Het Zelfhelend Vermogen - Een revolutionair plan om je immuunsysteem te versterken - Deepak Chopra & Rudolph Tanzi

Het Zelfhelend Vermogen – Een revolutionair plan om je immuunsysteem te versterken – Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi

Wederom is het Deepak Chopra (endocrinoloog en spiritueel leider) en Rudolph Tanzi (neurloog) gelukt om een boek te schrijven dat ons optilt uit een onbewust dagelijks beleven naar een bewuster aanwezig zijn in onze lichaam-geest. Dit boek over het zelfhelend vermogen dat wij als mens bezitten, volgt de boeken ‘Superbrein’ en ‘Supergenen’ op, die ik hier eerder beschreven heb. Superbrein heeft ons bewust gemaakt van de vermogens van onze geest en ons losgeweekt van de veronderstelling dat we marionetten zijn van onze hersenen. Supergenen heeft ons laten inzien dat de manier waarop we eten, slapen, bewegen, denken, enz. grote invloed heeft op welke genen worden geactiveerd en welke niet en dat de uitwerking van onze genen helemaal niet zo vaststaat als ons tot nu toe altijd verteld is. Dit boek borduurt voort op dit hogere bewustzijn en laat ons weten dat van alle processen die door ons bewustzijn kunnen worden beïnvloed, genezing één van de belangrijkste is.

Het geheel aan systemen en stelsels in ons lichaam heeft namelijk slechts één gemeenschappelijk doel: in leven en gezond blijven en goed gedijen. Je zou dus kunnen stellen dat we zelfhelend vermogen ZIJN. Het meest aansprekende voorbeeld van onze mogelijkheid tot zelfgenezing is wellicht het immuunsysteem, dat gebouwd is om ons te beschermen tegen vijandige aanvallen, zowel van binnenuit als van buitenaf. Dit systeem reageert zonder dat wij het fysiek bewust aan- of uitzetten. En het is juist die onbewustheid die Deepak Chopra en Rudolph Tanzi in dit boek onder de aandacht willen brengen, omdat er inmiddels duidelijke aanwijzingen zijn dat onze geest (onze bewustzijn) een grote rol speelt bij het succesvol zijn van onze immuniteit. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat er een helende kracht uitgaat van onze reacties op prettige ervaringen en herinneringen. Als er een prettige gebeurtenis plaatsvindt, zoals verliefd worden op iemand, reageert het hele systeem door boodschappen via de bloedbaan, het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem te versturen. Andersom gebeurt hetzelfde: als er een tragische gebeurtenis plaatsvindt, zoals het verlies van een dierbare, is de reactie net zo holistisch. Het verschil zit in de combinatie van chemische stoffen die het lichaam als reactie op de ervaring (de geest) in het systeem vrijgeeft: deze chemische samenstelling is bij een prettige ervaring anders als bij een verdrietige. Dit bewijst dat de manier waarop onze geest reageert op situaties in ons leven, en hoe het zich ertoe verhoudt, effect heeft op onze fysieke welzijn.

Onze cellen zijn in wezen kleine chemische fabriekjes die hun eigen samenstelling aanpassen op basis van de informatie die wij ze geven. Wanneer we goede leefstijl keuzes maken, verbetert de chemische samenstelling van onze cellen en krijgt onze gezondheid een boost. Maken we verkeerde keuzes, dan verslechtert de samenstelling en vindt er juist een achteruitgang in welzijn plaats. Onze alledaagse beslissingen die we ten aanzien van onze levensstijl maken doen er dus toe en zijn cruciaal voor ons vermogen om onszelf te helen. We mogen ons ervan bewustzijn dat we het vermogen bezitten om keuzes te maken die onze immuniteit voor ziekten enorm versterkt, het verouderingsproces vertraagt en terugdraait en ons genezingsrespons een boost geeft. Ons lichaam is altijd op zoek naar balans en harmonie, oftewel heling, maar het is aan ons om het daarin te ondersteunen met onze levenswijze. Het ons bewust zijn van de keuzes die helend voor ons zijn, is volgens Deepak en Rudolph nog het meest belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat we die beslissingen gericht op heling blijven maken.

Naast onze reacties op ervaringen in het leven, spelen ook overtuigingen, verwachtingen en perceptie een cruciale rol bij onze zelfhelend vermogen. Cellen luisteren namelijk naar onze interpretaties en reageren erop alsof het hun eigen ervaring is. Overtuigingen bepalen in grote mate hoe we de werkelijkheid ervaren en zijn daarom uitermate belangrijk voor zowel onze geestelijke als fysieke welzijn. ‘Overtuigingen transformeren in de richting van genezing is geen mysterieus proces, maar gaat om het stap voor stap ontmantelen van je overtuigingen,’ zeggen de schrijvers. Zij geven hiervoor de volgende aanwijzingen:

  1. Als je jezelf erop betrapt dat je iets negatiefs zegt, vraag dan: ‘Is dit echt waar?’ Een automatische reactie rationeel benaderen is een belangrijke stap in het loslaten ervan.
  2. Als je een negatieve overtuiging gaat onderzoeken, vraag dan: ‘Helpt dit mij wel echt?’
  3. Distantieer je van de negatieve overtuigingen van andere mensen. Je kunt er heel snel door worden beïnvloed.
  4. Bedenk voor elke negatieve overtuiging die je blootlegt twee positieve overtuigingen.
  5. Houd een dagboek bij over je ontdekkingsreis naar wie je werkelijk bent. Noteer veranderingen in je geloofssysteem of schrijf op wat je graag zou willen zien gebeuren.
  6. Breng meer tijd door met ondersteunende, liefhebbende, inspirerende en over het algemeen positieve mensen. Mijd mensen met de tegenovergestelde eigenschappen.
  7. Hecht er waarde aan goed voor jezelf te zorgen en je welzijn te vergroten.

Door deze lijst te volgen, worden we steeds opmerkzamer, waardoor er een gigantische verschuiving in de richting van heling plaatsvindt. We komen los van het verleden (waarin onze overtuigingen zijn ontstaan), zijn meer aanwezig in het nu en alert op mogelijkheden die we nooit eerder hebben gezien.

De manier waarop wij het leven interpreteren en erop reageren heeft dus een enorme impact op ons lichamelijk functioneren en welzijn. Het bewijs dat geest en lichaam niet afzonderlijk van elkaar functioneren, maar een holistisch systeem vormen, wordt in dit boek ongelofelijk duidelijk en helder uitgelegd en onderbouwd. De schrijvers sluiten het boek af met een uitgebreide zevendaagse aanpak op het gebied van een ontsteking remmend dieet, stressvermindering, anti-aging, staan, lopen, rusten en slapen, kernovertuigingen, strijdloosheid en evolutie. Zelf sluit ik deze recensie graag af met een regel uit het boek dat alles wat erin staat in één keer samenvat: ‘als er slechts één ding in je leven wordt geheeld, dan zou dat de scheiding tussen lichaam en geest moeten zijn.’

Yvonne Alefs

Wil je dit boek graag lezen? Je kunt het eventueel hier meteen bestellen.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.