Qiveld opbouwen - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Het Qiveld opbouwen

Vast onderdeel van iedere Zhineng Qigong les is het opnoemen van acht zinnen waarmee rust en ruimte wordt gecreëerd tijdens het opbouwen van een krachtig Qiveld. Dit energieveld ondersteunt de individuele leerling bij de oefeningen, maar zorgt ook voor verbinding tussen de leerlingen onder elkaar, tussen leerling(en) en docent en tussen alle beoefenaars van Zhineng Qigong over de hele wereld. Gegrondvest op de eeuwenoude levensfilosofie van het Taoïsme, vormen de achterliggende gedachten achter deze acht zinnen, een bron van rust en ruimte voor lichaam, ziel en geest.

1. Je voeten zijn verbonden met de aarde en je hoofd raakt de blauwe hemel
De aarde draagt je en is er altijd voor je. Het staat voor alles om je heen wat vorm heeft:
bomen,  bergen, zeeën, planten, vruchten, dieren, maar ook daden horen bij de aarde.

De hemel verzorgt je en is er altijd voor je. Het staat voor alles wat vormloos is:
zonlicht, regen, damp, zuurstof, koolzuur, maar ook inspiratie en intuïtie horen bij de hemel.

Als mens is het belangrijk om goed verbonden te zijn met zowel wat van de aarde is, als wat van de hemel is. Daardoor kunnen we ideeën (vormloos) omzetten in daden (vormgeven aan ideeën). Wat van de hemel komt en vormloos is, kan via de mensen vorm krijgen en op aarde gemanifesteerd worden.

2. Ontspan het lichaam en laat je gedachten gaan
Het laten gaan van je gedachten, betekent dat je je gedachten ver weg het universum in stuurt op zoek naar de meest zuivere vorm van energie die er is (Hunyuan Qi). Via diezelfde gedachtenkracht kun je die meest zuivere Qi je lichaam inleiden (Qi volgt de gedachten) en je eigen Qi daarmee verrijken en vermeerderen, waardoor je je energieker en meer in balans zult voelen.

3. Wees kalm en respectvol
Na de ontspanning en het naar binnenleiden van Hunyuan Qi, kan het niet anders of je zult je kalm en respectvol voelen ten opzichte van jezelf, de medemens en de wereld om je heen.

4. Je geest is helder en je houding integer
Wanneer je goed verbonden bent met hemel en aarde, je je ontspannen en opgeladen voelt met zuivere energie en je kalmte en respect uitstraalt, dan is je geest ook rustig en kun je helder nadenken. Dan zie je ook heel duidelijk wat je te doen staat in het leven en weet je ook precies welke plek je inneemt in het groter geheel. En dat laatste gaat hand in hand met een houding die oprecht en integer is. Je bent vrij van verlangens om jezelf te verhogen ten koste van de ander. Je bent je bewust van de gelijkwaardigheid en éénheid van alles om je heen.

5. Je gedachten zijn stil
Stilte is de ultieme staat van ‘Zijn’ binnen het Taoïsme, want alleen vanuit het niets kan er weer iets nieuws ontstaan. Alleen wanneer iets leeg is, kan het dienstbaar zijn. Denk maar aan een vaas: zonder de leegte van de vaas, is er geen ruimte voor bloemen, heeft de vaas geen functie.

Wanneer onze gedachten stil zijn, dan kunnen we ook beter aanvoelen welke volgende stap we moeten maken in het leven, in plaats van zelf ons pad ver vooruit uit te stippelen.

6. Je geest strekt zich uit tot in het oneindige
Door de kracht van stilte en het je bewust zijn van éénheid en gelijkwaardigheid vergroot je je eigen energieveld en ontdek je de grenzeloze vermogens die je tot je beschikking hebt. Je kunt steeds makkelijker bij die zuiver energie komen, de Hunyuan Qi.

7. Het licht van aanwezigheid straalt diep in iedere cel van het lichaam
En wanneer je dan die Hunyuan Qi tot je trekt, zal het tot in de kleinste cel van je lichaam doordringen. Je zult je niet meer gebonden voelen aan verleden of toekomst, maar volledig aanwezig zijn in het heden.

8. Je lichaam is in harmonie met qi, in harmonie met qi.
Wanneer je volkomen aanwezig kunt zijn in het heden, dan ben je in harmonie met alles om je heen. Wat er ook in je leven gebeurt, je bent en blijft in balans, in evenwicht, in harmonie met het leven.

Hao la! (Het zij zo, alles is goed)

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.