De energie van Transformatie - Aarde element - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

De energie van Transformatie – Aarde element

Is het je ooit opgevallen wanneer de lente precies overgaat in de zomer? Wanneer de blaadjes aan de bomen veranderen van helder groen naar een meer diepere variant van deze kleur? Wanneer de vogels ineens niet meer met plukjes zacht materiaal in hun snavel rondvliegen en er geen jonge dieren meer geboren worden? Kan je aangeven bijvoorbeeld wanneer het laatste zaadje uit zijn winterslaap is ontsproten en zich in al zijn jeugdige kracht tot het maximale boven de grond heeft uitgestrekt? Lukt het jou om te bepalen wanneer precies deze omwentelingen van voorjaar naar zomer plaatsvinden? Ik weet haast zeker dat jouw antwoord ‘nee’ is, dat van mij is het in ieder geval zeker!

Hoe mooi zijn toch die zachte en vloeiende overgangen van de natuur en hoe onbewust zijn we ons daar toch vaak van. De Aarde met haar kwaliteiten van ondersteuning en zorg maakt ons het leven hier zo aangenaam mogelijk door ons zachtjes aan te laten wennen aan veranderingen. Een mooi voorbeeld dat ik ooit ergens las was dat we als mens ook niet in de gaten hebben wanneer de Aarde klaar is met de ene rotatie en begint aan de volgende. Haar bewegingen rondom haar eigen as en rondom die van de zon zijn zo gelijkmatig, waardoor we niet van ons stuk gebracht worden en altijd vaste grond onder voeten voelen.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde begint de zomer ongeveer halverwege mei en zijn we in de drie weken die daaraan voorafgaan in een overgangsfase tussen de lente en de zomer. Deze overgangsfase staat volgens de Chinese Vijf elementenleer in het teken van het Aarde element, zoals ook de overgangsperiode tussen zomer en herfst, herfst en winter en winter en lente. Het element Aarde is ook actief in de nazomer, wat volgens de Chinese kalender in de maand augustus valt. Tijdens deze overgangsfasen is vooral de transformerende energie van de Milt en Maag actief. Net zoals dit organenpaar de essentie van onze voeding omzet in verschillende vormen van qi voor ons lichaamgeest, transformeert de kracht van het Aarde element de essentie van de seizoenen vloeiend van de ene energie in de andere.

Het is prachtig om in deze periode tijdens de Qigongles met deze metaforen van de Aarde te werken door de overgangen van de ene houding in de ander zo vloeiend mogelijk te maken en je bewust te zijn van de veranderingen die de oefeningen in je lichaamgeest teweeg brengen. Je beseffen dat de kracht van transformatie achter alles zit wat je doet, denkt en weet, kan een steun zijn voor als je in het dagelijks leven te maken krijgt met veranderende omstandigheden waar je veel weerstand tegen voelt en waar je enorm mee worstelt. Dat er verandering, overgang en transformatie is, is iets wat onlosmakelijk met het leven verbonden is. Deze cycli van komen en gaan, beginnen en eindigen, uitstrekken en terugtrekken, zijn de enige zekerheden die wij hebben. Wie zich daaraan kan overgeven, leeft in harmonie met de kwaliteiten en energie van de Aarde en zal ondanks uitdagingen en tegenslagen beseffen dat ook dat weer voorbij gaat. Of zoals heel mooi in vers 16 (een klein gedeelte daarvan) van de Tao te Ching staat:

[…] Terugkeren naar de wortels is vrede vinden
Vrede vinden is je bestemming vervullen
Je bestemming vervullen is constant zijn
Het constante kennen wordt inzicht genoemd
Onwetendheid van deze cyclus
leidt tot eeuwige rampspoed
[…]

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.