Qigong and the Tai Chi Axis - Mimi Kuo Deemer - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Qigong and the Tai Chi axis – Mimi Kuo-Deemer

Voor wie het niet erg vindt om Engels te lezen is het boek ‘Qigong and the Tai Chi Axis’ van Mimi Kuo-Deemer voor iedere Qigong liefhebber een echte aanrader. Mimi is een yoga-, meditatie- en qigongdocente, geboren uit Chinese ouders, maar opgegroeid in Amerika. Tijdens haar studietijd en haar twintiger jaren woonde ze in China, totdat ze in 2009 met haar man naar Groot-Brittanië verhuisde. Daar woont en werkt ze nu nog steeds. Ik kwam Mimi een paar jaar geleden op het spoor toen ik op internet op zoek ging naar een demonstratie van de ‘Ba Duan Jin Qigong’. Deze deed ze niet alleen prachtig voor, maar ze voorzag het ook van een mooie, heldere en welhaast poëtische omschrijving. Hetzelfde vind ik ook voor de beschrijvingen die ze in haar boek geeft.

‘Qigong and the Tai Chi Axis’ heeft – naast een introductie in de Chinese Vijf elementleer, Yin Yang en de Tai Chi Axis (het in lijn zijn met de yin en yang energieën van het lichaam) – vijf delen die ieder element: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water in een aantal hoofdstuk uitdiept en van bijpassende Qigong oefeningen voorziet. Elk element wordt uitgelegd aan de hand van het seizoen waaraan het gekoppeld is en de bijbehorende energie. Zo heet het eerst hoofdstuk van het element Hout ‘Rising Yang and the Energy of Spring’, die van Vuur ‘Maximum Yang: Fire and the Heat of Summer‘, die van Aarde ‘Late Summer and the Earth element: Abundant, Stable and Balancing All Life’, die van Metaal ‘Ascending Yin: Autumn and the Metal Element’ en Water ‘Maxiumum Yin: Water and Winter’s Time to Rest’. Mimi besteed ook aandacht aan de organen en meridianen behorende bij ieder seizoen en heeft vooral ook oog voor de geestelijke weldaad die Qigong met zich meebrengt.

Mimi slaat in haar teksten o.a. hele mooie bruggen tussen de vijf elementen en de ontwikkeling van ons als mens. Een mooi voorbeeld hiervan is onderstaande tekst uit een hoofdstuk van het element Vuur:
“In our life-cycle, Fire correlates tot the years we mature into adults. As our physical height and stature steadies, our growth is directed towards deepening en enriching our relationship with ourselves and with others. In our Fire years, we ideally build our communities of friends or family, meet a partner and discern what it is that we most love to do or make sus most happy.”

De oefeningen die zij in haar boek voorstelt worden ondersteund door video’s die zij maakt en online deelt. Haar boek is begin dit jaar uitgekomen, wat betekent dat ze tot nu twee video’s openbaar heeft gemaakt: die welke hoort bij het Water element en die van Hout. Ik deel ze graag hieronder, en laat je graag zelf ervaren hoe prettig en helder Mimi uitlegt, spreekt en beweegt:

Water

Hout

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Dat kan hier!

NB In november van dit jaar komt Mimi naar Nederland (Yogadreams, Zaandam) om een intensieve Qigong training te geven aan Yogadocenten, Yogadocenten i.o. en ervaren Yogi’s met als doel om Qigong in Yogalessen te verweven. Mocht je geïnteresseerd zijn of iemand kennen die dit interessant vindt, dan vind je hier meer informatie over de training!

 

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.