Pulseren met Qigong in het ritme van het lichaam - Uitgelichte afbeelding

Pulseren met Qigong in het ritme van je lichaam

Wie met zijn voorstellingsvermogen diep in het lichaam kan duiken en daar met alle zintuigen naar toe kan gaan, kan het pulseren en vibreren van het lichaam zien, ruiken, horen, voelen en proeven. Hoe dieper je gaat, tot op celniveau, des te meer beweging en vibratie zal je vinden. Maar ook om ons lichaam heen vibreert het. De pulsaties en vibraties die in het lichaam te vinden zijn, houden niet op waar je huid stopt, maar vormen patronen van energie rondom het lichaam. Als je de handpalmen voor je buik naar elkaar toe draait en ze telkens wat van elkaar af beweegt en dan weer naar elkaar toe brengt (ook een pulsatie!), kun je deze levensenergie (qi) voelen.

Ook onze organen pulseren en vibreren. Denk maar aan de pompende beweging van het hart waardoor het bloed door onze aderen stroomt, of de uitzettende en weer inkrimpende beweging van onze longen, waardoor zuurstof en qi uit de natuur ons lichaam in kan stromen. Ook onze maag, darmen, blaas, lever en nieren gaan mee met het ritme van onze vibrerende en pulserende cellen. Het opnemen van voedende en versterkende substanties en het loslaten van afvalstoffen is een beweging van het lichaam dat sterk op pulseren, een in- en uitgaande beweging, lijkt. Het hele lichaam beweegt, ook al lig je stil op de bank of geniet je van een welverdiende nachtrust. Het pulseren en vibreren gaat door zolang we adem blijven halen en daarmee onze cellen van qi voorzien.

In Qigong is pulseren een prachtige oefening om de qi-stroom op gang te brengen of om de qi die de verkeerde kant op stroomt (waardoor we ons onwel of zelfs ziek kunnen voelen) weer de juist kant op te laten vloeien. Hiervoor hoef je alleen de knieën ritmisch te buigen en weer te strekken en in dezelfde maat de armen naar schouderhoogte te heffen en weer naar beneden te brengen. Laat de handpalmen bij het omhoog gaan van de armen zuivere qi mee het lichaam innemen en bij het naar beneden zweven van de armen alles wat grijs en grauw is uit het lichaam loslaten. Sluit je ogen daarbij en duik zo diep als je kan in het lichaam. Zie voor je hoe iedere cel en elke orgaan met jou mee deint in deze ritme. Voel de éénheid die jij bent met al je cellen, membranen, banden, pezen, spieren, botten en organen. Verplaats ook je aandacht naar de ruimte rondom je lichaam. Voel het pulseren van de qi rondom je heen. Misschien zie, hoor, ruik, proef of voel je wel de prachtige energetische patronen die je lichaam omhullen.

Onderstaande video nam ik op na een strandles in Castricum (de eerstvolgende die ik geef is trouwens op zaterdagavond 15 juni!). Het laat twee varianten van pulseren zien. De eerste manier is zoals ik hierboven heb beschreven. De tweede bouwt voort op de eerste en voegt nog een aantal extra bewegingen van de armen erbij. De knieën blijven steeds ritmisch op en neer gaan. Enjoy!

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.