellen dus niet, maar wórden bestuurd door onze eiwitten en celmembranen en kunnen afhankelijk van de omgeving waarin de cel zich bevindt ‘aan’ en ‘uit’ gezet worden. Dat houdt in dat wanneer we een gen zouden hebben voor een bepaalde ziekte, het niet een vaststaand gegeven is dat die ziekte zich dan ook zal openbaren. Alleen wanneer de omgeving zodanig is dat deze specifieke gen door eiwitten wordt ‘aangezet’, zal de ziekte zich in het lichaam uitdrukken.

En wat is dan precies die ‘omgeving’ die zo’n grote rol speelt in de besturing van ons lichaam, ons biologisch functioneren? Het antwoord daarop zijn onze gedachten en overtuigingen, oftewel de signalen die we vanuit onze hersenen ons lichaam in sturen. Onze gedachten en overtuigingen zijn niets anders dan elektromagnetische pulsen, die ons lichaam worden ingestuurd en via de celmembranen de vorm en functie van onze eiwitten veranderen. Een bepaalde overtuiging die bijvoorbeeld al een leven lang stress oplevert, geeft een signaal in het lichaam af waardoor eiwitten veranderen en bepaalde genen ‘aan’ gezet kunnen worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij ziekte, genezing via energiesignalen vele malen sneller gaat dan via chemische signalen (medicijnen). Ware het niet voor de grote macht en invloed van de farmaceutische industrie en hun greep op de keuzes van artsen en doktoren, dan zouden genezende methoden gebaseerd op energiesignalen op een veel groter schaal uitgevoerd worden en de term ‘bijwerkingen’ langzaam van het toneel verdwijnen.

De sleutel tot een gezond leven ligt volgens ‘De biologie van de overtuiging’ in ons vermogen om op een gezonde manier om te gaan met de overtuigingen die we gedurende ons hele leven ingeprent hebben gekregen of onszelf hebben ingeprent. Kunnen we overtuigingen die ons niet meer dienen loslaten en daarmee een nieuwe, liefdevollere en gezondere omgeving creëren door andere overtuigingen daarvoor in de plaats te zetten? Een heel indrukwekkend voorbeeld van hoe dit in de praktijk gaat, is het verhaal van Anita Moorjani die zij in haar boek ‘Ik moest doodgaan om mezelf te genezen’ zo heel mooi omschrijft. Overtuigingen die zich, via haar opvoeding en de cultuur waarin ze leefde, diep in haar geworteld hadden, zorgden voor een leven vol stress, wat zich uiteindelijk in haar lichaam uitte in een agressieve vorm van kanker. Pas wanneer haar leven aan een zijden draadje hangt, omdat medicijnen niet meer helpen en haar lichaam het opgeeft, wordt ze zich in een bijna dood ervaring bewust van haar allesomvattende angst. Ze beseft dat ze alleen kan genezen als ze deze angst volledig kan loslaten en keert terug in haar lichaam. Binnen een aantal weken geneest ze op wonderbaarlijke wijze zonder medicijnen, de artsen achterlatend met een groot raadsel. Haar nieuwe overtuigingen, de gezondere en liefdevollere signalen die zij naar haar lichaam uitzond, hadden haar leven gered. Een ervaring die zij nu, samen met haar man, over de hele wereld vertelt.

Als Anita Moorjani haar hele lichaam met haar gedachten kan genezen, dan is het natuurlijk ‘a piece of cake’ om met mijn gedachten een sensatie in mijn handen of voeten teweeg te brengen. Na het lezen van dit boek, zie ik nog duidelijker het feestje voor me, die mijn cellen bouwen als ik Qigong doe en ze verwen met wat extra aandacht in de vorm van een enorme dosis stimulerende elektromagnetische signalen. Om maar te zwijgen van het enorme effect dat bidden en meditatie op mijn biologisch functioneren teweeg brengt. Na het lezen van dit boek weet ik het nog zekerder als daarvoor, mij krijgen ze niet meer van mijn medicatie af! Of anders gezegd, ik blijf bidden, mediteren en Qigongen!

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier!

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Ingrid Fokkens Ceelen
  Geplaatst op 17:06h, 13 januari Beantwoorden

  Zeer inspirerend verhaal .
  Ik ben zelf ook verslingerd aan qigong sinds 1.5 jaar en na t volgen van een oersterk podcast met Dr maarten klatte direct t boek besteld van Bruce Lipton.
  De videos van Anita Moorjani zijn mij niet onbekend .
  Heerlijk om.te lezen dat het ook anderen veel kan brengen .
  Liefs Ingrid Fokkens.

  • Yvonne
   Geplaatst op 08:09h, 16 januari Beantwoorden

   Dank je wel voor je reactie, Ingrid! Wat mooi dat je ook Qigong doet en de boeken van Bruce Lipton passen daar zo goed bij. Het boek van Anita Moorjani (I dyed to be me – Ik moest doodgaan om mezelf te genezen) is ook echt een aanrader! Liefs, Yvonne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.