Ziekte voorkomen met oosterse inzichten - Goedheid- Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Ziekte voorkomen met oosterse inzichten

Hoe zou je het vinden als jij je dokter een rekening zou mogen sturen als je ziek wordt en niet andersom? Als je hem of haar verantwoordelijk mag houden voor je gezondheid, omdat hij of zij gefaald is om jou het goede advies te geven en je hem of haar daar op aan mag spreken? Klinkt als de omgedraaide wereld, niet waar? En toch heeft het lange tijd wel zo gewerkt in China. De dokter was er in de eerste plaats om je gezond te houden en niet om je beter te maken. Regelmatig kwam hij langs, voelde je pols, bekeek je tong, observeerde veranderingen in de kleur van je huid, gezondheid van je haar, sterkte van je nagels en kon daaruit afleiden of je gezond was of op weg een ziekte te ontwikkelen. Door tijdig de juiste voeding en Qigong oefeningen voor te schrijven, zorgde de dokter ervoor dat ziekte geen kans kreeg om zich verder te ontwikkelen en zijn ‘patiënten’ hem bleven betalen.

In de moderne westerse wereld is het helaas zo dat we onszelf eerst helemaal uitputten en onze reserves tot het laatste drupje opmaken, voordat we de gang naar de dokter maken. We negeren de signalen van ons lichaam van alle kanten tot we er echt niet meer om heen kunnen en we met allerlei symptomen als hoofdpijn, maagpijn, slapeloosheid, kortademigheid, haaruitval, huiduitslag, enz. bij de dokter aankloppen. Nadat hij of zij ons een medicijn voorschrijft en deze zijn werk doet, gaan we weer vrolijk verder met de levensstijl die we daarvoor ook hadden van rennen, vliegen en weer doorgaan. We vinden het gek dat de voorgeschreven medicijnen na iedere doktersbezoek steeds minder goed hun werk doen en gaan over op steeds zwaardere middelen, totdat ons lichaam code rood aangeeft en we totaal uitgeput en verlamd een dieptepunt raken. We kunnen geen stap meer zetten en worden door een alles overweldigende vermoeidheid geveld. En gek genoeg, nemen we dan pas de tijd om stil te staan bij hoe het zover heeft kunnen komen. Dan pas vragen we ons af wat er eigenlijk precies van binnen gebeurt als je niet naar de signalen van je lichaam luistert, als je je gevoelens in het leven uitschakelt, omdat je van jezelf verlangt te voldoen aan wat de maatschappij van je wil en je daardoor welhaast als een machine door het leven gaat.

Het zijn namelijk de organen die de eerste klappen krijgen bij zowel fysieke als emotionele verwaarlozing, omdat de levensenergie (Qi) die zij nodig hebben om alle functies in het lichaam aan te kunnen sturen  te kort schiet of niet goed verdeeld kan worden. Er ontstaat een disbalans in het lichaam, dat zich o.a. uit in aanslag op de tong, een doffe huid, verlies van overmatig haar, onrustige nachtrust, ongemak na het eten, enz. Zodra we bewust worden dat dit noodkreten zijn vanuit ons lichaam, kunnen we er meteen iets aan doen door onze voeding aan te passen, meer rust in te bouwen en onze emoties te erkennen en te uiten. Alleen zo kunnen we voorkomen dat onze organen zich één voor één afsluiten en we ons lichaam langzaam uithollen. Door gelijk te reageren en te handelen vullen we het tekort aan Qi dan telkens op tijd aan, waardoor onze organen kunnen herstellen en we ons fit en vitaal blijven voelen. Telkens weer op tijd die kleine onregelmatigheden in het balans van ons lichaam bijstellen, betekent dat we veel energieker door het leven zullen gaan. Zonder hulp van medicijnen, die slechts de symptomen aanpakken en de oorzaak ervan in het lichaam laten sluimeren, kunnen we zo telkens ziekte een stapje voor zijn.

Laten we ons er steeds meer van bewust zijn dat ons lichaam een prachtig kunstwerk is dat met zorg en liefde behandeld moet worden. Dat de symptomen die we opmerken en voelen, noodkreten van ons lichaam zijn voor een andere levensstijl, en dat geen enkele medicijn de volledige macht heeft om ons te genezen. Die macht namelijk, bezitten alleen wijzelf!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.