Balans en stabiliteit met Qigong- Uitgelichte afbeelding

Balans en stabiliteit met Qigong

Langzaamaan verandert de inhoud van mijn lessen en schuiven we steeds een beetje door richting de lente. De focus ligt wat minder op het verzorgen en onderhouden van de nier- en blaasmeridianen en is wat meer gericht op oefeningen die de maag- en miltenergie voeden. De winter is namelijk nog niet voorbij. We bevinden ons in een overgangsperiode tussen twee seizoenen in wat betekent dat het Aarde element het nu eerst wat meer voor het zeggen gaat krijgen, voordat we de overstap maken naar Hout en haar lente kwaliteiten. Als we ons aan het ritme van de natuur houden, dan rollen we zelf nu langzaam uit een periode van maximale yin, waarbij we rust en stilte diep van binnen hebben opgezocht, en voelen we misschien langzaam de yang energie van de lente in ons doen en laten opkomen. We zijn wat meer naar buiten gericht, ook omdat de dagen wat langer worden en de zon steeds meer warmte geeft.

Naast aandacht voor de milt- en maagmeridianen, vraagt deze overgangsperiode van seizoenen ook van ons om stil te staan bij de mate waarin wij voor onszelf zorgen en voor de ander. Zorgen voor is namelijk een kenmerkende eigenschap van onze aarde. Ga maar eens na wat zij allemaal voor ons doet: vangt voor ons de regen op, zodat we onze dorst kunnen lessen, neemt zaden liefdevol op, zodat ze uit kunnen groeien tot bomen waarvan we de vruchten mogen plukken en planten die we op kunnen eten. De aarde biedt ons materialen aan waarvan we onze huizen kunnen bouwen en gebruiksvoorwerpen kunnen maken en geeft ons brandstof voor onze vuren en grondstoffen voor onze kleding, zodat we ons tegen de kou kunnen beschermen. Ondanks alles wat haar van binnenuit wordt aangedaan (vooral door ons als mens) en van buitenaf op haar afkomt, houdt ze onverstoorbaar haar baan rondom de zon vast, zodat het leven in en op haar kan blijven voortbestaan. We rekenen als mens dus niet alleen voortdurend op de verzorging van Moederaarde, maar ook op haar vermogens om balans en stabiliteit te bewaren en gecentreerd te blijven.

We kunnen ons dus spiegelen aan de verzorgende energieën van de aarde als het gaat om hoe we naar onszelf en de ander omkijken. Ook de manier waarop de aarde in balans blijft en stabiliteit geeft, dient als voorbeeld voor ons. In ons dagelijks leven kunnen wij mentaal leren gecentreerd en in balans te blijven, ondanks allerlei alledaagse en vaak tegenstrijdige krachten die op ons inwerken. Telkens weer onze voeten bewust contact laten maken met de aarde en ze wat weg laten zinken in haar verzorgende omhelzing, zoals we ook altijd tijdens mijn Qigong lessen doen, leert ons op haar te vertrouwen. Onze geest vindt hierdoor rust en stabiliteit, vooral als we daarna ook met aandacht omhoog rijzen in het lichaam en via onze kruin contact maken met de Hemel. Balans vinden tussen aarden en rijzen dus, maar ook tussen opnemen en loslaten of inademen en uitademen tijdens Qigong, zorgt ervoor dat we geestelijk telkens en steeds sneller weer ons centrum vinden in situaties die ons uit balans brengen. Door ons bewust bezig te houden met deze wisselwerkingen, raken ook onze spieren, gewrichten en botten vertrouwd met deze tegengestelde krachten en vinden we fysiek ook steeds sneller stabiliteit.

Op één lijn komen met het draagvermogen en de stabiliserende krachten van de aarde en het in evenwicht houden van het zorgen voor jezelf en het zorgen voor een ander, zijn prachtige intenties voor de komende overgangsperiode tussen winter en lente. Door middel van Qigong gericht op de milt- en maagenergie én veel oefeningen die focus en balans van ons vragen, gaat ons dit vast en zeker lukken!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.