Vijf elementen Qigong oefening - Yvonne Alefs

Vijf elementen Qigong oefening

De oefeningen van de ‘Vijf elementen Qigong oefening’ zijn gebaseerd op de vijf elementen leer (Wu Xing) die al eeuwen toegepast wordt in de traditionele Chinese geneeskunde. Aan de hand van de elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water, kan alles wat in ons leven op zowel fysieke, mentale als geestelijke gebied plaatsvindt, verklaard worden. Ieder element vertegenwoordigt een set van organen, een emotie, een zintuig, een kleur, een jaargetijde, een weertype, enz. Zo horen de lever en de galblaas bij het element Hout en wordt de emotie woede hieraan gekoppeld. Het zintuig dat bij Hout hoort is het oog en de kleur is groen. Lente is het jaargetijde dat bij Hout hoort en het weertype is wind. Voor het element Vuur is dat het hart en de dunne darm, blijdschap, de tong, rood, de zomer en hitte. Voor het element Aarde, milt en maag, zorgen, de mond, geel, de nazomer en vocht. Voor Metaal, longen en dikke darm, verdriet, de neus, wit, de herfst en droogte en tot slot horen nieren en blaas, angst, de oren, zwart, de winter en kou bij het element Water.


met dank aan Yogastudio Goudlokaal

De vijf elementen vormen een cyclus (zoals onze jaargetijden elkaar opvolgen), waarbij het ene element het volgende element voedt (Shen cyclus) of het op één na volgende element controleert (Ko cyclus). Wanneer alle elementen in lichaam en geest in balans zijn, dan voelen wij ons fit en vitaal. De energie stroomt dan gelijkmatig in en door ons lichaam, waardoor alle organen hun werk optimaal kunnen doen. Onze emoties zijn dan ook in balans. We voelen woede, blijdschap, zorgen, verdriet en angst, maar geen van de emoties overmant ons of heeft de overhand. Echter, zodra een element te sterk aanwezig is (yang) of juist te zwak (yin), zullen de anderen uit balans raken en neemt onze gezondheid en welbevinden af. Zo kan het zijn dat wanneer je in het leven een periode van veel zorgen kent en het element Aarde dus sterk aanwezig is, het volgende element in de cyclus, Metaal, verzwakt wordt. In dat geval zou je, heel simpel gezegd, last kunnen krijgen van de bij Metaal behorende organen, longen of dikke darm. Bij iemand die altijd maar afleiding zoekt in feesten en vermaak en de serieuze kant van het leven vermijdt, zal het Hart element (blijdschap) te veel energie naar zich toe trekken, waardoor het volgende element (Aarde) verzwakt wordt. Klachten die te maken hebben met een tekort aan vocht in het lichaam zouden dan op kunnen spelen.

Wanneer je deze 5 elementen leer, die veel uitgebreider in elkaar steekt als wat ik hierboven heb beschreven, enigszins kent, kun je al bij vage klachten herkennen welk element in jouw leven aandacht nodig heeft en op tijd bijsturen. Wanneer je bijvoorbeeld een periode meemaakt waarin je vaker dan normaal een gevoel van angst ervaart, dan zou je meer aandacht kunnen geven aan het element Water en oefeningen kunnen doen die de nieren en blaas versterken. Als je last hebt van teveel vocht in het lichaam, dan zou je wat aandacht kunnen geven aan Hout, het controlerende element van Aarde en oefeningen voor de lever en galblaas kunnen doen. Bij ernstige en aanhoudende klachten is het natuurlijk altijd raadzaam om advies te vragen aan een Chinese dokter of accupuncturist, voordat je zelf aan de slag gaat. Zij hebben jaren van studie achter de rug en kunnen een veel nauwkeuriger diagnose geven van jouw klachten.

Het beste is natuurlijk altijd om te voorkomen dat je lichaam, ziel en geest uit balans raken, door regelmatig deze ‘Vijf elementen Qigong oefening’ te doen. Gecombineerd met andere Qigong oefeningen en een goede, diepe ademhaling en een gezonde, energierijke voedingspatroon, biedt het een weg naar meer vitaliteit en gezondheid. Begin met kleine stapjes en merk hoe het jouw leven verandert. Laat de eerste kleine stap het bekijken van deze video zijn! 🙂

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.