Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Het innerlijke werk van Zhineng Qigong

Het innerlijke werk bij Zhineng Qigong

Wie zonder enige kennis van Zhineng Qigong iemand zou bekijken die een gong (techniek, oefening) aan het doen is, zou wellicht tot de conclusie kunnen komen dat Qigong slechts bestaat uit het uitvoeren van langzame, beheerste bewegingen, waarbij voornamelijk de torso en de armen in beweging zijn. Ja, soms is er zelfs helemaal geen beweging te zien!

Wie echter meer kennis heeft van Qigong weet wat voor werk er tijdens de gongs vooral ook aan de binnenkant verricht wordt.

Onttrokken aan het oog houdt de Qigong beoefenaar zich innerlijk bezig met de zes componenten van Zhineng Qigong. Welke dat zijn, vertel ik je graag hieronder.

 1. Qiveld opbouwen
  Bij Zhineng Qigong wordt gebruik gemaakt van de energie van het universum, die van de aarde (natuur) en van de mens zelf. Aan het begin van een serie gongs, of een Qigong les, wordt er door middel van acht zinnen diepe verbinding gemaakt met het universum, de aarde en de mensheid. Wanneer je met meerdere mensen tegelijk Qigong beoefent kan het effect van de oefeningen door deze onderlinge verbinding vergroot worden.
 2. Intentie zetten
  Een intentie is een liefdevolle gedachte die je het universum instuurt. Het kan een intentie zijn voor jezelf, voor een ander of voor de wereld in zijn algemeenheid. Naast het hebben van deze liefdevolle gedachte is het ook belangrijk dat je je voorstelt dat het daarmee ook al gerealiseerd is.
 3. Affirmaties maken
  Ook hier gaat het, net als bij intenties, om gedachtekracht. Wie positieve gedachten heeft over zichzelf, de ander of de omgeving, zal meer welzijn ervaren. Een sporter die vaak tegen zichzelf zegt ‘ik kan het’, zal meer kans maken om te winnen als een sporter die tegen zichzelf zegt ‘ik kan het vast niet’. Iemand die regelmatig Qigong doet en daarbij een affirmatie maakt (bevestigt) dat zijn lichaam gezond en energiek is, zal zich fitter voelen dan iemand die telkens negatieve gedachten heeft over zijn gezondheid. Kortgezegd: qi is waar de aandacht is.
 4. Visualisaties
  Bij het sturen van de energie door het lichaam is het belangrijk om tijdens de gong de plek voor de geest te halen in het lichaam waar je qi heen wilt sturen. Ook bij het zetten van intenties is het visualiseren van de realisatie ervan nodig (zie punt 2). Bij intenties geldt, net als bij affirmaties dat qi daar is waar de aandacht is.
 5. Dagelijkse oefening
  Wat je aan de buitenkant van iemand die Qigong beoefent ook niet kunt aflezen, is dat hij of zij de gongs in het dagelijkse leven verweven heeft. Wie de meridianen open en de energiestroom op gang wil houden, houdt zich minstens een kwartier tot twintig minuten per dag met Qigong bezig. Wie de weldaad hiervan eenmaal ervaren heeft, breidt dit ook vaker uit.
 6. Liefde
  Het lijkt heel simpel gezegd, dat er liefde nodig is om Qigong te doen, maar de werkelijkheid is vaak anders. Zonder liefde voor jezelf, je medemens en de wereld om je heen, zal het je niet lukken om bovenstaande 5 stappen te integreren in je Qigong beleving. En de ene keer zal dat je makkelijker vergaan dan de andere keer. Het is in ieder geval een oprecht streven om telkens met liefde je gong in te gaan.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.