Zuiveren met Qigong - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Zuiveren met Qigong

Zuiveren is een vorm van loslaten en past daarom uitstekend bij het jaargetijde waarin we nu leven. Precies zoals de bomen hun bladeren en zaden loslaten, mogen ook wij datgene laten gaan wat ons niet meer dient en tot ons nemen of vasthouden wat ons nog wel voedt en verzorgt. Wanneer we kijken naar de energieën in het lichaam die in de herfstperiode (Metaal element) het meest worden aangesproken, en dus onze zorg in het bijzonder nodig hebben, dan zijn dat die van de Longen en de Dikke Darm.

Bij de longen vindt zuivering plaats op het moment dat we uitademen: niet alleen de afvalstoffen uit onze cellen laten we hierbij uit het lichaam verdwijnen, maar ook mentale en geestelijke afval mogen we bij onze uitademing los laten. De dikke darm op zijn beurt helpt met het afvoeren en loslaten van afvalstoffen overgebleven uit voeding die we tot ons hebben genomen. Ons lichaam is voortdurende bezig zichzelf enerzijds te voeden en anderzijds te zuiveren, en onze geest (gedachten, overtuigingen en overdenkingen) idem dito.

Met Qigong kun je met specifieke oefeningen het lichaam zuiveren van opgehoopte oude energieën opgenomen uit schadelijke stoffen in onze voeding, medicatie, luchtvervuiling, negatieve emoties, oude emoties, electromagnetische straling, enz. Hiermee ondersteun je ook het immuunsysteem. Bij Qigong is de aandacht nooit alleen op het fysieke gericht, maar wordt altijd ook het mentale/geestelijke vlak meegenomen. Immers bij de Traditionele Chinese Geneeskunde worden lichaam en geest als één beschouwd.

De Qigong serie die ik hieronder voordoe is een goed voorbeeld van zo’n specifiek zuiverende oefening. Naast fysieke bewegingen, gebruik ik ook visualisaties van helder wit licht die met de aandacht in het lichaam gebracht wordt voor een zuiverende werking. Bij bewegingen waarbij ‘loslaten’ centraal staat, geef ik aan dat dat ook gedachten mogen zijn die je de vrijheid geeft om je systeem weer te verlaten, zodat ze niet vast blijven zitten en het leven daardoor zwaarder maken dan nodig is. Op alle mogelijke vlakken die jij kunt bedenkt waarbij je door los te laten lichter en zuiverder wordt, kun je deze Qigong oefeningen als ondersteuning gebruiken.

Naast de zuiverende werking van de oefeningen, zorgen ze er ook voor dat de qi (energie) in de  Long- en  Dikke Darmmeridianen vrij kunnen stromen. Het zou daarom zomaar kunnen zijn dat je, wanneer je deze serie regelmatig doet, je dit mooie jaargetijde van de herfst iets intenser beleeft en het je misschien ook lukt om een stukje melancholie of verdriet (emotie die bij het Metaal element hoort) wat makkelijker los te laten.

Video opgenomen bij Yogadreams Zaandam

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.