Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Qi follows the mind

Qi volgt de aandacht

Wanneer je iets wenst voor deze wereld of voor iemand in je omgeving of voor jezelf, welke woorden gebruik je dan? Wens je dan dat er geen oorlog en terreur meer is, of geen hongersnood? Vraag je misschien om uitroeiing van ziekten of het uitbannen van fysieke en geestelijke misbruik? Of spreek je wellicht de hoop uit dat je niet meer zo snel kwaad wordt en minder vaak gestresst door het leven gaat?

Als ik de kernwoorden uit bovenstaande regels haal dan hebben we het over oorlog, terreur, hongersnood, ziekten, fysieke en geestelijke misbruik, kwaad worden en gestresst zijn. De focus ligt hierbij op het negatieve, ook al wordt er om een omwenteling gevraagd. Als we het anders formulieren en in plaats van geen oorlog en terreur, meer vrede op aarde wensen en voedsel voor iedereen, in plaats van uitroeiing van ziekten en uitbanning van misbruik, meer gezondheid en onderlinge liefde vragen en minder snel kwaad worden en minder vaak gestresst zijn vervangen door meer geduld hebben en vaker in balans zijn, dan zijn de kernwoorden ineens veel positiever. De nadruk ligt dan namelijk op de woorden voedsel, gezondheid, onderlinge liefde, meer geduld en in balans zijn.

Bij het beoefenen van Qigong leer je gebruik te maken van deze positieve gedachten. De gezegde ‘Qi follows the mind’ oftewel ‘Qi volgt de aandacht’ wordt dan ook regelmatig tijdens de les uitgesproken.

Beter bekend is misschien wel de uitdrukking ‘dat wat aandacht krijgt groeit’. Daarom laten we ook bij Qigong (net als bij Yoga) zoveel mogelijk gedachten los die een oordeel in zich hebben. Dat zijn gedachten met een negatieve lading, zoals ik ben te dik, ik doe niet genoeg, de wereld is een gewelddadige plek, mijn man begrijpt met nooit, mijn kind luistert niet naar me, mijn baas snapt mij niet, enz. We leren bij Qigong onze gedachten in te zetten om de energie (Qi) naar de juiste plekken in onze lichaam te leiden. Het in gedachten visualiseren van de onderste dantian (in het buikgebied tussen navel en onderrug) bijvoorbeeld, terwijl we de energie uit het universum onze lichaam intrekken, zorgt dat de aandacht in onze kern is en dat deze met Qi verstevigd wordt.

Door bewust met je aandacht om te gaan, kun je niet alleen de energie in je lichaam beter verdelen en evenwichtiger en gezonder in het leven staan, maar ook positievere informatie het universum insturen, waardoor je stukje bij beetje een andere kijk op de wereld krijgt en de wereld ook daadwerkelijk een mooiere plek wordt (dat wat aandacht krijg groeit nogmaals!). De koppeling die hiermee plaats vindt tussen je lichaam en geest zullen je verkwikken en je hart wijder open doen staan (letterlijk en figuurlijk!). En je zult merken dat je in alle omstandigheden (dus ook als het je niet voor de wind gaat) een gelukkiger mens zult zijn.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.