Qigong, een holistische gezondheidsleer - Uitgelichte Afbeelding Yvonne Alefs

Qigong, een holistische Gezondheidsleer

Deze zomer ben ik begonnen met het wekelijks delen van een korte omschrijven van de inhoud van mijn lessen. Een ingeving die ik kreeg toen ik nadacht over hoe ik mensen, die op zoek zijn naar meer lichamelijke en/of geestelijke kracht en gezondheid, bewust kan laten worden van wat Qigong hun op dit gebied te bieden heeft. Dit artikel is een aanvulling op deze wekelijkse inkijkjes in mijn Qigonglessen.

Qigong (spreek uit: CHIE KUNG) maakt, samen met acupunctuur, acupressuur en de vijf elementen voedingsleer, deel uit van de Chinese Geneeskunde. Het mooie aan deze Oosterse geneeskunde is dat het lichaam als een geheel wordt gezien. Het analyseren van afzonderlijke ‘onderdelen’ zal je hier niet tegenkomen. Alles van het lichaam, maar ook alles van de geest, wordt meegenomen. Niets wordt in deze wijsheid buitengesloten of overgeslagen. De Chinese Geneeskunde is een holistische gezondheidsleer en Qigong dus ook!

Met Qigong richt je je aandacht op het openzetten en in balans houden of brengen van de qi (levensenergie) in de energiebanen (meridianen) in het lichaam. Met name de twaalf hoofdmeridianen zijn belangrijk omdat ze energetisch aan onze organen verbonden zijn. De mate waarin de meridianen in het lichaam openstaan, waardoor de qi goed door ze heen kan stromen, is niet alleen van invloed op het goed functioneren van de bijbehorende fysieke organen, maar onder andere ook op de kwaliteit van onze fysieke levensprocessen, de evenwichtigheid waarmee we met onze emoties omgaan en de effectiviteit van ons immuunsysteem. Je kunt je misschien voorstellen dat, wanneer qi in het lichaam vrijelijk door de banen kan stromen, alle processen in het lichaam en de geest in evenwicht zijn en je een groot gevoel van rust en kalmte ervaart, wat het leven je ook brengt.

Alle oefeningen van Qigong zijn er dus op gericht om de meridianen in het lichaam open te zetten en in balans te brengen of houden. De meest eenvoudige manier om dit te doen, geef ik hieronder, zowel in woord als in beeld, graag aan je door. Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer, kom dan een keertje meedoen met mijn les!

Meridianen traceren en spoelen
Als je de energiebanen in het lichaam wilt openzetten en vrijhouden dan is het volgen van de meridianen met je handpalm een goede manier om dit te doen. Begin met beide handpalmen voor het gezicht. De handpalmen zijn de hele tijd naar je lichaam gedraaid en een klein stukje van je huid af. Ga vanaf je gezicht met de handen over het hoofd naar achteren en dan langs de nek naar beneden. Ga door met je linkerhand vanaf de rechterschouder langs de binnenzijde van je rechterarm en dan omhoog via de buitenzijde. Doe dit ook voor je linkerarm (gebruik hiervoor je rechterhand) en breng beide handen dan aan de voorzijde van het lichaam naar beneden. Bij de buik gaan de handen uit elkaar naar de onderrug en dan via de billen en de achterzijde van de benen naar beneden (je rolt jezelf wervel voor wervel af). Rol jezelf weer op met de handen aan de voorzijde van de benen. Als je rechtop staat, breng je de handen naar de zijkanten van de benen en rol je jezelf weer langzaam af. Als je weer wervel voor wervel omhoog komt, neem je de handen mee aan de binnenzijde van je lichaam. Sluit de oefening af door beide handpalmen op elkaar op de navel te leggen.

Als je hand over de meridiaan gaat, stemmen de energieën van je hand en die van de meridiaan zich op elkaar af, zoals de maan het getij aantrekt. Hoe vaker je dit doet, des te gevoeliger wordt je ook voor het opsporen van eventuele stagnatie in een meridiaan.

Geniet! 🙂

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.