Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Terug naar de bron met Qigong

Terug naar de bron met Qigong

Binnenkort ga ik terug naar de bron. Terug naar de oorsprong van karate, de sport die ik tot voor kort 12 jaar lang met veel passie (en bloed, zweet en tranen) heb gedaan. Ik ga namelijk een Qigong instructeursopleiding volgen.


Het volgen van deze opleiding voelt voor mij als een prachtige samensmelting van mijn jarenlang karate training en mijn liefde voor yoga, wat ik inmiddels meer dan 2 jaar doe. Dat ik al enkele jaren bijna ieder morgen met veel plezier een aan karate aangepaste versie van de Qigong oefening ‘Ba Duan Jin’ doe, is voor mij een overduidelijke aanwijzing dat Qigong (spreek uit als Chi Kung) mijn weg is.

Maar wat is Qigong dan eigenlijk? Qigong wordt ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd, een term die ook gebruikt wordt bij yoga. Alleen daar waar yoga haar oorsprong in India heeft liggen, ligt die van Qigong in China. Duizenden jaren geleden ontdekte men daar dat het geheim van een lang en gezond leven het beheersen van de menselijke levensenergie (qi) was. Geïnspireerd door de harmonie die overduidelijk te vinden was in de natuur en bij dieren, ontwikkelden de Chinezen oefeningen (gong) ten bate van menselijke energiebeheersing, die zij Qigong noemden.

Door de jaren heen zijn vele verschillende vormen van Qigong ontwikkeld. Na verloop van tijd beïnvloedden niet alleen verschillende Chineze filsofieën, zoals het daoïsme, confusianisme en boeddhisme, de vorm van Qigong, maar ook de levensomstandigheden van de mensen. In tijden van onrust en onveiligheid bijvoorbeeld werden er meer verdedigende vormen van Qigong ontwikkeld, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van krijgskunsten, zoals Gong Fu en Karate (martial arts).

Ook in Nederland wordt les gegeven in verschillende vormen van Qigong. Er zijn stijlen die eenvoudig aan te leren zijn, omdat er maar met een beperkt aantal oefeningen wordt gewerkt – zoals Zhineng, de vorm die ik ga leren – en stijlen die veel uitgebreider zijn. Het mooie van Qigong vind ik echter dat je juist door het loslaten van gedachten over een perfecte uitvoering van de beweging, als vanzelf vanuit je bron (intuïtie) gaat bewegen. Het loslaten van allerlei gedachte over hoe het zou moeten, zorgt voor innerlijke rust, waardoor de energie in je lichaam vrij kan stromen.

Een ander element van Qigong die ik heel boeiend vindt en die mij enorm aanspreekt is de overtuiging dat we als mens niet afgescheiden zijn van elkaar, van de natuur of van het universum. Alles en iedereen is onderdeel van één groot energieveld, en alles en iedereen heeft invloed op elkaar. Het besef dat er altijd en overal energie voorhanden is, kan een grote bron van rust en een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven in een maatschappij waar men veel te vaak opgebrand en uitgeput raakt.

Door het doorgeven van deze oefeningen en van de helende werking die het zowel op het lichaam als de geest kan hebben, hoop ik anderen te kunnen helpen een leven te leiden die – ondanks tegenslagen en verdriet – toch vol van liefdevolle energie kan zijn. Gedurende mijn opleiding (en natuurlijk ook daarna) houd ik daarom deze blog bij en deel ik graag datgene wat ik geleerd en ervaren heb.

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.