De Kracht van Qigong

In ieders leven vinden er gebeurtenissen of processen plaats die bij het terugblikken een grens blijken te hebben getrokken tussen hoe je tot die tijd functioneerde en hoe je je daarna door het leven bent gaan bewegen. Mijn kennismaking met Qigong en de verdieping die ik daarin opzocht en vond is mijn meest recente gouden scheidslijn. Niet alleen mijn manier van denken over mezelf en de wereld om mij heen is sindsdien veranderd, maar ook de relatie tussen mijzelf en die buitenwereld. Daar waar ik voorheen kracht en hulp buiten mijzelf zocht, weet ik nu dat ik alles wat ik nodig heb diep van binnen al bij me draag.

Het herinneren van je eigen innerlijke kracht en het bewustzijn van je zelfhelende vermogens op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau is onlosmakelijk verbonden met het beoefenen van Qigong en het tot je nemen van de prachtige bijbehorende Daoïstische levenstheorieën en -filosofieën die daaraan ten grondslag liggen. Dit alles is voor mij een enorme houvast om mijn leven volgens mijn eigen innerlijke kompas te leiden. Niet persé de makkelijkste weg – en soms verval ik ook weer in oude patronen waardoor ik op een zijspoor kom – maar zeker de weg waardoor – via een diepe verbinding met mezelf – parels van eigen verworven inzichten zich diep in mijn Ziel vormen.

In de periode waarin ik nu Qigong beoefen – en het ook gepassioneerd doorgeef via mijn lessen – heb ik ook een dieper respect voor mijn lichaam gekregen. Voorheen beschouwde ik mijn lichaam als iets wat mij diende om bepaalde prestaties neer te zetten, een stukje bewondering van de mensen om mij heen te oogsten en daarmee – voor mijn gevoel – mijn plekje in de buitenwereld te verdienen en te verstevigen. Inzichten in de wondere werking van mijn lijf verkregen door het beoefenen van Qigong en het diepe besef daardoor van de goddelijke samenwerking tussen elk onderdeel van mijn fysieke wezen, hebben mijn relatie met mijn lichaam fundamenteel veranderd. Mijn lichaam is niet langer mijn ‘onderdaan’ die naar mij dient te luisteren, maar is nu veel meer mijn ‘leermeester’ waarnaar ík mag luisteren. Als ik de bereidheid heb om te verstillen en te luisteren, dan geeft mijn lijf mij haarfijn aan waar ik in mijn leven uit balans ben en waar ik wat bij mag sturen om me weer heel te voelen.

Dat ik niet alleen een fysieke lichaam heb, maar ook een energetische heeft ook voor heel wat ‘AHA’ momenten bij mij gezorgd. Los van het bestaan van een energieveld rondom mij – wat natuurlijk waanzinnig mooi is – hebben vooral de energetische kwaliteiten van organen en hun verbinding met energiebanen in mijn lichaam nog niet eerder ontdekte deuren diep in mij opengezet. Door in te voelen in die energetische eigenschappen van mijn organen, ben ik me veel bewuster geworden hoe sterk we als mens verbonden zijn met de natuurlijke energieën om ons heen. Het is op dit energetische niveau waar volgens mij de grens tussen Natuur, Kosmos en Mens wegvalt, omdat hier alles in alles overvloeit en er geen aanwijzing te vinden is waar het ene begint en het andere eindigt.

In Qigong vind ik deze vloeibaarheid terug in het diepe besef van de verbondenheid tussen en in het in elkaar overgaan van de fysieke, emotionele, mentale en spirituele dimensies van het menszijn. Lichaam, Ziel en Geest zijn met elkaar verweven, vormen een heelheid en zijn niet los van elkaar te doorgronden. Het fysieke, emotionele, mentale en spirituele werken op elkaar in, hebben invloed op elkaar en kunnen elkaar zowel versterken als verzwakken. Deze holistische benadering van al het Leven, waarbij niets wordt uitgesloten en alle facetten worden meegenomen, heeft mijn menselijke ervaring verdiept en verrijkt.

Bron: Boek ‘De Kracht van Qigong

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.