Leven naar de wijsheid van onze cellen

Leven naar de wijsheid van onze cellen

Het universum is als een Matroesjka. Wanneer je steeds meer inzoomt, dan ontdek je dat de systemen van onze aarde een kleinere versie zijn van die van het heelal, dat de systemen van de mens weer een kleinere versie zijn van die van de aarde (de natuur om ons heen) en dat de systemen van onze cellen op hun beurt een kleinere versie zijn van die van de mens. In de elementen-meditatie die ik gisteren tijdens mijn Qigongles gaf, liet ik de deelnemers ontdekken dat ze de stevigheid, compactheid en stabiliteit van de aarde (denk aan bergen, rotsen en grond) in hun lichaam terug kunnen vinden in de vorm van hun botten, spieren en pezen, dat het vloeibare en zuiverende van water (oceanen, rivieren en stromen) weerspiegeld wordt in hun speeksel, bloed en urine en dat de warmte en het licht van vuur, oftewel de zon, in hun lichaam uitgedrukt wordt in de vorm van de spijsvertering (de Chinezen beschouwen de spijsvertering als een pot dat boven een vuur pruttelt) en andere transformatieprocessen (biochemische activiteiten, zoals afscheiding van hormonen, cortisol, adrenaline, enz.) en hun bewustzijn (denk aan ‘verlicht zijn’). Ik sloot deze meditatie af met het element lucht dat voor wind en ruimte staat en wat weer in het lichaam terug te vinden is in de ademhaling en lichaamsholtes (neus, mond, oren, borstholte, buikholte, enz.).

Deze meditatie maakt ons bewust van het Matroesjka poppetje waar we zelf uit komen, maar het is minstens zo interessant om ook naar het poppetje te kijken dat wij op onze beurt omhullen, namelijk onze cellen. Deepak Chopra en Rudolph E. Tanzi. leggen de werking van onze cellen om hele mooie manier en stapsgewijs uit in hun boek ‘Het zelfhelend vermogen’. Ik kan het niet mooier omschrijven dan zij, dus ik citeer graag:

Gewaarzijn
Cellen zijn zich volstrekt bewust van hun omgeving, wat inhoudt dat ze onafgebroken biochemische aanwijzingen ontvangen en daarop reageren. Een enkele molecule is genoeg om ze van koers te doen veranderen. Ze passen zich van het ene op het andere moment aan, afhankelijk van de veranderende omstandigheden. Onachtzaamheid is niet aan de orde.

Communicatie
Een cel onderhoudt contact met alle andere cellen. Biochemische en elektrische boodschappen worden uitgewisseld tussen cellen om de verste buitenposten te informeren over behoeftes of bedoelingen, hoe gering ook. Terughoudendheid of weigeren te communiceren is niet aan de orde.

Efficiëntie
Cellen gebruiken voor hun functioneren zo weinig mogelijk energie. Ze moeten in het huidige moment leven, maar voelen zich daar prima onder. Overdreven consumptie van voedsel, lucht of water is niet aan de orde. Omdat ze proberen zoveel mogelijk te doen met zo min mogelijk energie, worden ze gaandeweg steeds efficiënter.

Verbinden
Cellen zijn onafscheidelijke compagnons. Ze hebben door hun DNA een gemeenschappelijke identiteit en hoewel hun hart-, lever-, nier- en hersencellen hun eigen levens leiden, blijven ze verbonden met hun bron, ongeacht wat ze meemaken. Een buitenbeentje zijn is niet aan de orde, hoewel losgeslagen cellen tot kwaadaardige tumoren kunnen leiden.

Geven
De chemische uitwisseling in het lichaam is een onafgebroken geven en nemen. Het geschenk van het hart is het rondpompen van bloed naar de andere cellen; het geschenk van de nieren is dat ze het bloed reinigen voor alle andere cellen; het geschenk van de hersenen is dat ze waken over de hele gemeenschap, en ga zo maar door. De totale bereidheid van de cel om te geven maakt ontvangen vanzelfsprekend – het is de ander kant van de medaille. Nemen zonder terug te geven is niet aan de orde.

