Het Hart als Keizer(in) - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Het Hart als Keizer(in)

Licht en warmte, rust en kalmte, liefde en compassie, inspiratie en intuïtie, geest en bewustzijn; allemaal kwaliteiten van het Hart, van de zomer en van het vuurelement. Het vuurelement neemt een bijzondere plek in binnen de Chinese Vijf elementenleer, omdat er niet, zoals bij de andere elementen, slechts één yin-yang meridianenpaar aan verbonden is, maar twee. Naast het koppel van Hart en Dunne Darmmeridiaan, hoort ook dat van de Hartbeschermer en Drievoudige verwarmer bij het vuurelement. De energieën van de Dunne darm, Hartbeschermer en Drievoudige verwarmer vormen een driedubbele beschermlaag rond om het Hart, ook wel de keizer(in) van alle organen genoemd. Iedere emotie moet eerst door deze drie filters heen, voordat het bij het hart arriveert, om te voorkomen dat de keizer(in) omvalt en het hele rijk met zich meeneemt.

Het Hart en haar kostbare kwaliteiten zijn onmisbaar voor een gezond, gebalanceerd en gelukkig leven. Luisteren naar het Hart is dan ook van levensbelang. Wanneer levensvragen oprijzen en we ons Hart om raad vragen, dan draait ze niet om haar antwoord heen. Haar respons is het eerste wat in je opkomt, voordat er allerlei vragen in je omhoog borrelen en je gedachten er een heel verhaal omheen verzinnen. Je Hart spreekt vanuit een oneindigheid en weidsheid waarin alles in potentie aanwezig is en niets voor jou onmogelijk is. Dat er telkens vragen opkomen en verhalen ontstaan, komt voort uit angsten en onzekerheden, die al vroeg bij ons zijn ingebakken door onze omgeving en de cultuur waarin we groot gebracht zijn. Je bewust zijn van deze externe invloeden en ze te herkennen als terugkerende gedragspatronen, is de eerste stap naar een meer open en ontvankelijke houding t.a.v. wat je Hart je te vertellen heeft. Het antwoord van je Hart volgen wordt door dit bewustzijn steeds eenvoudiger en intuïtiever.

En het is niet alleen je bewustzijn dat naar je Hart luistert, maar ook je hersenen luisteren mee. De wetenschap heeft onlangs ontdekt dat het Hart haar eigen neuronen heeft, die signalen sturen naar de hersenen. Aan de hand van deze signalen maken de hersenen chemische stofjes aan die naar de cellen worden gestuurd, die vervolgens op hun niveau een uitwerking hebben op ons lichaam en onze emoties. Wanneer je Hart rustig is, dan geeft zij het signaal af aan de hersenen dat je veilig bent en dat alle levenskracht naar de vitale delen van het lichaam mag gaan. Je lichaam is dan in een optimale staat van homeostase (balans). Je Hart rustig houden of tot rust brengen bereik je door je ademhaling terug te brengen naar vijf tellen in- en vijf tellen uitademen. Focus hierbij eerst op je uitademhaling en adem uit totdat je helemaal leeg bent. Wacht dan met inademen tot het lichaam dat vanzelf weer wil en adem dan diep in. Breng je aandacht dan weer naar je uitademhaling en adem weer uit tot je helemaal leeg bent. Wacht weer op het reflex om in te ademen en adem dan weer diep in. Herhaal dit totdat je merkt dat je steeds langer en dieper ademt en je het ritme van vijf tellen in- en vijf tellen uitademen te pakken hebt. (Zie: Hart Hersenen Coherentie Methode van de Heart Math Institute).

Het gevoel van een meer open Hart is over het algemeen iets wat ons wat natuurlijker aan komt waaien in de zomer. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de energie van het Hart in deze periode op zijn krachtigst is. Verbinding maken met onze diepste wensen en ook contact zoeken met de mensen om ons heen, kost wat minder moeite dan in andere jaargetijden. Maak gebruik van deze natuurlijk stroom die vanuit het Hart komt en spreek in het bijzonder nu wat vaker af met mensen die jij een warm hart toedraagt en visa versa. Wanneer je de energie van het Hart vrij kan laten stromen dan is de geest ook helder en heb je zin in het leven. Qigong oefeningen die de borst openen en waarbij we de oksels en de armen strekken helpen om het Hart te openen en de energie vrij te laten stromen (zie video hierna). Af en toe ook even beide handen op elkaar op het Hart leggen en de ogen sluiten, helpt ook om heel diep naar binnen te kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven. Zo ervaar je steeds bewuster welke richting je Hart je op wil hebben.

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.