Winterse water element - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Winterse Water element: rust, verstilling en luisteren.

Het jaar 2018 sloot ik af met een Qigong blog waarin ik uitlegde dat we in een periode in het jaar zijn beland waarin we terugkeren naar yin. De rust en verstilling die we in de natuur om ons heen zien, mogen we zoveel mogelijk toepassen in ons dagelijks leven om onze lichaamgeest in balans te houden. Onze potentie, om bijvoorbeeld bepaalde ideeën en ingevingen vorm te gaan geven, blijft nog heel even ‘ondergronds’. Zo vergaart het eerst de nodige kracht en energie, zoals de zaden dat tijdens de winter in de grond doen, om in de lente en de zomer, als de energie om ons heen naar buiten en naar boven gericht is, krachtig en levensvatbaar tot uiting te komen.

Het volgen van de energieën van de seizoenen past ook goed bij het element waar de winter volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bij hoort nl. Water. Meegaan met de stroom, met een alertheid, zodat je momenten in het leven kunt herkennen waarin het Universum je uitnodigt om te handelen, oftewel Wu Wei toepassen, is eveneens een levenshouding die balans en rust brengt. Water volgt tenslotte altijd het meest natuurlijke pad en zal bijvoorbeeld nooit van beneden naar boven stromen. Dit in tegenstelling tot wat wij als mens nogal eens doen, namelijk stug doorgaan op een pad waarvan we al lang het gevoel hebben dat het veel te veel van ons vergt. Onze maatschappij is doordrenkt van de overtuiging dat je onder alle omstandigheden vooral doorzet. Over de persoon die met alle macht doorgaat, wordt vaak met bewondering en erkenning gesproken. Mijn respect en ontzag gaat echter uit naar de persoon die zijn grenzen weet aan te geven en met diepe eerbied gehoor geeft aan wat zijn of haar lichaamgeest te vertellen heeft.

Luisteren … dat brengt mij bij nog een deugd dat door de Chinezen bij het Water element is ondergebracht. Naast seizoenen, organen, emoties, kleuren, smaken, weertypes en nog veel meer, worden ook bepaalde zintuigen aan de verschillende elementen (Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal) gekoppeld. Het gehoor maakt onderdeel uit van het Water element en daarmee dus ook luisteren. In het nieuwe boek ‘Qigong and the Tai Chi Axis’ van Mimi Kuo Deemer (die overigens op 8, 9 en 10 november 2019 naar Yogadreams komt voor een intensieve Qigong training speciaal voor Yoga docenten!) staat hier heel mooi het volgende over geschreven:

“Hoe kunnen we in ons leven beter leren luisteren? Om te beginnen richten we met qigong onze aandacht op een grotere bewustzijn van hoe ons lichaam aanvoelt en de manier waarop we ademhalen. We houden rekening met de mate van energie die we gedurende de dag ervaren en stellen ons open voor de verandering van seizoenen en de invloed die dat op ons heeft. We leren respect te hebben voor onze leeftijd en levenservaring. Dit zijn kwaliteiten die op een natuurlijke wijze in ons tot ontwikkeling komen als we [het element] Water en haar eigenschappen van rust, verstillen en goed luisteren omarmen. Goed en oprecht luisteren betekent ook dat we niet spreken of voortdurend bezig zijn onze dagen met geluid op te vullen.”

Rust, verstilling en luisteren. Prachtige voornemens voor het nieuwe jaar dat voor ons ligt en met name voor het seizoen dat zich nu voor ons uitspreidt. Neem de komende 2 tot 3 maanden nét even wat vaker gas terug, kruip wat meer dan je gewend bent lekker op de bank met een goed boek of mooie film of serie en een lekkere warme kop gember thee (goed voor de nieren, het orgaan dat bij het Water element hoort!). Leg je oor wat vaker te luister bij je lichaamgeest, niet alleen in de winterperiode, maar door alle seizoenen heen en heb een mooi, gezond en vredevol 2019!

Yvonne Alefs

 
Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.