Boekverslag De weg van Michael Puett - uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

De Weg – Michael Puett & Christine Gross

Op zoek zijn naar jezelf is geen vreemde uitdrukking meer voor velen van ons. Het is duidelijk dat we in dit leven onszelf soms verliezen als we teveel gericht zijn op de ander. Als we teveel willen voldoen aan de verwachtingen van anderen vergeten we steeds vaker te doen wat bij onszelf diep van binnen goed voelt. We raken steeds verder van onze kern vandaan en voelen op een bepaald moment dat er iets niet meer in balans is. En ik geloof daar zeker in, heb het ook zelf ervaren.

Maar tegelijkertijd geloof ik ook heilig dat onze focus als mens niet uitsluitend naar binnen gericht mag zijn, waardoor we totaal doorslaan naar het “IK” en opnieuw uit balans raken. We moeten ook aan de andere kant van de weegschaal gewicht in de schaal leggen.

Daarom was mijn nieuwsgierigheid naar het boek “De Weg” van Hoogleraar Chinese filosofie Michael Puett en journalist Christine Gross-Loh best groot, omdat het beloofde om via de wijsheden van de historische Chinese filosofen het tegenwicht van “op zoek zijn naar jezelf” te tonen, namelijk “verbinding met je medemens”.

Naast dat dit boek duidelijk maakt dat het in ons eigen belang is om ons niet los te snijden van onze naaste, zet het je ook aan tot nadenken wat de werkelijke waarde is van onze moderne maatschappij. Want zijn wij met onze westerse samenleving daadwerkelijk vooruitstrevender dan de samenlevingen die wij als traditioneel wegzetten? Immers hier in het westen denken we dat we vrije geesten zijn, maar worstelen intussen met torenhoge werkdruk, een enorme prestatiedrang, dwangmatige consumptie en massale burn-outs. In werkelijkheid zijn we dus helemaal niet vrij, maar slaven van de economie en materialisme. Niet meer verbonden met onszelf en de medemens zijn we de weg vaak letterlijk kwijt.

Deze weg kunnen we volgens de Chinese filosofen Confusius, Mensius, Lao Zi, Zhueng Zi en Xun Zi (periode 2000 – 600 v. Chr.) weer terugvinden door rituelen in het leven te roepen die ons de mogelijkheid geven om in de huid van de ander te kruipen en die ons inlevingsvermogen  verhogen (Confusius). Via interacties met anderen, waardoor we voortdurend onze kiemen van goedheid blijven voeden en we uiteindelijk in elke willekeurige situatie zullen inzien wat de juiste morele beslissing is (Menzius). Door gelijkwaardigheid toe te passen in plaats van overwicht en macht (Lao Zi) en door onze blikveld aan te passen en te trachten ook vanuit het gezichtspunt van de ander de wereld te bekijken en te veranderen (Zhueng Zi en Xun Zi).

Ik zie het wel zitten om in een wereld te leven waarin we onze eigenwaarde inzien en van onszelf houden en tegelijkertijd inlevingsvermogen aan de dag leggen, interacties met anderen aangaan, gelijkwaardigheid uitdragen en de wereld vanuit het gezichtspunt van de ander willen bekijken. Prachtige elementen van een daadwerkelijk vooruitstrevende SAMENleving die in balans is. Of zoals Michael en Christine zo mooi in hun boek zeggen, een kosmopolitische maatschappij.

– Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier!

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.