Zeven keer qigong om simpel te ontspannen - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

7x QIGONG OM SIMPEL TE ONTSPANNEN

We hebben allemaal weleens te maken met situaties waarin we ons gespannen en gestrest voelen. Hoe handig is het dan als je simpele oefeningen tot je beschikking hebt, die je meteen ter plaatse kunt toepassen, zonder dat mensen om je heen (collega’s, klanten, mede-passagiers, familie, enz.) het merken? Ik zou zeggen: heel handig! ? Daarom geef ik je hieronder zeven Qigong tips om simpel, maar effectief, te ontspannen.

1. Diep ademhalen
Adem eerst diep uit en laat je schouders bewust naar beneden zakken, weg van je oren. Haal daarna zo diep mogelijk adem en laat je buik wat uitzetten. Adem daarna weer zo lang mogelijk uit, totdat je helemaal leeg bent om vervolgens weer diep in te ademen naar de buik. Herhaal dit een aantal keren, totdat je merkt dat je ademhaling vanzelf weer ontspannen is en je lichaam rustig.

Door bewust diep adem te halen ontspan je het zenuwstelsel en zorg je ervoor dat de qi (levensenergie) die je via de je inademing binnenhaalt de nieren bereikt. De nieren verspreiden de qi vervolgens door het hele lichaam, waardoor je je fit en vitaal blijft voelen.

2. Maak contact met de aarde
Ga met je aandacht naar je voetzolen en maak bewust contact tussen de onderkant van je voeten en de aarde onder je. Laat met je aandacht de yin energie van de aarde via de voeten, de benen en het bekken omhoog stromen naar je buikgebied (dantian), een krachtig energie centrum van het lichaam.

Eigenschappen van de energie van de aarde zijn: ondersteuning, verzorging en voeding. Door deze kwaliteiten van de aarde energie bewust omhoog te brengen naar het centrum van je lichaam en er met je aandacht contact mee te maken, wordt je lichaamgeest ondersteund en verzorgd en zal zich daardoor weer weten te ontspannen.

3. Maak contact met de hemel
Ga met je aandacht naar je kruin en maak bewust contact tussen dit hoogste punt van je lichaam en de hemel boven je. Laat met je aandacht de yang energie van de hemel via het hoofd, de keel en de borst naar beneden stromen in je buikgebied. Laat de yang energie zich vermengen met de yin energie die je via de verbinding tussen de voeten en de aarde naar boven hebt laten stromen. Yin en Yang zijn dan in balans in het centrum van je lichaam.

De eigenschappen van de hemel zijn: inspiratie, creativiteit en intuïtie. Door deze kwaliteiten van de hemel energie bewust omlaag te laten stromen naar het centrum van je lichaam en er met je aandacht contact mee te maken, vult je lichaamgeest zich weer met inspiratie en creativiteit en zal zich daardoor weer weten te ontspannen.

4. Handpalmen masseren
Maak kleine draaiende bewegingen met de duim van je linkerhand over de handpalm van je rechterhand. Neem de hele handpalm mee in deze massage en vergeet vooral de muis van de duim niet. Als je de rechterhand gemasseerd heb, ga je door met de linkerhand.

Deze eenvoudige handmassage raakt belangrijke acupressuur punten aan van de meridianen van het hart, het pericardium (hartbeschermer) en de longen. Je kalmeert hiermee het hart en zet de longen wijd open, voor een diepe en ontspannen ademhaling.

5. Handpalmen op nieren leggen
Wrijf je handen eventueel eerst warm door de handpalmen op elkaar te leggen en ze heen en weer te bewegen. Breng daarna de warme handpalmen hoog op de onderrug (ongeveer ter hoogte van je middel) en stuur met je aandacht de warmte (qi) door naar de nieren.

Onze nieren zijn de eerste organen die te lijden hebben onder spanning en stress. Wanneer we ons in stressvolle situaties bevinden, dan slurpen we de energie van de nieren op en voelen we ons vaak futloos en uitgeput. Door je handpalmen (krachtig energiepoorten van het lichaam) op je onderrug te brengen en de qi met je aandacht vanuit de handpalmen naar de nieren te sturen, laad je de nieren weer op en wordt je lichaamgeest weer rustig.

6. Glimlach meditatie
Neem een gebeurtenis in gedachte die een glimlach op je gezicht brengt en voel hoe je mondhoeken door de energie van je glimlach ietsje omhoog gaan. Stuur met je aandacht deze verzachtende energie van je glimlach omhoog naar je ogen en dan via de plek tussen je wenkbrauwen (derde oog/yintang) naar binnen, naar je hersenen. Omhul je hersenen met de energie van je glimlach en ontspan je hersenen. Als een waterval stroomt de energie van je glimlach vervolgens door je keel naar beneden, naar je hart. Omhul je hart met de energie van je glimlach en ontspan je hart. De energie van je glimlach stroomt door naar je longen. Omhul je longen met deze transformerende energie en ontspan je longen. Ga door met je aandacht naar je lever (rechterkant lichaam, onder borst, achter de ribben) en neem de energie van je glimlach mee. Omhul je lever met deze verzachtende energie en ontspan je lever. Ga verder met je aandacht op dezelfde hoogte in het lichaam maar dan onder de linkerborst. Omhul hier je milt met de energie van je glimlach en ontspan je milt. Ga tot slot met je aandacht door naar je onderrug (ongeveer ter hoogte van je middel) en omhul hier je nieren met de energie van je glimlach. Ontspan je nieren. Herhaal de meditatie, totdat je hele lichaam weer ontspannen aanvoelt.

De energie van je glimlach is een transformerende qi. Wanneer je glimlacht is het onmogelijk om nog boos, geïrriteerd of gespannen zijn, dat gaat gewoonweg niet samen. Door je aandacht naar een fijne gebeurtenis te brengen, haal je deze transformerende energie van je glimlach op en breng je het met je aandacht via de opgenoemde organen in het lichaam. Spanning in het lichaam kan dan maar één ding: wijken voor de energie van je glimlach.

7.  Gezichtsmassage
Wrijf je handen eventueel eerst warm door de handpalmen op elkaar te leggen en ze heen en weer te bewegen. Leg dan alle 10 vingertoppen op je kin en wrijf dan met de handpalmen over de mondhoeken, de neus, plek tussen de wenkbrauwen, over het midden van het voorhoofd omhoog en stop als de onderkant van je handpalm bij je haargrens is. Ga met de zijkanten van de handen daarna langs de zijkant van het gezicht weer naar beneden en plaats de vingertoppen weer op de kin. Herhaal dit een aantal keren, totdat je je weer voelt ontspannen.

Ook hier maak je gebruik van de helende en ontspannende energie van de handpalmen. Door over je gezicht te wrijven open je een aantal meridianen die hier vlak onder de oppervlak van je huid lopen, waardoor je gezicht ontspant. Een ontspannen gezicht (en vooral de kaken!) zorgt spontaan ook voor een ontspannen lichaamgeest.

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.