Change your thoughts change your life - Wayne Dyer - Boekrecensie Yvonne Alefs

Change your thoughts, change your life – Living the wisdom of the Tao – Wayne Dyer

Al enige tijd was ik op zoek naar een boek dat mij in begrijpelijk taal zou uitleggen, welke diepe levenslessen er in de 81 verzen van de Tao Te Tjing staan. Glimpjes uit dit Taoïstische boek der wijsheid had ik hier en daar al opgevangen, maar een uitgebreide toelichting op wat de schrijver Lao Tzu precies bedoelde, was ik nog niet tegengekomen. Een paar keer al had ik bijna een vertaling gekocht, maar iedere keer weerhield me iets ervan om door te zetten. Ik denk dat ik diep van binnen wist, dat ik moest wachten tot ik op een dag zou horen over het boek dat Wayne Dyer over de Tao Te Tjing had geschreven.

In zijn boek ‘Change your thoughts, change your life – Living the wisdom of the Tao’ (in het Nederlands heet het ‘De weg naar verandering’) legt Wayne vers voor vers uit wat het achterliggende gedachtegoed is en gaat vervolgens nog een stap verder door aanwijzingen te geven over hoe we de boodschap van Lao Tzu nu – meer dan 2500 jaar later – nog steeds kunnen toepassen in ons leven. Zo spoort hij bij de 49e vers, dat over oordelen gaat, ons aan om eens goed naar onszelf te kijken:
Wanneer je prat gaat op je onwrikbare standpunten, bedenk dan dat het juist deze gefixeerde ideeën zijn die aanleiding geven tot vooroordelen. Zie jezelf liever als iemand die flexibel is en doordrongen van de onschatbare waarde van openheid. Wees eerder trots wanneer je goedheid en vriendelijkheid kunt tonen aan anderen die jouw voorgeprogammeerde zienswijzen durven te weerleggen. Begin jezelf te zien als iemand die observeert in plaats van oordeelt. Voorkom dat je vast blijft houden aan bepaalde overtuigingen; leef liever in harmonie met alle mensen, vooral met diegenen die ideeën hebben die haaks op die van jou staan. En sla vooral jezelf niet over als je goedheid uitdeelt en oordelen achterwege laat.

Per vers is er aan het einde ook een kleine opdracht die je zou kunnen uitvoeren. Zo geeft hij bij het achtste vers dat hij ‘Living in the flow’ heeft genoemd, het volgende advies: drink in stilte water vandaag en herinner jezelf bij ieder slok eraan dat je op dezelfde wijze een ander van levenswater kunt voorzien, zoals een stroom dat voor dieren doet en regen voor planten. Sta bewust stil bij de hoeveelheid aan plekken op aarde waar water op een natuurlijke wijze voor jou vloeit en wees dankbaar voor deze onophoudelijke levensbron. Kleine, simpele aanwijzingen die we in ons dagelijkse leven kunnen toepassen, waardoor we onszelf beter leren kennen en bewuster leren omgaan met de ander.

Naast dit alles vind ik het ook heel mooi hoe Wayne Dyer vertalingen van de Tao Te Tjing van andere auteurs regelmatig aanhaalt, als ook korte teksten van bijvoorbeeld Goethe, Shakespeare, de Bijbel, Meister Eckhart, de Koran, Rumi, enz. om zijn uitweiding over de verzen te onderbouwen. Regelmatig heeft hij ook de stilte opgezocht om Lao Tzu zelf te raadplegen en aan te voelen of hij bij bepaalde overdenkingen wel op het goede spoor was. Alles in dit boek wijst erop dat Wayne met heel zijn hart een universele uitleg heeft willen geven van één van de oudste boeken der wijsheid die deze aarde kent. En naar mijn beleving is hij daar ongelofelijk mooi in geslaagd.

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier!

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.