Vertrouwen in het eigen lichaam - Metaal Element - Qigong blog

Vertrouwen in het eigen lichaam – Zuivering, zelfheling en zelfverdediging

Van alle elementen binnen de Chinese Vijf Elementenleer is het Metaal element wellicht wel het minst tot de verbeelding sprekend. Het Water element roept meteen prachtige beelden op van oceanen, zeeën, rivieren, stromen en bronnen, het Hout element van bossen, bomen en struiken, het Aarde element van ons mooie planeet en de verschillende bodemsoorten die er zijn en het Vuur element van de zon, lava en vuur zelf. Metaal bevindt zich diep in de aarde, verborgen voor het blote oog totdat het gedolven wordt of via aardverschuivingen aan de oppervlakte komt. In zijn hoedanigheid als edelsteen, edelmetaal en mineraal is Metaal verbonden met beschermende, zuiverende en helende vermogens. Als je dit omzet naar de kwaliteiten van het Metaal element in het menselijk lichaam, dan is het misschien wel de meest waardevolle van alle vijf elementen.

De beschermende, zuiverende en helende eigenschappen van edelstenen, edelmetalen en mineralen vind je terug in de zelfhelende en zelfverdedigende vermogens van je lichaam en in de zuivering van je cellen door je ademhaling. Bewust stilstaan bij hoe ingenieus je lichaam via je immuunsysteem werkt om ongewenste indringers van buitenaf af te weren of een wond die je hebt opgelopen te repareren, vergroot je bewustzijn van de immense vermogens van je lichaam. Het vertrouwen in het wonder dat je lichaam is groeit in gelijke mate mee met dit bewustzijn en het gevoel dat je hulp van buitenaf nodig hebt om gezond te blijven, vervaagt en verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Het inzicht dat je hiermee verkrijgt, wekt de wil op om je lichaam te ondersteunen in haar prachtige zelfhelende en zelfverdedigende werk. Je merkt dat je moeiteloos gezonder gaat leven, bewegen en eten wat er vervolgens toe leidt dat je nog zelfvermogender en nog bewuster door het leven gaat. Je bewustzijn, inzicht en motivatie hebben een versterkende en krachtige kettingreactie op gang gebracht, die niet alleen de werking van je lichaam ondersteunt, maar ook de geest versterkt. Angst voor ziekte gaat namelijk niet meer zo diep als voorheen en neemt veel minder ruimte in je leven in. Alle levensenergie (qi) in het lichaam is daardoor gericht op het welzijn en de onderlinge harmonie van  je organen (bij angst wordt juist de aandacht naar de ledenmaten gestuurd om te kunnen vluchten, vechten of bevriezen) en dat op zijn beurt bekrachtigt – naast je gezondere levensstijl – eveneens de werking van je lichamelijke vermogens. Een waanzinnig mooi voorbeeld van de éénheid van en wisselwerking tussen lichaam en geest.

De organen longen en dikke darm zijn verbonden aan het Metaal element en daarmee ook het zuiverende van de ademhaling en het loslaten van dat wat ons niet dient. Volgens de Chinese Vijf Elementenleer zijn alle fysieke eigenschappen om te zetten naar mentale, emotionele en geestelijke aspecten, omdat alles wat tot je menselijke beleving behoort niet los van elkaar kan bestaan en dus een geheel vormt. Het loslaten en je zuiveren van vastgeroeste ideeën en terugkerende patronen die de groei van je persoonlijke ontwikkeling, bewustzijn en inzicht niet meer dienen, behoort daarom ook tot dit element. Daarvoor is het nodig om naar binnen te keren en je te bezinnen op welke gedachten en aannames daadwerkelijk van jou zijn en welke je misschien onbewust over hebt genomen van de omgeving, maatschappij en cultuur waarin je opgevoed en opgegroeid bent. Dat naar binnen keren kun je ook terugzien in het seizoen herfst, dat gekoppeld is aan het Metaal element. De natuur trekt haar energie in dit jaargetijde weer naar binnen en laat bladeren en zaden los, zodat regeneratie in de winter en nieuwe groei in de lente kan plaatsvinden. Omgezet naar jou en mij als mens laat dit natuurlijke beeld ons zien dat we bewust de tijd mogen nemen om dat wat niet meer bij ons past los te laten en ruimte te maken voor nieuwe levenschenkende gedachten en ideeën (zaden) die diep vanuit ons eigen binnenwereld ontspruiten en hun weg naar de buitenwereld vinden.

Alleen zo – van binnenuit naar buiten –  kunnen we de wereld om ons heen ten goede te veranderen, gelijk edelstenen, edelmetalen en mineralen eerst in het binnenste van de aarde gevormd worden, voordat ze hun helende en zuiverende werking in de buitenwereld kunnen verspreiden.

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.