Dantian, energiereservoirs in het lichaam - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Dantian, energiereservoirs in het lichaam

Het verzamelen van energie (qi) in de dantian is vast onderdeel tijdens mijn Qigong lessen. Dantian zijn energiereservoirs in het lichaam die met zuivere qi uit de kosmos en het universum (ook wel Hunyuan Qi genoemd) aangevuld kunnen worden en van waaruit de qi zich verder verspreidt naar lichaam, ziel en geest.
In Qigong kennen we drie dantian. De onderste bevindt zich in de buikholte, dichtbij de nieren en de geslachtsorganen en draagt zorg voor de (fysieke) levensenergie, oftewel de Jing. De middelste dantian is ter hoogte van de borstholte, dichtbij het hart en de longen, en is verantwoordelijk voor de energetische qi, oftewel de Qi. De bovenste dantian, tenslotte, bevindt zich in de hoofdholte, in het centrum van je hoofd en draagt zorg voor de spirituele energie, oftewel de Shen. Over Jing, Qi en Shen schreef ik eerder een artikel.

Bij het beoefenen van Qigong gaat het grootste deel van de aandacht uit naar het aanvullen van de onderste dantian met qi, niet alleen omdat dit de bron is van waaruit alle bewegingen tijdens de oefeningen worden ingezet, maar ook omdat de onderste dantian het fundament is voor de andere twee. Pas wanneer het centrum van jouw lichaam stabiel is en er balans is in het fysieke lichaam, heb je de vermogens om je energetische en spirituele lichaam te verzorgen. Je kunt het een beetje vergelijken met het menselijk bestaan: pas wanneer wij een dak boven ons hoofd hebben, genoeg eten in ons buik en ons veilig voelen (fysieke welzijn), ontstaat er ook ruimte en tijd voor andere activiteiten zoals sporten, zingen, dansen, vissen, wandelen, lezen, spelletjes spelen, enz. (energetische welzijn) en tenslotte ook aandacht voor dat wat boven dit alles uitstijgt, het ongrijpbare en mystieke van het leven (spirituele welzijn).

Wanneer je tijdens Qigong oefeningen qi  van boven naar beneden meeneemt, vul je de onderste dantian met yang qi uit de hemel door de handpalmen (energetische punten op het lichaam die Laogong genoemd worden), zodra ze ter hoogte van de onderste dantian zijn, bovenop elkaar op de navel te leggen. Vrouwen leggen hun rechter handpalm (rechts = yin = vrouwelijk) eerst op de navel en links er bovenop, mannen linkerhand (links = yang = mannelijk) eerst en dan rechts er bovenop. Zo kan qi via Loagong in je onderste dantian stromen. Wanneer je vervolgens qi van beneden naar boven door het lichaam meeneemt, plaats je weer je handpalmen op de navel, en vul je opnieuw via Laogong de onderste dantian, deze keer met yin qi van de aarde. Wanneer je zowel yang qi als yin qi in de onderste Dantian gebracht heb, is er sprake van balans in het centrum van je lichaam en kun je je aandacht gaan richten op het vullen van de middelste (borstholte) en bovenste (hoofdholte) Dantian.

Een mooie oefening waarbij je alle dantian vult is de Lift Qi Up Pour Qi Down. Het vullen van de dantian vindt in deze oefening overigens plaats via de middelvingers (verbonden met het hart via de hartbeschermer meridiaan) i.p.v. met de handpalmen.

De mens die door gezond en energierijk te eten, diep adem te halen en regelmatig Qigong te beoefenen deze energiereservoirs telkens voldoende en op tijd weet  aan te vullen, wacht volgens de Chinese geneeskunde een lang en vitaal leven. Een duurzamer levensstijl is niet voor te stellen!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.