Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Qi is all around you

Qi is all around you

Alle oefeningen van Qigong zijn onlosmakelijk verbonden met de energie (Qi) die te vinden is in de natuur, het universum en bij jezelf. Bij je geboorte krijg je van je ouders een bepaalde hoeveelheid energie mee, die je geleidelijk aan gedurende je leven verbruikt en waar je dus zuinig en evenwichtig mee om moet gaan. Raakt deze op, dan houd je ook op te bestaan. Het is dus belangrijk voor de lengte en kwaliteit van je leven om deze energie op peil te houden en aan te vullen en te voorkomen dat het te snel uit je lichaam wegvloeit.

Dat wegvloeien gebeurt door ongezond te leven en te eten. Wie altijd maar van hot naar her rent en nooit eens de tijd neemt om zichzelf weer op te laden en goed en gezond te eten, zal zich uiteindelijk geconfronteerd zien met dagen die steeds moeizamer verlopen. Het is niet alleen figuurlijk waar dat je dan ‘geen energie meer hebt’, maar ook letterlijk. Maar al te vaak worden er dan grenzen overschreden en wordt het steeds moeilijker om jezelf op te peppen voor weer een nieuwe dag. Uiteindelijk leidt dit tot een totale energie blokkade wat ook wel wordt aangeduid met een ‘burn-out’ of ‘depressie’. Niet alleen is de hoeveelheid energie in je lichaam dan verminderd, maar ook nog eens de goede doorstroming ervan, waardoor bepaalde organen verstoken blijven van de nodige brandstof om goed te kunnen blijven functioneren. Het gevolg is een lichaam dat ziekteverschijnselen begint te vertonen en een geest die steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Niet zo’n opgewekt verhaal tot dusver, maar gelukkig hoef je het echt niet zover te laten komen. Door op regelmatige basis (en liefst iedere dag) een aantal eenvoudige Qigong oefeningen te doen, zorg je ervoor dat je meridianen open blijven, waardoor de energie goed kan blijven doorstromen naar je organen en andere belangrijke delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de dantiangebieden (vergelijkbaar met de chakra’s van yoga). De ‘Lift Chi Up, Poor Chi Down’ methode die ik de deelnemers van mijn workshop aanleer, vraagt slechts 15 minuten van je tijd en kan al veel verbetering in je energiehuishouding teweeg brengen. Het maakt ook helemaal niet uit op welk moment van de dag je Qigong doet, het effect is gelijk.

Het aanvullen van je eigen energie door het opnemen van Qi vanuit de natuur en het universum is – naast een goede doorstroming van de eigen Qi via de meridianen – een aanvullende manier om je energiek te blijven voelen.

Het opnemen van deze externe Qi gebeurt tijdens het beoefenen van Qigong via de poorten in het lichaam (o.a. kruin, handen en voeten), ook bekend binnen de acupunctuur. Energie die je vervolgens verbruikt en niet meer nodig hebt, verlaat via dezelfde poorten weer je lichaam, zodat de kwaliteit van de Qi die door je lichaam circuleert optimaal blijft. De bewegingen van Qigong zijn dan ook altijd in- en uitgaande of open en sluitende bewegingen. Waarbij je bij de ingaande/sluitende beweging Qi opneemt en bij de uitgaande/openende beweging Qi weer afgeeft.

Dat je lichaam door de Qigong oefeningen naast energiek ook nog soepel, stevig en krachtig wordt, is een bijkomstigheid die menigeen ook wel zal aanspreken. Tel daarbij op dat je geest in een totale staat van ontspanning komt, en je hebt een methode in handen waarmee je je hele leven lang nog je voordeel kunt doen!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.