Creativiteit
Cellen vormen op creatieve wijze combinaties. Een persoon kan voedsel verteren dat hij nooit eerder gegeten heeft, gedachtes denken die hij nooit eerder dacht en dansstappen maken die hij nooit eerder maakte. Deze vernieuwingen zijn afhankelijk van hoe ontvankelijk de cellen zijn voor het nieuwe. Vastklampen aan oud gedrag zonder geldige reden is niet aan de orde.

Acceptatie
Cellen herkennen elkaar als even belangrijk. Elke functie van het lichaam is wederzijds afhankelijk van de andere. Niemand hoeft de ander te controleren. Behoeftes overschrijden is niet aan de orde; anders kan een abnormaliteit als kanker het resultaat zijn.

Bestaan
Cellen weten hoe ze moeten bestaan. Ze hebben hun plek in de kosmos gevonden en gehoorzamen aan de universele cyclus van rust en activiteit. De cyclus drukt zich op veel manieren uit, zoals hormoonschommelingen, bloeddrukwisselingen, spijsverteringsritmes en de behoefte aan slaap. De uit-knop is net zo belangrijk als de aan-knop. In de stilte van inactiviteit wordt de toekomst van het lichaam uitgebroed. Dwangmatig actief zijn en de boventoon voeren is niet aan de orde.

Onsterfelijkheid
Terwijl de cellen uiteindelijk zullen sterven, zijn ze onsterfelijk in die zin dat ze zowel genen als epigenetica inzetten om via stamcellen hun kennis, ervaring en talenten door te geven, lang nadat ze zijn gestorven. Ze onthouden hun nakomelingen niets. Dit is een voortgang van het bestaan die ook een soort praktische onsterfelijkheid is; onderwerping aan de dood op het fysieke vlak, maar hem verslaan door de voortplanting van DNA. Een generatiekloof is niet aan de orde.

Wanneer één van deze negen kernbenodigdheden verstoord raakt, wordt het leven zelf bedreigd.

[Einde citaat]

Als we deze negen kernbenodigdheden van onze cellen stuk voor stuk toepassen in onze dagelijkse doen en laten, dan zullen we ervaren dat we een leven in harmonie met alles in en om ons heen leven. Deepak Chopra en Rudolph E. Tanzi geven in hun boek de volgende negen aanwijzingen om dit te doen, en ik citeer weer:

  1. Kies een hoger doel dat boven jezelf uitstijgt.
  2. Hecht waarde aan intimiteit en samenzijn – met de natuur, andere mensen, het hele leven.
  3. Stel jezelf open voor verandering. Voel alles in je omgeving, ieder moment.
  4. Aanvaard iedereen en koester hen als gelijken, zonder (voor)oordelen.
  5. Schep genoegen in je creativiteit. Pak de hernieuwde frisheid van vandaag beet en hang niet aan wat oud is en versleten.
  6. Voel hoe je wezen wordt gewiegd door de natuurlijke ritmes en patronen van het universum. Omhels de werkelijkheid dat je veilig bent en wordt gekoesterd.
  7. Laat je door de stroom van het leven brengen wat je nodig hebt. Het ideale van efficiëntie is de natuur voor jou laten zorgen. Dwang, controle en strijd zijn niks voor jou.
  8. Voel je verbonden met je bron, de onsterfelijkheid van het leven zelf.
  9. Wees vrijgevig. Vertrouw erop dat geven de reden is van alle overvloed.

Deze negen dingen beantwoorden aan de noodzaak tot samenwerken met de wijsheid van je lichaam, haar niet te dwarsbomen, maar te doen wat je kunt om haar te verbeteren. Hiermee leg je een fundament voor een vervuld leven.

[Einde Citaat]

Een leven leiden die in lijn is met de hele Matroesjka waar wij deel van uitmaken, betekent een gezond en harmonieus leven. Een lang leven ook! Iets waar de Chinezen zich al vele duizenden jaren geleden bewust van waren en in de loop der tijd vertaald hebben naar de levensfilosofie van het daoïsme, de geneeskunde volgens de ‘vijf elementen leer’ en de bewegingsleer met de natuurlijke, zachte en ronde vormen van Qigong.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.