Laat je raken - Karin Steffens - Boekrecensie Yvonne Alefs

Laat je raken – Wat emoties je vertellen – Karin Steffens

Naar binnen keren, je lichaam voelen, de signalen van je lichaam verstaan, je laten raken en je gevoel doorleven: dit zijn de vijf stappen uit Karin Steffens boek ‘Laat je raken’ – Wat emoties je vertellen. Het is de weg die we nemen moeten als we oprecht steeds meer onze innerlijke wijsheid willen volgen om tot een dieper, intenser leven vanuit verbinding te komen. Keuzes weten te maken vanuit onze innerlijke wijsheid (intuïtieve gevoelens, oftewel ingevingen) in plaats vanuit gevoelens die door onze gedachten zijn ‘aangetast’ en ‘gemanipuleerd’ (gedachten met een persoonlijke geraaktheid, oftewel emoties), is wat Karin ons in haar boek aanreikt.

Naar binnen keren is met regelmaat de stilte in jezelf opzoeken en de eerste voorwaarde om te kunnen leven vanuit je diepste wezen. Door te mediteren wordt je je bewuster van jouw innerlijke stem en komt er meer rust in je hoofd. Vanuit die rust is het pas mogelijk om je lichaam in te duiken en te voelen wat het je te zeggen heeft. Je lijf zet gedachten en emoties om in signalen, zodat je je ervan bewust kunt worden. Dàt is de plek waar je je gevoelens moet zoeken, niet in je hoofd.

“Lichaamsbewustzijn opent de deur naar je gevoel.”

Het kunnen verstaan van de signalen die je lichaam gedurende de hele dag afgeeft, is de volgende stap om bewuster en met meer rust beslissingen te kunnen maken. Daarvoor is het belangrijk om jouw gevoel van ‘ja’ in het lichaam te kunnen herkennen en jouw gevoel van ‘nee’. Karin geeft in haar boek aanwijzingen hoe jij je hiervan bewust kunt worden en onderbouwt het met voorbeelden vanuit haar eigen praktijk. Dit doet zij ook voor meditatie en lichaamsbewustzijn.

Deze eerste drie stappen leiden ons al een heel eind naar het nemen van gezondere beslissingen en een dieper en intenser leven, maar we zijn er nog niet! Want wat als je het moeilijk vindt om bepaalde gevoelens toe te laten? Als je liever een ongemakkelijk gevoel uit de weg gaat en je het niet aandurft je erdoor te laten raken? Het negeren of wegademen van ongemakkelijke emoties, zoals ons soms wordt aangeraden, blokkeert juist onze vermogens om onze lichaamssignalen (de vertaling van onze gevoelens en emoties) goed te kunnen interpreteren. Emoties willen namelijk doorvoeld en erkend worden, bevestigd krijgen dat ze begrepen zijn, zodat ze kunnen oplossen en verdwijnen. Maar dat lukt alleen als we bereid zijn om ‘het verhaal’ (het oordeel) los te laten dat we aan een bepaald gevoel in ons lichaam meegeven. Daarmee maken we de weg vrij om onze angst voor het doorvoelen van bepaalde emoties te trotseren en ons écht te laten raken.

“Op het moment dat je je gevoel helemaal accepteert zoals het is, zal het veranderen. Door je gedachten ‘los te koppelen’, breng je het gevoel weer in de juiste proportie. Het krijgt zijn ware grootte terug.’

Naast een uitgebreide uitleg over hoe je deze vijf stappen in je leven kunt integreren, neemt Karin je d.m.v. korte intermezzo’s ook mee in haar persoonlijke reis waardoor ze tot deze stappen is gekomen en tot het schrijven van dit boek. Het tweede deel, vind ik minstens zo boeiend als het eerste deel met de vijf stappen. Daarin legt zij uit dat onze emoties ons een boodschap komen brengen. Verdriet laat ons weten dat we (af)gescheiden zijn geraakt en komt ons zacht maken, zodat we weer verbinding kunnen vinden. Angst vertelt ons dat we vergeten zijn te vertrouwen op het leven zelf, op God, op onze intuïtie, ons innerlijk weten en wil ons weer terugleiden naar dat vertrouwen, enz.

Karin biedt ons in dit boek kostbare inzichten over hoe we in harmonie en balans met onze gevoelens kunnen leven, waardoor we beslissingen kunnen maken die in lijn zijn met de richting waarop ons leven bedoeld is te gaan.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.