Xiu Yang - Self-Cultivation for a happier, healthier and balanced life - Mimi Kuo Deemer - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Xiu Yang – Zelfcultivatie voor een gelukkiger, gezonder en meer gebalanceerd leven – Mimi Kuo-Deemer

Dit boek is voor iedereen die – net als ik – ervan overtuigd is dat onze innerlijke staat van zijn vorm geeft aan de wereld om ons heen. Of in de woorden van  Mimi: ‘je innerlijke balans straalt uit naar buiten’. We staan als mensheid voor enorme uitdagingen en moeten nu alles op alles zetten om het tij van vervuiling, uitbuiting en materialisme te keren. Het is hierbij van het grootste belang dat we beseffen dat we de wereld pas kunnen helen als we onszelf heel voelen. De eerste stap die we daarvoor moeten maken is ons bewust worden dat we meer liefde en zachtheid nodig hebben voor onszelf en onze medemensen, om deze kwaliteiten vervolgens ook te gaan cultiveren. Pas dan als de verbinding met onszelf en onze medemens geheeld is, kunnen we die heelheid ook naar buiten toe uitstralen en deze wereld tot haar recht laten komen.

De inhoud van dit boek legt de eeuwenoude Chinese wijsheid van ‘Xiu Yang’ (zelfcultivatie) uit. Mimi schijnt hierin een helder en duidelijk licht op hoe je stap voor stap een leefstijl kunt creëren, waarbij de nadruk ligt op langdurige en blijvende gezondheid en welzijn van lichaam, geest, hart en relaties. Geen quick fix dus, maar diepgaande verkenning van je innerlijke wereld! Door onze kennis, wijsheid, compassie en inzichten op een liefdevolle en zachte wijze toe te laten nemen, groeien we steeds meer toe naar ons volle potentieel. Iets wat niet alleen voordelen heeft voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen en onze wonderschone Moeder Aarde. Dat is wat Xiu Yang nu voor mij betekent!

Mimi gebruikt heldere en duidelijk taal (Engels!) en geeft genoeg voorbeelden in haar boek om duidelijk te maken hoe je de theorie van Xiu Yang (spreek uit: sho yaang) die zij uitlegt in praktijk kunt brengen. Ze combineert op een prachtige wijze haar kennis van en inzichten in Yoga, Qigong en Meditatie en verwijst ook naar veel erkende spirituele leiders en docenten. De referenties naar ander literatuur aan het einde van het boek zijn (bijna ?) net zo inspirerend als het boek zelf.

‘Xiu Yang’ is niet alleen voor wie op zoek is naar verdieping van zijn of haar Yoga, Qigong en/of Meditatie practice, maar voor IEDEREEN die welgemeend bezig is met zijn of haar eigen welzijn en daarnaast ook met dat van de medemens (Mimi noemt hen onze humanitaire broers en zussen) en deze prachtige planeet Aarde, die we ons thuis mogen noemen.

Omdat dit boek op dit moment alleen in het Engels te bestellen is, wijd ik de komende weken mijn blogs aan de vijf delen waarin dit boek is verdeeld:
1. De Kunst van Xiu Yang
Uitleg van wat de bron van ontstaan is van Xiu Yang en wat het inhoudt.
2. De Mandala van Xiu Yang
Dit is de ‘routekaart’ van Xiu Yang, die ons door een landschap voert waar kennis, inzicht, wijsheid en compassie zich uitdrukken in lichaam, geest, hart en relaties.
3. Xiu Yang voor een Gezond en Gebalanceerd Lichaam
Aanwijzingen om je dag in te delen aan de hand van de orgaanklok, het belang van goed en diep
ademhalen, eenvoudige oefeningen voor maximale gezondheid en voedingsadviezen.
4. Xiu Yang voor een Evenwichtig Mentaal en Emotioneel Leven
Inzichten verkrijgen over je innerlijk leven a.d.h.v. meditatie en mindfulness en daardoor op een
evenwichtiger manier reageren op het leven, een harmonieus hart en jezelf bevrijden van de
innerlijke criticus.
5. Xiu Yang voor een Gelukkiger Plekje in de Wereld
Het cultiveren van kwaliteiten die jou en je omgeving gelukkiger maken, zoals kunnen luisteren
en vrijgevig en vriendelijk zijn. Hoe kun je flexibel, dienstbaar, spontaan, creatief en vrij leven.

Graag benadruk ik hier nogmaals dat dit boek niet alleen een wegwijzer is voor iemand die aan Yoga, Qigong of Meditatie doet (of hier belangstelling voor heeft), maar dat het vooral ook waardevolle handvatten biedt voor iedereen die op zoek is naar meer welzijn en vervulling in het leven, hetzij fysiek, hetzij mentaal, hetzij geestelijk. Vandaar ook dat ik deze blog naar al mijn abonnees toestuur, ook degene die zich voor mijn ‘Gedichten, Gedachten, Gelezen, Geloven en Geluisterd’ blogs hebben opgegeven!

Wil je dit boek graag lezen? Je kunt het eventueel hier meteen bestellen.

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.