Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - Energiewerk van Zhineng Qigong

Zhineng Qigong: energiewerk!

Het woord Qigong bestaat uit twee Chinese woorden, namelijk Qi en Gong. Qi betekent ‘levensenergie’ en gong ‘werken met’. In dit geval het werken met ‘qi’. In één woord zou je dus kunnen zeggen dat Qigong ‘energiewerk’ is.

Qi is de essentie van iedere mens. Wanneer de voorraad levensenergie namelijk opraakt, sterven we. Qi krijg je met je geboorte mee, maar haal je ook uit je voeding, ademhaling, de natuur en het universum. Het is dan ook van levensbelang om deze energievoorraad op peil te houden en aan te vullen. Dat doe je door gezond te leven en te eten, op de juiste manier adem te halen en … natuurlijk door regelmatig Qigong te doen! 🙂

Je voorraad fysieke en geestelijke qi en de kwaliteit ervan worden met dit energiewerk, aangevuld en verhoogd. Wanneer je Zhineng ervoor zet wordt het zelfs ‘intelligente energiewerk’. Dat heeft overigens niets met IQ te maken, maar betekent dat er door middel van eenvoudige en makkelijk aan te leren bewegingen, een maximale effect wordt bereikt. Zhineng Qigong is dan ook voor iedereen geschikt: jong en oud, man en vrouw, volwassene en kind, klein en groot, ziek en gezond, mobiel en invalide, en ga zo door. Verder is ‘intelligent’ terug te voeren naar het feit dat Zhineng Qigong gebaseerd is op een combinatie van westers wetenschappelijk onderzoek, traditionele Chinese medicijnen en eeuwenlange Qigong kennis. Van alles het beste, zeg maar!

Wie een optimale verbinding tussen lichaam en geest wil maken en de meridianen volledig wil openen, doet er goed aan om dagelijks Qigong oefeningen te doen. Dit dagelijks oefenen wordt ook ‘gong’ genoemd en zal je naarmate de dagen vorderen steeds meer bewust maken van hoe je lichaam aanvoelt, waar zich energie blokkades bevinden, hoeveel invloed je gedachten op je hebben en de rust en ruimte die er door de oefeningen in je geest ontstaat. Je zult het mentale resultaat van de gongs ook merken in de manier waarop je in het dagelijks leven omgaat met werkdruk, spanning en tegenslag. Je zult veel beter kunnen aanvoelen wat je nodig hebt om in balans te blijven en vanuit je vernieuwde staat van bewustzijn daar ook voor kiezen. Over je fysieke en geestelijke grenzen gaan wordt niet meer iets wat je je laat overkomen, maar steeds meer een incidentele gebeurtenis waarbij je bijna ogenblikkelijk je ervan bewust bent dat het plaatsvindt.

Voor wie vooral geïnteresseerd is in wat Qigong fysiek voor je kan betekenen, som ik hier tot slot nog enkele lichamelijke voordelen van het regelmatig beoefenen van Zhineng Qigong:

·         Alkaliseert het bloed, wat inhoudt dat de zuurtegraad van ons lichaam weer op peil wordt gebracht.
·         Rekt en strekt de spieren en gewrichten en bevordert daardoor de bewegelijkheid van het lichaam.
·         Houdt de bloeddruk in balans.
·         Verbetert de bloedsomloop, zodat het bloed ook de extremiteiten (voeten, handen, armen, benen), dieper gelegen weefsel en uitwendige geslachtsorganen bereikt.
·         Vitaliseert het skelet.
·         Voedt en ondersteunt de longen, doordat er tijdens de oefeningen diep en langzaam adem wordt gehaald.
·         Houdt het zenuwstelsel in balans.
·         Stimuleert de spijsvertering, doordat er tijdens de oefeningen meer speeksel wordt geproduceerd en doorgeslikt, wat weer een positief effect heeft op spijsverteringssappen in de buik.

Lang verhaal kort: Zhineng Qigong houdt je vitaal en fit, zowel geestelijk als lichamelijk!

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.