Vrijbaan maken voor de lente - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Vrijbaan maken voor de lente

Maart is de maand van de belofte van lente en nieuwe, frisse energie! De dagen worden weer langer en de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. Dezelfde stuwende kracht die ervoor zorgt dat de bloemen zich een weg door de aarde omhoog banen en er weer blaadjes aan de bomen komen, is ook in het menselijk systeem werkzaam door middel van de lever- en galblaasenergie. Om onze lichaamgeest voor te bereiden op deze stuwende kracht van de lente, is het goed om afvalstoffen, die zich tijdens de winterrust in ons hebben verzameld, los te weken en af te voeren. Op die manier spoelen we onszelf schoon en maken ruim baan voor de kracht van een nieuw begin vol potentie en onvoorziene mogelijkheden.

Het losweken van qi (levensenergie) dat zich in ons vast heeft gezet of gestagneerd is geraakt, bereik je met Qigong oefeningen die gericht zijn op het uitwringen en reinigen en zuiveren van de meridianen en bijbehorende organen. Uitwringen kun je bijvoorbeeld heel mooi doen door de torso van links naar rechts te draaien en weer terug. In de twist blokkeer je heel even de stroom in de meridianen, waardoor er bij het weer uit de twist komen een grotere stuwkracht vrijkomt, die gestagneerde qi meeneemt. Je kunt dit vergelijken met een tuinslang waar een knik in zit: wanneer je de knik eruit haalt, spuit het water er eerst met veel meer kracht uit, voordat het weer geleidelijk gaat stromen. Ook het met de handpalm- laogong genaamd – traceren van de meridianen aan de buitenzijde van het lichaam heeft een zuiverende werking. Laogong is een krachtig energiepunt in het lichaam dat werkt als een magneet. Wanneer je ermee langs de meridianen strijkt, neemt het afvalstoffen mee en heft stagnaties in de qi stroom op. Door daarna je handen goed uit te schudden zorg je ervoor dat alles wat mee is gekomen weer afgegeven wordt aan de aarde. Het met je aandacht van binnenuit langs de meridianen lopen, heeft trouwens hetzelfde reinigende effect!

Een andere oefening die lijkt op het traceren van de meridianen met laogong is het in drie lagen reinigen van het lichaam. Hiervoor breng je de handen langs de zijkant door de blauwe hemel omhoog tot boven je hoofd. Draai je handpalmen naar de hemel en vul ze met zuiver wit licht. Wanneer je je handpalmen vervolgens met aandacht naar je hoofd draait, visualiseer dan stromend zuiver wit licht vanuit laogong via de kruin in het lichaam. Hou de handen wat van elkaar af met de handpalmen naar beneden gericht en de vingers naar elkaar toe gedraaid, de ellebogen zijn zover als mogelijk uit elkaar. Breng de handen langzaam voor het lichaam langs naar beneden en reinig hiermee de voorste laag van je lichaam. Blijf rechtop staan. Als je handen niet verder naar beneden kunnen, ga dan met je aandacht verder door het lichaam, door de benen en de voeten tot een meter de aarde in.
Breng de armen opnieuw langs de zijkant van het lichaam, door de blauwe hemel, omhoog en vul je handpalmen weer met zuiver wit licht. Als je de handpalmen naar je kruin draait, vul je je lichaam opnieuw met dat zuivere licht. De handen gaan ook hier weer met de handpalmen naar de aarde gericht voor het lichaam langs, langzaam naar beneden. Hou nu wel de vingers naar voren gedraaid en breng de schouderbladen zover als voor jou kan naar elkaar toe, zodat je de middelste laag van je lichaam kunt zuiveren. Blijf als je handen niet meer verder naar beneden kunnen met je aandacht door de benen gaan tot in de voeten. Ga door met je aandacht tot een meter de aarde in en geef daar alle onzuiverheden af.
Voor de derde en laatste keer breng je je armen langs de zijkant van je lichaam omhoog en draai je je handpalmen naar de hemel om ze op te vullen met zuiver wit licht. Draai met aandacht de handpalmen naar je kruin en vul jezelf weer op. De handen gaan met de handpalmen naar de aarde gericht en de vingers weer naar elkaar wijzend langzaam naar beneden. Probeer nu zoveel mogelijk de schouderbladen naar elkaar toe te brengen en langs de achterzijde van je lichaam te blijven en reinig dit deel van je lichaam. Als je handen niet meer verder naar beneden kunnen, omdat je rechtop blijft staan, ga je verder met je aandacht door de benen en voeten en geef je alles wat grijs en grauw is tot een meter diepte aan de aarde af.

Na het reinigen van het lichaam is het tijd om de stroom van qi weer krachtig door het lichaam te laten stromen, zodat restjes losgeweekte afval die toch nog achter zijn gebleven meegenomen en afgevoerd kunnen worden. Qigong oefeningen voor lever- en galblaas zijn hiervoor uitermate geschikt. Doe deze oefeningen de komende maand op een regelmatige basis en je zult nog intenser genieten van het nieuwe leven dat overal om je heen ontspruit!

Yvonne Alefs
Lokatie foto: Yogadreams

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.