Terugkeren naar Yin - Uitgelichte afbeelding Wu Xing Qigong

Terugkeren naar Yin

De Chinese Vijf Elementenleer verdeelt de jaargetijden op in kleine Yang en grote Yang en in kleine Yin en grote Yin. Kleine Yang staat voor de ontluikende en opstuwende kracht van de lente (Hout element), grote Yang voor zomerse kracht en uitbundigheid (Vuur element), klein Yin voor de steeds meer naar binnen gerichte en loslatende karakter van de herfst (Metaal element) en grote Yin voor winterse rust en de stille fluistering van een nieuw begin (Water element). Het vijfde jaargetijde hoort bij het Aarde element en zorgt telkens voor een geleidelijke overgang tussen ieder seizoen.

Als mens varen we er wel bij als we zoveel mogelijk met deze natuurlijke ritme meebewegen; steeds onze aandacht in een eindeloze cyclus laten uitdijen naar een meer yang-cadans in de lente en zomer om daarna weer terug te keren naar een meer yin-ritme van het dagelijkse leven in de herfst en winter. Gaan we hier tegenin, dan raakt ons lichaamgeest in onbalans. Als we onszelf bijvoorbeeld niet de gelegenheid geven om in de lente en zomer creatief te zijn en plannen en ideeën te laten ontstaan en uit te voeren, zal dat zich in eerste instantie uiten in emoties als frustratie en ongeduld. Wanneer we onszelf niet de ruimte geven om een stapje terug te doen in de herfst en winter, zodat we naar binnen kunnen keren en na kunnen denken over wat we tot dusver tot stand gebracht hebben, zou dat zich kunnen uiten in bijvoorbeeld angst en depressie.

Blijf je ondanks deze emotionele tekens van onbalans vol gas tegen de natuurlijke stroom ingaan, dan zal je lichaamgeest overgaan naar de volgende ‘alarmfase’ en je via symptomen wakker proberen te schudden: verslechterd gehoor of zicht, bloedarmoede, spijsverteringsproblemen, lusteloosheid, blaasontsteking, benauwdheid, vocht vasthouden, nier- en galstenen, hartkloppingen, snel verkouden, vergeetachtigheid, vermoeidheid, moeilijke stoelgang, enz. Alles om jou te laten inzien dat het jouw ritme niet kan volgen. Als deze aanwijzingen tenslotte ook niet helpen, dan wordt het laatste redmiddel ingezet en gaan symptomen over in ziekten. Wanneer we dus als mens consequent het uitdijen en inkrimpen van de natuurlijke energie waarvan we deel uitmaken negeren, kunnen we erop rekenen dat we vroeger of later door ons lichaamgeest worden gedwongen ons levensstijl aan te passen.

Nu de wintertijd is aangebroken (volgens de Chinese Vijf Elementleer is dit vanaf half november) zou je dus extra op jezelf kunnen letten door meer rust te nemen dan je gewend bent, vooral ook in deze drukke decembermaand. Stel jezelf de komende week de vraag of het echt nodig is dat je nog een hele dag gaat winkelen voor een nieuwe kerst outfit, terwijl je je eigenlijk liever een paar uur met een deken en een goed boek op de bank wilt opkrullen. Hangt er niet nog iets moois in je kast wat je met één nieuwe accessoire misschien weer helemaal op kunt frissen? En dat kerstdiner wat je je familie voor wilt schotelen, moet dat écht uit allemaal nieuwe recepten bestaan die je nog nooit eerder hebt gemaakt en waarvan je geen idee hebt wat sommige ingrediënten zijn? Of kun je ook een paar heerlijke gerechten maken die je kent en die je zo in elkaar kunt zetten. Kleine aanpassingen in je eigen verwachtingen kunnen al wat lucht geven, waardoor je wat minder gespannen deze periode ingaat. En dat geldt natuurlijk ook voor de wintermaanden die volgen!

Gun jezelf deze winter de tijd om regelmatig stil te staan en naar binnen te keren, jezelf afvragend wat je in de lente zou willen laten opbloeien. Diep onder de grond is de natuur daar immers ook mee bezig. Zaden die zich tijdens de herfst in de aarde genesteld hebben, verzamelen in de winterse stilte kracht en energie, zodat zij zich in de lente een weg naar boven kunnen banen. Zorg goed voor jezelf en stel verwachtingen ten aanzien van jezelf wat naar beneden bij. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je volledig opgeladen straks weer het cadans van de kleine en grote Yang kunt bijhouden en je volledige potentie tot bloei kan laten komen.

Facebooktwitterlinkedin
3 Reactie's
 • Marjon
  Geplaatst op 11:59h, 13 december Beantwoorden

  ?

 • Saeunn Brynjolfsdottir
  Geplaatst op 21:14h, 14 december Beantwoorden

  Bedankt heerlijk om te lezen het is winter Bedankt voor de uitnodiging om rustig aan te doen onder me dekens met een mooi boek

  • Yvonne
   Geplaatst op 08:08h, 15 december Beantwoorden

   Graag gedaan Saeunn! Geniet van de rust! 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.