Meebewegen met de energie van de zomer

Meebewegen met de energie van de zomer – Uitsnede uit mijn boek ‘De Kracht van Qigong’

Gezondheidsklachten en emoties die je ervaart en die niet in verhouding staan tot de gebeurtenissen waardoor ze aangewakkerd zijn, worden veelal veroorzaakt door een levensstijl die gedurende een langere periode niet in harmonie is met de omringende natuurlijke krachten. Om in balans te blijven is erkenning en een diepe bewustzijn van de invloed die natuurlijke ritmes en patronen op je hebben enorm belangrijk. Je mag je bewust zijn (of worden) dat je onlosmakelijk deel uitmaakt van je omgeving en dat je er niet omheen kan dat de krachten van de natuur tot diep in je doordringen. Als je zowel geestelijk, mentaal als fysiek gezond wil blijven, dan doe je er goed aan om iedere seizoen bewust de natuur te observeren en je gedrag aan de energie van de natuur aan te passen.

De Chinese Vijf Elementenleer erkent vijf seizoenen die elk een eigen energie hebben. De energieën van lente en zomer zijn yang: krachtig, warm, expansief en naar boven en buiten gericht. De energieën van herfst en winter zijn yin: ingetogen, koel, samentrekkend en naar beneden en binnen gericht. De nazomer zit hier qua energie als het draaipunt van een ouderwetse weegschaal precies tussenin en is centrerend, transformerend en harmoniserend.

Wanneer het je in je dagelijkse leven lukt om met de specifieke energieën van elk seizoen mee te bewegen, dan is dat een enorme ondersteuning voor je welzijn. Hoe je dat voor de zomer kunt doen, vertel ik je hieronder:

Zomer – Mei t/m Juli
Vuur element – Het Hart openen – Bruisen en Bubbelen

Volgens de Chinese kalender begint de zomer al begin mei en bereikt haar hoogtepunt op de langste dag van het jaar. In juli neemt de kracht van de zomer dan weer af en in augustus begint de nazomer. In mei is de lucht om je heen opgewarmd en voor vorst hoef je niet meer te vrezen. De vrijheid die we als mens vaak in juni voelen heeft te maken met dunnere en minder bedekkende kleding: de huid mag weer ademen. En in juli laten we meestal de teugels nog meer vieren en zetten we de bloemetjes buiten als we vakantie vieren. Hé, dat is mooi! Over het algemeen is onze levensstijl in de zomer precies in lijn met de energie van deze jaargetijde: actief, uitbundig en vrij.

Binnen de Chinese Vijf Elementenleer wordt de zomertijd Grote Yang genoemd. Yang staat hier voor zon, licht en warmte: de reden ook waarom de zomer binnen deze leer tot het element Vuur behoort, waaraan de energie van o.a. het hart is gekoppeld. Zon, licht en warmte, het zijn zomerse eigenschappen die in de natuur goed te zien zijn: de zon staat hoger en langer aan de hemel, waardoor er meer lichturen zijn en de lucht en aarde zich opwarmen.

Bomen en struiken maken dankbaar gebruik van de extra warmte en het licht van de zomer en groeien door naar volwassenheid. Trek dat door naar je dagelijkse leven en je ontdekt dat de plannen en ideeën die je in de lente hebt uitgezet intussen wortel hebben geschoten en vaste bodem onder de voeten hebben gekregen. Je hoeft je ‘zaailingen’ niet meer iedere dag water te geven en te verzorgen, ze redden zich nu ook met minder bemoeienis. Doe dus een stapje achteruit om alles van een afstandje te bekijken en te genieten van wat je gecreëerd en gemanifesteerd hebt. Maak even pas op de plaats, ga lekker een weekendje weg of heerlijk met vakantie.

Stem in deze periode wat meer af op de energie van je Hart (Vuur element). Het is de tijd van het jaar om het Hart te openen, uitbundig te leven en naar buiten gericht te zijn. Wanneer je de energie van het Hart vrij kan laten stromen dan is de geest ook helder en heb je zin in het leven. Qigong oefeningen die de borst openen en waarbij we de oksels en de armen strekken, helpen om het Hart te openen en de energie vrij te laten stromen. Af en toe ook even beide handen op elkaar op het fysieke hart leggen en de ogen sluiten, helpt ook om heel diep naar binnen te kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven. Zo ervaar je steeds bewuster welke richting je Hart je op wil hebben.

Het gevoel van een meer open Hart is over het algemeen iets wat je wat natuurlijker aan komt waaien in de zomer. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de energie van het Hart in deze periode op zijn krachtigst is. Verbinding maken met je diepste wensen en ook contact zoeken met de mensen om je heen, kost wat minder moeite dan in andere jaargetijden. Maak gebruik van deze natuurlijke stroom die vanuit het Hart komt en spreek in het bijzonder nu wat vaker af met mensen die jij een warm Hart toedraagt en visa versa.


Begin juni wordt mijn boek ‘De Kracht van Qigong – Meebewegen met het Leven’ door Obelisk Boeken uitgegeven. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer het er is? Gebruik dan DEZE LINK om je op te geven!


De Kracht van Qigong biedt een mooie eerste kennismaking voor wie nog niet bekend is met Qigong maar er wel nieuwsgierig naar is, en geeft diegene die wel al stappen op deze holistische weg heeft gezet een dieper en breder inzicht in dit helende energiewerk. Een aantal van de meest fundamentele begrippen en theorieën binnen Qigong – waaronder ook de Chinese Vijf Elementenleer en de Meridiaanleer – worden hierin beschreven, maar ook het verband dat volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat tussen emoties en ziekten en hoe je door het beoefenen van Qigong meer balans en gezondheid in het dagelijkse leven kunt ervaren.

De Kracht van Qigong is verder ook een wegwijzer voor wie bewust in verbinding met de natuurlijke energieën om zich heen wil leven en een levensstijl wil creëren waarin hij of zij gedijt. De uitgeschreven oefeningen en bijbehorende videolessen zijn een uitnodiging aan de lezer om de fysieke, mentale, emotionele en geestelijke uitwerking van Qigong ook daadwerkelijk te gaan voelen en ervaren.

De Kracht van Qigong – Meebewegen met het Leven

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.