Qigong en Levensfilosofische blog - Wilskracht - Vanuit je innerlijke kompas inzetten

Wilskracht – Vanuit je innerlijke kompas inzetten

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is de wintertijd verbonden aan het Water element. Water wordt beschouwd als bron van alle leven. De winter is dit in zekere zin ook als je beseft dat in de stilte en rust van dit jaargetijde al het nieuwe leven in potentie aanwezig is, zoals nieuw leven in de baarmoeder ook nog niet daadwerkelijk zichtbaar is, maar wel aanwezig. Water heeft veel bijzondere kwaliteiten. Naast zacht en levenschenkend is het ook dynamisch en krachtig. Zacht stromend geeft het rust en verkwikking, snel stromend kan het – niet te stuiten – daarheen gaan waar het naartoe wordt uitgenodigd te vloeien. Hoe het ook stroomt, water laat zich altijd gewillig door de zwaarte kracht leiden en zal nooit proberen tegen deze natuurlijke kracht in te gaan. Wilskracht – de deugd die bij het Water element hoort – heeft dezelfde dynamische en krachtige kwaliteiten, maar wordt nog weleens ingezet om juist tégen de natuurlijk stroom van het Leven in te gaan. Van deugd en dynamiek is dan helaas geen sprake meer, eerder van conflict en uitputting.

Wilskracht is in onze maatschappij nauw verbonden met doorzettings- en uithoudingsvermogen. De westerse interpretatie en toepassing van wilskracht – het vermogen om iets bewust te willen en een doel te stellen –  gaat vaak samen met de overtuiging dat een bepaald doel ‘koste wat kost’ bereikt moet worden. Het maakt daarbij niet uit of je gaandeweg voelt dat je langzaam volledig opbrandt en dat je wellicht voor je eigen welzijn een andere koers moet varen. Je gaat voor de waardering, erkenning en het voldoen aan verwachtingen van de buitenwereld, waarbij opgeven geen optie is. Je houdt vol en zet door totdat je daar bent uitgekomen waar je van tevoren voor jezelf bepaald hebt dat je uit zou moeten komen, om wellicht te ontdekken dat je daar toch niet datgene vindt wat je bij aanvang van je reis had gedacht te vinden. Dat waarnaar je op zoek was lag namelijk aan het einde van de afslag die je had moeten nemen toen je aanvoelde dat je jezelf aan het uitputten was. De waardering van de buitenwereld brengt je namelijk nooit waar je diep van binnen voelt dat je heen zou moeten bewegen, dat doet je innerlijke kompas.

Binnen de Chinese Vijf Elementenleer wordt op een hele andere wijze aangekeken tegen wilskracht. Het heeft in deze traditie niet zo zeer te maken met de vaak uitputtende kracht van doorzetten en volhouden, maar eerder met de wil om met de stroom van het Leven mee te bewegen. Wilskracht wordt dan ingezet om met volledige overgave de leiding van je innerlijke wijsheid te volgen, ongeacht wat de buitenwereld daarvan vindt of zegt. Je bent in verbinding met je innerlijke kompas en voelt elke noodzakelijke koersverandering haarfijn aan. Je neemt de afslagen die het Leven je biedt in het volste vertrouwen dat het de juiste weg wijst naar het doel dat je voor ogen hebt en in veel gevallen je zelfs naar een eindpunt brengt dat veel mooier is dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Wilskracht op deze manier inzetten om met de stroom van het Leven mee te bewegen, sluit ook heel mooi aan bij wat door de Chinese Vijf Elementenleer Wu Wei wordt genoemd en wat zoveel betekent als ‘doen door niet-doen’ of ‘handelen door niet-handelen’. Op het eerste oog zou je kunnen stellen dat dit je juist aanspoort om achterover te leunen en niets te ondernemen, maar het tegendeel is waar. Het niet-doen en niet-handelen zit hem hier in het volledig loslaten van dat waarvan je – door opvoedkundige, culturele en maatschappelijke vorming – bent gaan vinden dat het zo zou horen hoort te zijn of zo zou moeten gaan. Het doen en handelen gaan om het je volledig openstellen voor wat het Leven je brengt, daarbij de aanwijzingen diep van binnen te volgen en dan daar naar te handelen, die weg te volgen en daar je wilskracht bij in zetten. Vanuit je innerlijke kompas de stroom van het Leven met wilskracht volgen, dat is Wu Wei. Of zoals de Dao de Jing zo mooi aangeeft:

“Wie in overeenstemming met de natuur leeft
gaat niet in tegen de aard der dingen.
Hij beweegt in harmonie met het aanwezige moment
en weet altijd het juiste te doen”

~ Uit vers 8 van de Dao de Jing ~

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.