Het ene jaar uit, het andere jaar in - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Het ene jaar uit, het andere jaar in

Achterlaten, meenemen en laten groeien

De laatste dag van het jaar geeft mij altijd een apart gevoel: een mengeling van melancholie en verwachting, van heimwee en nieuwsgierigheid en van opluchting en vernieuwing. Melancholie en heimwee naar de mooie momenten van het jaar dat achterligt, opluchting juist om wat ik achter me mag laten. Verwachting en nieuwsgierigheid naar nu nog verborgen schatten die in het verschiet liggen en een gevoel van vrijheid om opnieuw te mogen beginnen.

Vanmorgen toen ik mijn ogen opendeed voelde ik vooral dankbaarheid voor het feit dàt ik mijn ogen weer open mocht doen, dat ik nog leef en er een nieuwe dag voor me uitstrekt. Dankbaarheid voor mijn man Ralf die naast me ook wakker werd en met wie ik al bijna 30 jaar lief en leed deel. Dankbaarheid voor de gezondheid en het welzijn van mijn gezin en al mijn dierbaren. Dankbaarheid voor het leven dat ik mag leiden en voor het groeiend bewustzijn dat ik verbonden ben met alles en iedereen om me heen.

In zulke intense momenten gaan mijn handen altijd intuïtief naar mijn hart. En vanmorgen moest ik daarbij aan een mooie meditatie denken die ik ook tijdens mijn laatste Qigongles van dit jaar met mijn leerlingen heb gedaan. Het is een hulpmiddel om je bewust te worden van wat je in het oude jaar achter je wilt laten, daarna van wat je mee wilt nemen het nieuwe jaar in en tot slot wat je in het nieuwe jaar wilt laten groeien.

Het is een hele eenvoudige, maar krachtige meditatie die je waar dan ook voor jezelf kunt doen, en gaat als volgt:

 1. Zoek een plek op waarvan je weet dat je niet gestoord zult worden en sluit je ogen.
 2. Leg je handen op elkaar op je hart, breng je aandacht naar deze plek en maak bewust verbinding met je hart.
 3. Vertraag je ademhaling: adem 5 seconden in en 5 seconden uit. Hiermee laat je lichaam en je hele systeem weten dat je veilig bent en kun je optimaal ontspannen.
 4. Stel jezelf de eerste vraag: ‘Welk gevoel, emotie of ervaring wil ik aan het einde van dit jaar achter me laten?’. Wacht het antwoord van je hart af, het geeft je vaak al het antwoord nog voordat je je vraag af hebt.
 5. Stel jezelf daarna de volgende vraag: ‘Welk gevoel, emotie of ervaring wil ik juist graag meenemen het nieuwe jaar in?’. Wacht het antwoord van je hart af en laat je intuïtie spreken.
 6. Stel jezelf daarna de laatste vraag: ‘Welk gevoel, emotie of ervaring wil ik in het nieuwe jaar laten groeien?’. Wacht het antwoord van je hart af en vertrouw erop dat dat het eerste is wat in je opkomt.
 7. Ontkoppel je handen met zachtheid en aandacht van het hart door ze langzaam van het lichaam weg te halen en open je ogen.
 8. Schrijf de antwoorden van je hart eventueel op en bewaar het op een vaste plek, zodat je ze gedurende het nieuwe jaar telkens weer kunt nalezen als je daar behoefte aan hebt.

Voor mij persoonlijk heeft deze meditatie me vanmorgen bewust gemaakt dat ik gevoelens van twijfel, terughoudendheid en een gevoel van ‘niet genoeg tijd hebben’ achter me wil laten. Dat ik vertrouwen, openheid en daadkracht met me mee wil nemen. En dat ik bewustzijn en het gevoel van verbondenheid en heelheid met alles en iedereen graag wil laten groeien.

Ik deel deze hele persoonlijke antwoorden van mijn hart hier, omdat ik geloof dat dat helpt om ze te laten manifesteren. Stel me hierbij ook kwetsbaar op, zodat jij dat misschien ook kunt doen en de vrijheid en openheid die daaraan verbonden is zult voelen. Over een jaar mag je me vragen of het me gelukt is mijn hart te volgen, je mag me er zelfs op wijzen waar het mis is gegaan. Alles om dat bewustzijn en die verbondenheid en heelheid te laten groeien, zoals mijn hart dat heeft aangegeven.

Vee liefs van mij tijdens deze jaarwisseling! xxx

 

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Chris
  Geplaatst op 11:29h, 31 december Beantwoorden

  Yvonne,
  zo mooi en herkenbaar wat je schrijft over “achter laten in het voorbije jaar” en “verwachtingen naar verborgen schatten in het nieuwe jaar”.
  Voor mij geldt dat ik de tijd , zeker met het verstrijken van de jaren, niet langzamer kan laten gaan, echter ik heb wel invloed op hoe ik mijn tijd besteed.
  Dankbaarheid, een diepe opwellende dankbaarheid voor alles wat het leven mij aanreikt in verbondenheid, neem ik mee naar het nieuwe jaar. Neem ik mee in vertrouwen.
  Ik wens jou en je dierbaren een gezegend 2020 toe.

  • Yvonne
   Geplaatst op 11:37h, 31 december Beantwoorden

   Prachtig, Chris … Dank je wel dat je dat hier deelt. Ik wens je een wonderschoon 2020 toe in verbondenheid en dankbaarheid. X

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.