Vuur, water en aarde -Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Vuur, water en aarde

Alhoewel de Chinese gezondheidsleer, en dus ook Qigong, gebruikmaakt van het model van vijf elementen waarmee je alles in en om je heen kunt verklaren, beperk ik me in deze blog tot drie ervan: vuur, water en aarde. Hout en metaal komen ook zeker een keer aan de beurt, maar voor nu laat ik me inspireren door de elementen die tijdens mijn vakantie zo sterk aanwezig waren.

Vuur is het element van de zomer, het seizoen waarin zovelen van ons de behoefte hebben om voor een paar heerlijke weken het werk te laten voor wat het is en in een hele andere omgeving ons weer op te laden. Het is ook het element van de zon, het hart en van liefde en blijdschap, dingen waarnaar we vaak ook op zoek zijn als we op reis gaan. Voor mij staat de zonsopgang die ik boven op de top van een berg mocht meemaken in het teken van vuur. Diep in de nacht opstaan om op tijd boven te zijn had iets magisch. Ik was me ervan bewust dat ik wakker was op een tijdstip waarop de yin energie van de nacht het minuut voor minuut aflegde tegen de yang energie van de dag die langzaam aanbrak. En terwijl ik samen met nog een paar anderen de berg beklom scheen de maan in mijn rug (yin energie) en zag ik voor me de lucht al voorzichtig oranje kleuren door de zon (yang energie) die zich nog heel even voorbij de horizon verborgen hield. De zonsopgang zelf was adembenemend, vooral ook omdat de paar wolken aan de horizon de zonnestralen opvingen en hun prachtige kleuren bereidwillig weerkaatsten. Alsof de natuur zeggen wilde dat het de uitdagingen in het leven zijn die het mogelijk maken de gouden gloed van ons leven te zien.

Een paar dagen eerder had ik me ook al de adem laten benemen, maar dit keer door een prachtige waterval. De koelte van het water, maar ook de energie dat het ruizen ervan geeft, kunnen als een magneet op ons werken. Het element water in de Chinese gezondheidsleer houdt niet alleen het element vuur in balans, maar is ook verbonden met de levensenergie die in onze nieren ligt opgeslagen. Het staat symbool voor de winter wanneer alles schijnbaar dood is, maar waar in werkelijkheid diep in de grond het potentieel voor nieuw leven zich klaarmaakt. Voor ons als mens geldt hetzelfde: in de stilte diep vanbinnen vinden we onze potentie, kunnen we ontdekken waarvoor we hier op aarde zijn en begrijpen welke stappen we moeten nemen. Wayne Dyer zegt het volgende over water heel mooi in zijn boek ‘De weg naar verandering – leven volgens de Tao):

“Leef zoals water leeft, aangezien je water bént. Word even tevreden als de vloeistof die jou leven geeft en voedt. Laat je gedachten en activiteiten soepel bewegen in harmonie met de natuur van alle dingen. Het is je natuur om zacht en mild te zijn, om anderen vrij te laten gaan waar ze willen gaan en te zijn zoals ze moeten zijn, zonder inmenging van jou. Het is natuurlijk om te vertrouwen op de eeuwige stroom, trouw te zijn aan je innerlijke neigingen en je aan je woord te houden. Al deze lessen kunnen worden ontleend aan de observatie hoe water, dat alle leven voedt, zich gedraagt. Het beweegt simpelweg en de voordelen die het biedt vloeien voort uit wat het is, in harmonie met het aanwezige moment en precies wetend hoe het zich moet gedragen.”

Vuur en water, ze zijn elkaars tegenpolen. Teveel van het één kan het einde betekenen voor de ander. Balans is hier dan ook het toverwoord en wordt geboden door het element aarde. Zij zorgt voor oevers waarbinnen het water efficiënt en doelgericht kan stromen en neemt de stralen van de zon in haar op, zodat leven zich kan manifesteren. Seizoenen gaan dankzij dit element naadloos in elkaar over, waardoor dieren, planten en mensen op een harmonieuze manier van de winter overgaan naar de lente, van de lente naar de zomer en ga zo door. Aarde verzorgt en vult ons, zoals de bergen dat tijdens mijn vakantie met mij gedaan hebben. Dankzij deze bergen, de aarde, heb ik mooie wandelingen mogen maken en mijn hart mogen ophalen aan de schitterende bloemen, prachtige vlinders, magnifieke vergezichten en schilderachtige luchten.

De magie van de zonsopgang, de schoonheid van de bergen en de energie van de waterval hebben mijn lichaam, geest en ziel weer opgevuld. Intussen heb ik het lesgeven weer opgepakt en hou nog even die drie elementen centraal: vuur, water, aarde. Warmte, levensenergie en harmonie. Laat de zomer zich maar heerlijk verder ontvouwen!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.