Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Yin en Yang in Qigong

Yin en Yang in Qigong

De filosofie achter Yin en Yang gaat uit van een samenhang en wisselwerking tussen de tegengestelde fenomenen en krachten in deze wereld. Zo kan er geen licht zijn zonder donker, geen volheid zonder leegte, geen overvloed zonder schaarste, enz. Het ene schept het andere, gaat er geleidelijk aan in over. Denk maar aan de dag die via de schemering overgaat in de nacht. Alleen dankzij het daglicht dat zich terugtrekt, kan de nacht geboren worden. De kiem hiervoor ligt reeds in de dag besloten (zwart rond bolletje in het wit van het Yin en Yang teken), Yin wordt dus geboren in Yang en visa versa.

yinyangday

Het gedachtegoed van Yin en Yang stamt uit de oudheid en wordt al meer dan 7000 jaar van de ene generatie op de andere overgedragen. Om het principe hiervan het makkelijkst te begrijpen kun je je een berg voorstellen, waarbij de zonzijde Yang is en de schaduwzijde Yin. Voorbeelden van Yang zijn: warm, droog, dag, snel, hard, mannelijk, beweging, vol. Voorbeelden van Yin zijn: koud, nat, nacht, langzaam, kort, zacht, vrouwelijk, rust, leeg. Echter een halfvol glas is yang t.o.v. een leeg glas, maar yin t.o.v. een vol glas. Yin en Yang moeten daarom altijd relatief bepaald worden.

Het Yin en Yang principe zien we duidelijk terug in de Kai Hé van Zhineng Qigong. Kai staat voor openen, het laten gaan in alle richtingen en Hé voor sluiten, het opnemen uit alle richtingen tot diep in het lichaam.

De loslatende, naar buiten gerichte en uitzettende (expansie) bewegingen in de gongs van Zhineng Qigong zijn Yang. De opnemende, centrerende en intrekkende (contractie) bewegingen zijn Yin. De uitwerking van deze bewegingen is fysieke en geestelijke transformatie en balans, gelijk Yin en Yang voor transformatie en balans staan.

Wanneer we in Qigong de wegen bekijken die energie neemt om zich in het lichaam gelijkmatig te verspreiden, dan zien we een opwaartse energie vanuit de benen naar het hoofd en vanuit de schouders naar de handen (visualiseer dat de armen omhoog gericht zijn) die Yin is en een neerwaartse energie vanuit het hoofd naar de tenen en van de handen naar de schouders die Yang is.

Ter verdieping van de gongs zou je als mantra bij het loslaten van energie ‘Yang’ kunnen uitspreken en bij het opnemen ‘Yin’, om daarmee nog bewuster de fysieke en geestelijke balans en transformatie die door de oefeningen tot stand wordt gebracht te voelen en doorleven.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.