De Mandala van Xiu Yang - Deel 2 - Mimi Kuo Deemer - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

De Mandela van Xiu Yang – 2e artikel

Het prachtige boek van Mimi Kuo-Deemer over de eeuwenoude Chinese wijsheid Xiu Yang – oftewel zelfcultivatie voor een gelukkiger, gezonder en een meer gebalanceerd leven – verdient uitgebreider aandacht dan de boekrecensie die ik eerder schreef. In een reeks van vijf artikelen draag ik de komende weken de hoogtepunten van het boek – dat alleen nog in het Engels te verkrijgen is – in het Nederlands over, met als doel zoveel mogelijk mensen bewust te maken op welke wijze zij hun leven gelukkiger, gezonder en evenwichtiger kunnen leiden. Een andere intentie die hieraan verbonden is, is mijn behoefte om Mimi te ondersteunen in haar missie om de Oosterse wijsheid aan het Westen over te brengen. Vorige week verscheen deel 1 De Kunst van Xiu Yang van deze reeks, hieronder vind je het vervolg hiervan, deel 2.

Uit het boek Xiu Yang van Mimi Kuo-Deemer

Zo binnen, zo buiten

De kracht van Xiu Yang ligt in het besef dat duurzaam geluk (in tegenstelling tot kortstondige geluksmomenten) bij onszelf begint in de manier waarop wij ons van binnenuit verhouden tot ons lichaam, onze geest (gedachten), ons hart en onze relaties (de wereld). We maken daarbij gebruik van bronnen van kennis, wijsheid, inzicht en compassie die diep van binnen bij ons opwellen en via ons lichaam, geest, hart en compassie hun weg naar de buitenwereld – de natuur en het universum – vinden. Mimi maakt dit in haar boek visueel met behulp van een mandala (zie afbeelding hiernaast) met in het centrum jou als compleet en heel wezen van waaruit kennis, wijsheid, inzicht en compassie opborrelt en zijn uitwerking heeft op lichaam, geest (gedachten), hart en relaties en via deze vier uitstraalt naar de wereld om ons heen, de natuur en het universum. Zij benadrukt dat de vier kwaliteiten van kennis, wijsheid, inzicht en compassie bij een ieder van ons aanwezig zijn en met de juiste zorg kunnen groeien en toenemen.

Een andere benadering van het lichaam

In het Westen zijn we gewend geraakt onszelf en anderen te beoordelen aan de hand van het uiterlijk. Iemand die gestroomlijnd, gespierd en sportief eruit ziet, krijgt vaak onze waardering, terwijl we iemand afkeuren die minder strak in het vel zit. Hetzelfde oordeel vellen we respectievelijk vaak ook over onszelf. In het hoofdstuk ‘Xiu Yang voor een Gezond en Harmonieus Lichaam’ wordt ons door Mimi een andere kijk op het lichaam gegeven en reikt ze ons manieren aan om de juiste voorwaarden voor ons lichaam te scheppen, zodat het in gezondheid kan groeien en toenemen. Meer hierover in het volgende deel van deze reeks.

Een gezonder en wijzer relatie met hart en geest

Onze geest maakt het mogelijk gedachten te hebben, zaken te beredeneren, ons iets voor te stellen en logica te gebruiken. Gedachten zijn waardevol, maar kunnen ons ook soms behoorlijk in de weg zitten en ons zelfs schade toebrengen of ondermijnen. Leren afstand nemen van je gedachten, zodat je ze kunt observeren en ze kunt zien voor wat ze werkelijk zijn, zorgt voor een gezonder en wijzere relatie ermee. In het hoofdstuk ‘Xiu Yang voor een Gebalanceerd Mentaal en Emotioneel Leven’, die ik in deel 4 van deze reeks zal uitwerken, leert Mimi ons de zaden van goede gedachten te zaaien en die ons beschadigen juist te wieden. Ook het hart wordt in dit deel in één adem meegenomen, omdat in het Oosten geest en hart als één worden beschouwd (zij zeggen ook geesthart of hartgeest).

Een gelukkiger plekje op de wereld

Met alle zorgen die we niet alleen in ons persoonlijk leven soms ervaren, maar ook m.b.t. de mondiale problematiek waarmee wij nu te maken hebben, lijkt een gelukkiger plekje op de wereld een ‘ver van mijn bed show’. In het hoofdstuk ‘Xiu Yang voor een Gelukkiger Plekje op de Wereld’ – opent Mimi ons via Xiu Yang de ogen en laat ons een wereld zien die ethisch, flexibel, nederig en grenzeloos is. Dit hoofdstuk bespreek ik in deel vijf van deze reeks.

Kennis, wijsheid, inzicht en compassie

Hoe verder je komt met het toepassen en integreren van Xiu Yang in je dagelijks leven, des te dieper en helderder worden de vier kwaliteiten van kennis, wijsheid, inzicht en compassie. Kennis hebben we nodig om met Xiu Yang de juiste keuzes te maken en onze vaardigheden te verdiepen, zodat we kunnen groeien. Wijsheid om vanuit een onderzoekende en open geest te communiceren i.p.v. blind te reageren op dat wat ons toekomt. Inzicht om uit te kunnen zoomen en een groter begrip van het geheel te krijgen en compassie om onze innerlijke criticus te zien voor wat het is: een passant en geen vaste bewoner.

Ons ware potentieel

Het toepassen van de kunst van Xiu Yang opent de deur naar ons ware potentieel: een natuurlijke staat van zijn, ademen, liefhebben en terugkeren. Hiermee herstellen we ons innerlijke balans en vinden we opnieuw weer ware levensvreugde: schatten die ons allemaal toekomen. Eenmaal gevonden, uit dit innerlijke balans zich moeiteloos in gezondheid, geluk en uiterlijke schittering. Hiervoor is het nodig dat we ten diepste beseffen dat ons persoonlijke veld heilig is en dat alles wat we fysiek, mentaal en spiritueel inademen, toelaten en binnenhalen van belang is voor wat er van binnen wortel mag schieten. De kunst van Xiu Yang benadruk telkens weer dat dieet, gedachten, beweging en meditatie niet alleen ons lichaam en geest gezond houden maar ons ook toestaan te groeien en bloeien.

Tijd, ruimte en de juist omstandigheden om te groeien

Bij het toepassen van de kunst van Xiu Yang is het belangrijk om te onthouden dat alles wat groeit tijd, ruimte en de juiste omstandigheden nodig heeft. Een evenwichtiger leven vraagt om serieus werk en voortdurende aandacht, maar is niet gebaat bij haast en een verlangen om zo snel mogelijk resultaat te boeken. Dit laatste zorgt er alleen voor dat we onszelf uitputten en wellicht zelfs weerzin opbouwen om verder te gaan. Xiu Yang vraagt om een gezonde portie discipline, toewijding en herhaling van oefeningen, dagelijkse routines, slaap cycli, meditatie en ademhalingsoefeningen. Met een open en nieuwsgierige blik gedachten en emoties van weerstand waarnemen en observeren en er niet voor wegrennen is binnen zelfcultivatie minstens zo waardevol. De mandala van Xiu Yang helpt je inzien dat je meer bent dan je gedachten en emoties alleen, maar een heelheid van lichaam, geest, hart en wereld.


Inhoud 3e artikel: volgende keer ga ik dieper in op het hoofdstuk over een gezond en harmonieus lichaam. Hierin is o.a. aandacht voor de holistische kijk op het lichaam, een dagindeling naar de Chinese orgaanklok, ademhaling, beweging en voeding.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.