Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Rust en ruimte creëren met Zhineng Qigong

Rust en ruimte creëren met Zhineng Qigong

 Je hoofd raakt de blauwe hemel en je voeten zijn verbonden met de aarde
Ontspan het lichaam en laat je gedachten gaan
Wees kalm en respectvol
De geest is helder en de houding integer
Je gedachten zijn stil
Je geest strekt zich uit tot in het oneindige
En het licht van aanwezigheid straalt diep in iedere cel van het lichaam
Je lichaam is in harmonie met qi, in harmonie met qi

Iedere Zhineng Qigong les begint met bovenstaande acht zinnen waarmee rust en ruimte wordt gecreëerd tijdens het opbouwen van een krachtig Qiveld. Dit energieveld ondersteunt de individuele leerling bij de oefeningen, maar zorgt ook voor verbinding tussen de leerlingen onder elkaar, tussen leerling(en) en docent en tussen alle beoefenaars van Zhineng Qigong over de hele wereld. Het gevoel dat het je geeft van ‘je gedragen voelen’ en ‘onderdeel zijn van een groter geheel’, kan helpen bij het transformeren van gevoelens van eenzaamheid en het idee dat je er helemaal alleen voor staat in het besef dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Want niets of niemand staat in deze wereld op zichzelf. Alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar. Dat we soms de ervaring hebben dat we het allemaal zelf moeten doen, is iets wat alleen in onze gedachten bestaat. Rusteloze gedachten die zijn ontstaan doordat we wellicht door dierbaren, waarvan we hadden verwacht dat ze ons bij zouden staan en in wie we zo’n ontzettend groot vertrouwen hadden, in de steek zijn gelaten. Onze teleurstellingen kunnen onze kijk op deze wereld zodanig inkleuren, dat we onszelf wijsmaken dat als onze naasten ons niet willen helpen, niemand ons zal willen bijstaan. Maar niets is minder waar! Doordat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, kan liefde, hulp en begrip ook van een verre vriend of een volslagen ‘vreemde’ komen. Het enige wat je dient te doen om dat te kunnen ervaren, is ruimte in je hart en gedachten maken, waardoor je je kunt openstellen voor nieuwe en onverwachte mogelijkheden. En dat begint bij het besef dat deze wereld niet iets statisch is, maar juist een dynamische omgeving waarin alles mogelijk is en het ene het andere in beweging zet. De mogelijkheden staan tot je beschikking, het is aan jou om er iets mee te doen!

Laat gedachten die je tegenhouden om het leven te leiden dat je zou willen gerust gaan en bevrijd jezelf van patronen die jou al te lang geen dienst hebben bewezen, maar je veelal klein hebben gehouden. Zet je geest open voor nieuwe ontmoetingen, verse gedachten en verfrissende indrukken. Wees je bewust dat jij degene bent die de gedachten creëert waardoor je je afgewezen, overbelast of alleen voelt en je dus ook de mogelijkheid bezit om deze om te zetten in gedachten die de deur openen naar nieuwe, liefdevollere en betere omstandigheden voor jezelf. Geef jezelf de rust en de ruimte, die heldere geest, om in te zien dat alles wat je nodig hebt om bewuster en zinvoller te leven slechts één gedachte van je verwijderd is.

En die rust en ruimte is werkelijk om je heen. Wanneer je je voeten verbindt met de aarde en ze helemaal daarin laat opgaan, dan ervaar je ook de immense ruimte die om de aarde is. Wanneer je hoofd de blauwe hemel raakt, dan is daar de rust van dit uitspansel dat zich dag en nacht boven je uitstrekt. Ontspan maar en laat die gedachten gaan die voorkomen dat je je volledig kunt overgeven aan wie je werkelijk bent. Wees kalm en respectvol en geef jezelf of een ander nergens de schuld van. Daardoor behoud je een integriteit en een geest die zo helder is dat je duidelijk kunt zien wat je te doen staat. En wanneer er dan stilte ontstaat, dan is er ruimte gekomen voor iets nieuws. Dan mag er weer een stukje van jezelf geboren worden…

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.