Qigong serie voor lever en galblaas- Yvonne Alefs

Qigong serie voor de lever en galblaas

Deze Qigong serie voor de lever- en galblaasenergie is een heerlijke oefening die je vooral in de lente zou kunnen doen. De lente is de tijd van het jaar waarin krachten die tijdens de winter voor ons verborgen waren weer zichtbaar worden en een stuwende en uitbreidende werking op de natuur hebben. Dezelfde krachten die we tijdens de lente om ons heen ervaren, bevinden zich ook in ons lichaam en wel specifiek in de energie van de lever. Deze energie ondersteunt niet alleen de fysieke functie van onze lever, zoals bloed opslaan tijdens rust, de bloedsuikerspiegel op peil houden, eiwitten en vetten vormen en afbreken, hormonen afbreken, lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen, alcohol en drugs verteren en het lichaam ontgiften, maar zorgt op energetisch niveau er ook voor dat levensenergie (Qi) vrij door het lichaam kan stromen. Precies zoals de kracht van de lente ervoor zorgt dat sappen in bomen en planten tijdens de lente weer vrijelijk hun gang kunnen gaan.

De vergelijking met de natuur gaat nog verder, als je kijkt naar de lichaamsdelen waarin de leverenergie zich uitdrukt: de banden, pezen en gewrichten in ons lichaam. Sterke, maar flexibele lichaamsdelen, die doen denken aan hout of bamboe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de lever- en galblaasenergie onderdeel zijn van het houtelement binnen de 5 elementenleer van de Chinese geneeskunde. Tijdens de oefeningen van de Qigong serie voor de lever en galblaas, vind je deze kracht en flexibiliteit terug in de voeten die stevig op de grond staan en het boven lichaam dat zacht en soepel van de ene kant naar de andere kant beweegt. Visualisatie van de natuur tijdens het doen van Qigong oefeningen versterkt vaak de beleving ervan en moedig ik ook graag aan.

En wat doet de galblaas dan precies binnen dit proces? De galblaas is de yang orgaan van het lever- en galblaaspaar, en zorgt op fysieke niveau voor het afscheiden van gal voor de spijsvertering. Op energetisch niveau zorgt het ervoor dat we goed kunnen reageren op omstandigheden in ons leven, mits er sprake is van balans. Is de galblaasenergie uit balans is, dan is er eerder sprake van ofwel te veel controle willen hebben of juist te weinig besluitvaardigheid aan de dag kunnen leggen. Een uitgebalanceerde lever- en galblaasenergie zorgt ervoor dat onze creativiteit ruim baan krijgt en we vol energie zijn om plannen te maken, maar ook dat onze geest flexibel is en we helder voor ogen hebben welke beslissingen we wanneer moeten nemen. Ook hier weer een stevige, stuwende en zich uitbreidende kracht, die ook de nodige souplesse en buigzaamheid met zich mee brengt en die ons opnieuw doet denken aan de lente.

Even terug nu naar de Qigong oefening voor lever en galblaas. De voeten staan dus stevig op de grond, alsof er wortels vanuit je voeten de aarde in schieten. Om en om buig en strek je de benen. Het been dat gebogen is, activeert de levermeridiaan die vanuit de grote teen begint en via de binnenkant van je been omhoog loopt tot onder de borstspier. Door je grote teen extra in de grond te duwen, help je nog een extra handje mee om de Qi te laten stromen. Met het gestrekte been activeer je juist de galblaasmeridiaan die langs de hele zijkant van je lichaam loopt, beginnend bij het oog en eindigend bij de teen naast je kleine teen. Wanneer je vervolgens je arm aan de zijde van je gestrekte been ook nog strekt, dan pak je de galblaasmeridiaan over de hele lengte. Je omhooggestoken hand heel bewust wegstrekken van je gelijkzijdige voet, zet de meridiaan volledig open.

Na het doen van deze oefening kan het niet anders zijn of je voelt de Qi van top tot teen door je lichaam stromen. Pas het vooral toe in de lente, als de lever- en galblaasenergie op hun hoogtepunt zijn en daarom juist goed verzorgd en aangevuld moeten worden. Maar natuurlijk ook in andere jaargetijden als je bijvoorbeeld voelt dat je uit balans bent geraakt, omdat je moeite hebt om plannen te maken en beslissingen te nemen, of als je voelt dat emoties van woede en frustratie de overhand nemen. Sta 10 minuutjes eerder op, of neem voor het slapengaan nog even de tijd om wat Qigong oefeningen te doen. Hoe vaker je jezelf deze verzorging van lichaam en geest gunt, des te eerder zal je de helende werking ervan ervaren.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.